[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] ECU silnika - lokalizacja
Owczar - 16-10-2008, 10:58
Rozmawiałem dziś z elektronikiem samochodowym. Wyjaśniłem mu o co chodzi, jak sprawdzałem itd. Nie musiałem mu nawet mówić jakie wartości napięć podaje service manual. Jak usłyszał, że czujnik wału podaje 8V to odrazu mi przerwał i powiedział, że to wina ECU.
Znalazłem ECU do mojego Galanta, ale ten elektronik poleca mi naprawę mojego, bo będzie większy problem z immobiliserem :/ Niestety oni nie naprawiają komputerów.
Rozmawiałem dziś z Bartkiem, mam się z nim kontaktować wieczorem. Może coś pomoże
[ Dodano: 25-10-2008, 14:55 ]
Wyjaśniło się za wysokie napięcie na czujniku położenia wału. Powodował je uszkodzony obrotomierz. Niestety czujnik położenia wału chyba jest uszkodzony, bo błąd wciąż występuje po zrestetowaniu. Pozostaje problem wentylatora. ECU podaje cały czas potencjał zerowy. Bartek wytłumaczył mi, że w galancie jest płynnie regulowana prędkość obrotowa, proporcjonalna do napięcia podawanego przez ECU. Będę szukał, narazie nie wiem co generuje napięcie w ECU. Jest tam spory rezystor do którego doprowadzona jest cieniutka ścieżka, a za nim gruba... Ale elektryka poszła na drugi plan, bo narazie walczę z mechaniczną usterką. Więcej w dziale nasze miśki.
Andrew - 22-09-2009, 20:48
Witam wszystkich. Chciałem się podpiąć do tematu ECU w galu dieslu, tzn. mam gala z 98r. i moje pytanie jest takie:czy po wymianie akumulatora należy tak jak w benzynie "uczyć kompa" od nowa??? Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Andrew - 22-09-2009, 21:50
BigTomala, dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Owczar - 23-09-2009, 09:09
A ja sięprzyznam, że diesla nigdy nie uczyłem... A kilka razy już odpinałem ECU. Obroty wzorowe...
Andrew - 23-09-2009, 12:56
A ja dziś zrobiłem reset, wcześniej też odpinałem aku bez resetu i wszystko było ok.
eddi1977 - 10-10-2009, 12:22
Wczoraj spróbowałem w.w. wskazówek i chyba się udało.Na biegu jałowym obroty silnika już mi tak nie spadają jak wcześniej.
Swoją drogą to czasami byłem mocno zaskoczony bo obroty spadały do 500 obr/min stojąc na światłach a silnik mimo to pracował równomiernie,wciskałem wtedy minimalnie pedał gazu bo tak niskie obroty silnika napewno miśkowi nie pasują.
Tomii - 24-05-2013, 18:35
Hej,
Czy wie ktoś może które elementy na płytce komputera ECU odpowiadają za regulację obrotów (silnik krokowy) ?
Owczar - 24-05-2013, 18:50
Jeśli zadajesz to pytanie tzn że chcesz popsuć sterownik
Tomii - 24-05-2013, 19:57
Owczar napisał/a: | Jeśli zadajesz to pytanie tzn że chcesz popsuć sterownik |
to sie nazywa desperacja
Owczar - 24-05-2013, 21:13
Napisz ze szczegółami co się dzieje. ECU raczej odpada...
Tomii - 24-05-2013, 21:28
Owczar napisał/a: | Napisz ze szczegółami co się dzieje. ECU raczej odpada... |
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=80163
|
|
|