Galant/Legnum VR4 EC5A/W 97-02 - legnum-galant vr4 twin turbo spalanie przekładka kierownicy
mitsu_pl - 08-09-2008, 18:15
W naszym pięknym kraju, gdzie szczytem możliwości są 2 pasy ruchu w jednym kierunku, trudno o spalanie na poziomie 10L, zwłaszcza w moim regionie, gdzie tranzyt tirów na wschód znacznie utudnia bezstresową jazdę ze stałą prędkością, nie wspominając o tych śmiesznych ograniczeniach prędkości i policjantach nadal ukrywającyhc się w krzakach. Dlatego też spalanie często przerasta te testowe... ale to tylko takie moje spostrzeżenie...
seir - 08-09-2008, 18:38
Ursus napisał/a: | londolut napisał/a: | Jeśli jesteś nastawiony na kupno VR-4 gdzie jest 2,5 V6 TwinTurbo to pytaniem o paliwożerność się tylko ośmieszyłeś. |
Prześmieszny stereotyp, kiedyś z czystej ciekawości chciałem się dowiedzieć ile takie auto pożera i usłyszałem coś równie śmieszno-głupiego zamiast konkretnej odpowiedzi. |
Dokładnie. Prześmieszną sprawą byłoby kupno VR-4 i zrobienie go na LPG...
swinks_UK - 08-09-2008, 20:00
seir napisał/a: |
Dokładnie. Prześmieszną sprawą byłoby kupno VR-4 i zrobienie go na LPG... |
Powiedz to tym kilku właścicielom VR-ek w UK, co mają założone LPG, a na torze testowo wypadają tak samo .
Może tak dać sobie na luz, bo chłopak zapytał się o spalanie i inne koszty, więc powinien dostać rzeczową odpowiedź, a nie śmichy-hihy od "teoretyków".
brodzky - 08-09-2008, 21:16
Jak pamietam ze zlotu to Leppe mowil, iz przekladka z czesciami 5kzl a o spalanie pytalem w Evo X i chyba Kochajja i wyszlo na to, ze kolo 2l wiecej od zwyklej v6.
roch_27 - 08-09-2008, 23:18
brodzky napisał/a: | Jak pamietam ze zlotu to Leppe mowil, iz przekladka z czesciami 5kzl a o spalanie pytalem w Evo X i chyba Kochajja i wyszlo na to, ze kolo 2l wiecej od zwyklej v6. |
Ciekawy jestem czy potwierdzi to, jak rzeczywiście dokona przeróbki z RHD na LHD w stopniu zapewniającym bezpieczeństwo - nie mówię tu jakiejkolwiek fuszerce dołączając do tego dokumentację fotograficzną z przebiegu przekładki.
Bezpieczeństwo to podstawa i nie ma mowy o cięciu kosztów
Legnum/Galant nie ma symetrycznej ściany grodziowej jak np auta europejskie, w przypadku których całkowity koszt przekładki to 9 kzl
Dlatego to co teraz napiszę, nie chcę żeby było odebrane jako złośliwość - koszt samych części na allegro to jakieś 5-6 tys pln. A co dalej z przekładką Czy to wykona jakiś kowal Czy przysłowiowy pan Kowalski w garażu
No chyba, że mówimy o kwocie rzędu 5k euro
BTW: eremita, - pytanie do Ciebie - zadajesz pytania na PW, jednak nie czytasz odpowiedzi
pozdro
Hubeeert - 08-09-2008, 23:36
W naszym kraju nietrudno o spalanie poniżej 10 l - wystarczy jechać przepisowo. Każdy kto mi powie że nie po to kupował szybki samochód żeby tak jeździć niech przestanie jęczeć że samochód pali 20l/100.
W moim Mirage - 1,6l turbo
Trasa - dynamicznie - 12-13l/100km (gaz, hamulec, przelotowa około 140)
trasa - spokojnie - 7,5-8,2l/100km - stała 90-100, gaz w podłodze tylko przy wyprzedzaniu
miasto - dynamicznie - od 17l/100km w górę
miasto spokojnie - 8-9l/100km
Jak widać można.
swinks_UK - 09-09-2008, 01:49
Myślę, że odpowiedziami Rocha i Hubeeerta można zakończyć wątek.
Co do przeróbki, to tylko sposób Kochajja jest sensowny, czyli ściana grodziowa plus dalszy ciąg. I jak mówił Roch bezpieczeństwo to nr 1. Masz tu do czynienia z 280 bhp na wejściu więc MUSi być profesjonalnie zrobione.
Poza tym, spalanie to kwestia ciężkości nogi i upodobań.
Do tego koszty serwisowania i dbania o auto by jeździło - i tu najczęściej jest niewesoło.
Ursus - 09-09-2008, 15:28
swinks_UK napisał/a: | Może tak dać sobie na luz, bo chłopak zapytał się o spalanie i inne koszty, więc powinien dostać rzeczową odpowiedź, a nie śmichy-hihy od "teoretyków". |
I tylko o to chodzi, a swoją drogą ciekawe komu byłoby "prześmieszniej", mi w VR4 z ale z gazem czy komuś w zwykłym 2.5V6
Krzys - 09-09-2008, 17:52
Roch_27 , mitsu_pl ma racje 20L da sie osiągnąc bez problemu:( (wiem to z autopsji)
eremita - 09-09-2008, 17:58
dzieki za konkretne odpowiedzi
coraz wiecej wiem naraziej jestem na TAK
dolina z tymi czesciami o ktorych pisał swinks_UK i ze jest ciezki dostep do czesci ale jesli sa dostepne to najwazniesze
zreszta koszt legnum + koszt przekładki +spalanie rowna sie wrazenie z jazdy bezcenne
[ Dodano: 09-09-2008, 18:11 ]
roch_27 napisał/a: | brodzky napisał/a: | Jak pamietam ze zlotu to Leppe mowil, iz przekladka z czesciami 5kzl a o spalanie pytalem w Evo X i chyba Kochajja i wyszlo na to, ze kolo 2l wiecej od zwyklej v6. |
Ciekawy jestem czy potwierdzi to, jak rzeczywiście dokona przeróbki z RHD na LHD w stopniu zapewniającym bezpieczeństwo - nie mówię tu jakiejkolwiek fuszerce dołączając do tego dokumentację fotograficzną z przebiegu przekładki.
Bezpieczeństwo to podstawa i nie ma mowy o cięciu kosztów
Legnum/Galant nie ma symetrycznej ściany grodziowej jak np auta europejskie, w przypadku których całkowity koszt przekładki to 9 kzl
Dlatego to co teraz napiszę, nie chcę żeby było odebrane jako złośliwość - koszt samych części na allegro to jakieś 5-6 tys pln. A co dalej z przekładką Czy to wykona jakiś kowal Czy przysłowiowy pan Kowalski w garażu
No chyba, że mówimy o kwocie rzędu 5k euro
BTW: eremita, - pytanie do Ciebie - zadajesz pytania na PW, jednak nie czytasz odpowiedzi
pozdro |
jeszcze raz dzieki za odpowiedz tą i tą na PW nie przeczyałem bo odpowiedziłeś wczoraj o 9 a wczoraj nie miałem czasu buszowac po necie dopiero dzisiaj
|
|
|