[97-04]Galant EAxA/W - Skrzypi zawieszenie - co to może być?
michalsiak - 07-10-2008, 20:20
no to tak jak u mnie, co dziwne w zależności od pogody piski albo się pojawiają albo nie.
Czy jeśli będę wymieniał wahacze to wymienić też drugą stronę?
seir - 07-10-2008, 21:09
To sworzenie wahaczy, przynajmniej w moim wypadku prawdopodobnie... Ponaciskaj przednie nadkole mocno i zobacz czy słychać pisk z tyłu... Mokre i brudne mocniej piszczą?
FABIO ZXR - 07-10-2008, 21:44
a może to bieda piszczy ??
mi zato nic nie piszczy ale od czasu do czasu coś stuka z przodu po stronie pasażera tak jakby za schowkiem albo gdzieś bliżej szyby czołowej
Obawiam sie że bede musiał rozebrać plastiki żeby to wyeliminować bo niedaje mi to spokoju!
przerabialiście już coś takiego w swoich miśkach ?
seir - 07-10-2008, 21:53
Jakby bieda piszczała to bym Malucha teraz łatał (oddałem mojego 126p po tym jak wahacze się połamały )
Mi coś czasem uderza zupełnie jakby szyba latała - wpadne w jakieś dziury to nagram to
Shakers - 08-10-2008, 11:26
Na bank wahacz! miałem/mam taki sam problem! w grudniu 2007 wymieniłem orginalne wahacze na Nipparts po czym w maju 2008 po kilku dniach jazdy ze skrzypieniem małą kraksa: . Całe szczęście że przy niecalym 5km/h przy wieździe na podjazd. Orginalne skrzypiały bardziej ale nie pozwolily wyskoczyć swożniowi z mocowania. Mineło kilka miesięcy po wymianie, a wymieniłem poraz kolejny na nipparts i teraz mam ten sam problem! ale misiek juz stoi nie ruszany i czeka na nowe podzespoly! nie mam zamiaru ryzykować! Osobiście odradzam zakup wahaczy z tej firmy. Szkoda życia. Mamy do wyboru dwie opcje, tańsze niż orginaly tj:
- Herth + buss
- Yamata
Cena ok 240-260pln. Cena nipparts ok 120pln. Jednak ile kosztuje życie. Na nipparts przekulałem niecałe 10tys km. Na orginalach 130tys w tym 30 tys w Polsce.
Na allegro znajdziemy tańsze poniżej 100pln ale nie chce mi się wierzyć że są to części na poziomie.
Osobiście zamówiłem Herth+Buss zobaczymy jak się będą sprawować.
roch_27 - 08-10-2008, 11:52
Shakers napisał/a: | Na bank wahacz! | doskonale wiem o tym - przecież na samym początku napisałem o tym ale jak ktoś chce się doszukiwać jeszcze czegoś innego to już inna sprawa .
Dodatkowo w tym temacie nawet napisałem jak należy prawidłowo sprawdzić ich stan >>CZYTAJ TO<<
pozdro
t.o - 08-10-2008, 16:20
Shakers napisał/a: | Osobiście odradzam zakup wahaczy z tej firmy. Szkoda życia. Mamy do wyboru dwie opcje, tańsze niż orginaly tj:
- Herth + buss
- Yamata
Cena ok 240-260pln. Cena nipparts ok 120pln. Jednak ile kosztuje życie. Na nipparts przekulałem niecałe 10tys km. Na orginalach 130tys w tym 30 tys w Polsce.
Na allegro znajdziemy tańsze poniżej 100pln ale nie chce mi się wierzyć że są to części na poziomie.
Osobiście zamówiłem Herth+Buss zobaczymy jak się będą sprawować. |
A jakiej firmy wahacze były montowane jako oryginały?
tomekrvf - 08-10-2008, 16:27
t.o napisał/a: | A jakiej firmy wahacze były montowane jako oryginały? |
Tego raczej nikt nie wie
seir - 08-10-2008, 17:33
No to jadę do mechanika... Prosiłbym o jakieś polecane sworzenie i wahacze - to wymienię...
[ Dodano: 09-10-2008, 22:40 ]
Ok, robię wielką akcję wymiany wahaczy i potrzebuję waszego zdania!
1) Jakiej firmy wahacze? Jaka cena wszystkich podzespołów
2) Co warto wymienić przy okazji wymiany wahaczy (nazwy części, ceny)
czekoladka_1981 - 14-10-2008, 10:02
tomekrvf napisał/a: | t.o napisał/a: | A jakiej firmy wahacze były montowane jako oryginały? |
Tego raczej nikt nie wie |
Co do producenta nie podano , ale wachacz dolny krzywy przód (orginał), cena w ASO 1,322pln
Anonymous - 14-10-2008, 12:44
czekoladka_1981 napisał/a: |
Cytat: | Tego raczej nikt nie wie |
Co do producenta nie podano , ale wachacz dolny krzywy przód (orginał), cena w ASO 1,322pln |
Ciekawe ile szt sprzedaja w ciagu roku po takiej cenie i skad oni biora taka cene ?!!. Przeciez na tym wahaczu to maja pewnie przebitke z 5x.
czekoladka_1981 - 14-10-2008, 12:53
axg napisał/a: | Ciekawe ile szt sprzedaja w ciagu roku po takiej cenie |
To jest bdb pytanie, natomiast zamiennik za 430pln , tylko nie wiedzą jakiej firmy będą mieli w danej chwili.
Anonymous - 14-10-2008, 14:32
a ja mam pytanie chyba z podobnej beczki gdy ruszam bardziej z kopa ze tak powiem to slysze takie jakby pukniecie ... niby dobiega z prawej strony to samo przy hamowaniu jak mocniej przyhamuje to jest to samo pukniecie ... i nie mam bladego pojecia co to moze byc ... mial ktos cos podobnego ?
ROOB - 14-10-2008, 21:56
witam..
u mnie też coś cholera skrzypi... kiedy jest sucho i tylko podczas hamowania.. klocki, tarcze, docisk, blaszki itd. wszystko sprawdzone.. myśle że to może być właśnie wahacz. może się "cofa" obecne jest też zjawisko "stukania" ale tylko przy ruszaniu lub cofaniu.. pojedyńcze "puknięcie" oczywiście od strony pasażera skrzypi..
ktoś już coś podobnego przerabiał?
pozdrawiam serdecznie...
seir - 26-10-2008, 17:50
Jak kogoś interesuje mój problem:
Byłem u mechanika i obejrzeliśmy dokładnie zawieszenie. Praktycznie rzucaliśmy autem i nic nie skrzypiało/pukało w zawieszeniu.
- Piszczenie z tyłu - za mocno napięta linka od hamulca ręcznego. Sam hamulec nie zaciskał się na kole, ale metalowa prowadnica była już w sunięta w taki jakby tunelik i to tam tarło...
- Problem z piszczeniem z przodu jest nadal... nie jest to zawieszenie - mechanik stwierdził, że jedynym problemem z zawieszeniem jest luz na drążku kierowniczym lewym i jak załatwię tą część to śmiało mogę z nią przyjechać.
- Pukanie o szybę - zbyt luźne zaciśki w wycieraczkach. Z tego co widzę to cały mechanizm ma spore luzy, chyba gdzieś w środu coś się urwało
|
|
|