Carisma - Techniczne - problem z silnikiem 1,8 GDI nie kreci sie po wyzej 4 tys.
Anonymous - 28-06-2009, 15:57
U mnie dzieje się to niestety zawsze gdy samochód jest mocno rozgrzany. Jednak gdy go po przejechaniu paru km przegazuję np. na dwójce to przejdzie mocnym szarpnięciem przez te 4000 obrotów i ciągnie już wtedy normalnie. Tylko spalanie średnie wzrasta mi coraz bardziej. Teraz sięga już wg komputera ponad 10l. Przedtem było w granicach 7l. Z niecierpliwością czekam ijama na Twój raport po wizycie w serwisie czeskim. Jestem ogromnie ciekaw co Ci powiedzą. Nasi mądrale w ASO niewiele niestety wiedzą na temat silników GDI. Nawet nie zdają sobie sprawy jak bardzo jest to skomplikowany silnik. Pozdrawiam )
gratekk4
vidus19790805 - 28-06-2009, 22:05
panowie ja mialem dosyc podobny problem ale z ta roznica ze niedzialo sie to zawsze po przekroczeniu danej wartosci obrotow a tylko czasami od kaprysu mojej carii to zalerzało i pojechalem do aso i co oni na to po podpieciu do kompa stwoerdzili ze nie mam bledów i zresetuja kompa wiec co ja prosty zuczek powiedzialem no prosze....iii o dziwo od tamtego czasu czyli jakis miesiac temu wszystko znikło było to zaraz po wymianie calego rozrzadu nie wiem czy to bylo zwiazane z tym faktem ale teraa juz nic takiego nie wystepuje........odpukac....pozdro i oby i wasze usterki znikły i nihdy nie wruciły
Bartek - 29-06-2009, 09:09
gratekk4, klasyczne objawy padaczki pompy wysokiego ciśnienia....
Anonymous - 29-06-2009, 09:29
Bartek napisał/a: | gratekk4, klasyczne objawy padaczki pompy wysokiego ciśnienia.... |
Klasyczne? Ja właśnie ciągle wątpię w to, że to pompa wysokiego ciśnienia bo jak przejdzie przez te 4000 to wszystko w porządku potem jest. Czy tak się zachowuje walnięta pompa? Wg moich rozeznań to powinno tak być ciągle a nie zmiennie. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę. A tak na marginesie jeśli to rzeczywiście pompa to czy ktoś z Was Drodzy Forumowicze wie gdzie mogę dostać używkę z dobrego źródła i w rozsądnej cenie? (pomijając allegro bo tam nic prawie nie ma). Z góry dziękuję za info
gratekk4
[ Dodano: 01-07-2009, 08:22 ]
I nic? Cisza? Proszę niech mi ktoś pomoże Czy to jest pompa wysokiego ciśnienia czy może coś innego. Ijama byłeś już w czeskim ASO? I co Ci powiedzieli?
proszę o pomoc
gratekk4
[ Dodano: 16-07-2009, 08:08 ]
No i wszystko się wyjaśniło Panowie. Zakupiłem w końcu pompę wysokiego ciśnienia i pojechałem do serwisu Mitsubishi do Torunia - Arpol. Panowie serwisanci wymienili pompę (dodatkowo jeszcze małe 4 filterki w samej "nowej" pompie) i wszystko wróciło do normy. Cari jeździ jak burza (chyba jeszcze nigdy tak kulturalnie nie zachowywała się), przy odejmowaniu gazu nie czuć szarpnięcia jakby popychaczy, przyspiesza płynnie no i co najważniejsze spalanie spadło drastycznie (odcinek 50km prędkość 80-100 wg kompa 5.1l/100km). Spytałem się co mogło być powodem uszkodzenia pompy. Kiepskie paliwo niestety. Teraz będę tankował na Shellu V-power Racing 100 oktanów (pewnie ledwie ma 98 jak wszystkie inne). Chciałbym jeszcze pochwalić serwis Arpol w Toruniu. Podchodzą do sprawy bardzo poważnie, mają starych dobrych i doświadczonych mechaników, którzy znają się na GDI (dwóch wyjadaczy). Wcześniej byłem w Bydgoszczy w Moto Champ (jak tu niektórzy piszą w motochamie) i bardzo się rozczarowałem sposobem podejścia i diagnostyką. Banda niedoświadczonych cwaniaczkowatych gówniarzy, którzy tylko kasować potrafią za byle pierdołę i niewiele umieją.
|
|
|