To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Górne mocowanie amortyzatora

stig1 - 09-04-2010, 13:33

zgodzę sie z marcinzam, ostatnio kupowałem nowe gumy na mocowanie górnego amortyzatora tył kombi w aso wrocław i te kielichy też są do dostania bez problemu. Nawet gościu mnie sie pytał czy też je chce bo tłumaczył mi że właśnie one rdzewieją.

apropo gum to koszt na dwie strony czyli 4szt. około 80 zł

win_p - 10-04-2010, 00:31

marcinzam napisał/a:
nie wiem o co wam chodzi że taka cześć nie występuje w katalogach Galanta
http://www.az495.ru/?find_oem=MR103157
nr OEM MR103157
Wszystko jest tutaj
http://nag.az495.ru/cat/m...2M9PVNOSEVRTDZD

ok ale ile to kosztuje na polskie i jak to u nas zdobyć?
a co do tej przeróbki tego mocowania wykonanej przez wawer82, to jaki to koszt wyszedł i z jakiego to auta zapozyczone, no i ważne czy pasowało by to do sedana?
stig1 napisał/a:
apropo gum to koszt na dwie strony czyli 4szt. około 80 zł

a o ktorych gumach mowisz i czy byly w zestawie z tulejka metalowa bo ja takie kupilem zachsa za 88 pln na strone czyli razy 2 i podobno inne nie wystepowaly - masakra ale do serwisu to nie dzwonilem zabraklo mi odwagi a tu widać psikus

Juiceman - 10-04-2010, 00:35

Przepłaciłeś ja w IC zapłaciłem niecałe 70 zł xD
win_p - 10-04-2010, 00:38

Juiceman napisał/a:
Przepłaciłeś ja w IC zapłaciłem niecałe 70 zł xD

dodaj chociaż że za sztukę czyli 70 zł na stronę, bo się potne suchym chlebem z rozpaczy :/

Juiceman - 10-04-2010, 00:41

oczywiście, że za sztukę :?
win_p - 10-04-2010, 00:45

no to jest jeszcze do przeżycia bo po poscie stig1, ta twoja cena lekko mnie dobiła ale skoro za sztukę to juz jest ok, więc wracam do żywych :mrgreen:
wawer82 - 10-04-2010, 08:36

win_p napisał/a:
a co do tej przeróbki tego mocowania wykonanej przez wawer82, to jaki to koszt wyszedł i z jakiego to auta zapozyczone, no i ważne czy pasowało by to do sedana?

Jeśli chodzi o moja przeróbkę to wiele mnie to nie kosztowało bo udało mi się to dostać w dobrej cenie na allegro.

Dosłałem nowe górne mocowanie + nowy zestaw dwóch gumowych poduszek z tulejką+nowa nakrętka hehe do tego jeszcze jedno używane górne mocowanie w BARDZO dobrym stanie(zakładam to też do siebie na drugą strone bo te przy moim to nówka sztuka) razem z zestawem gum+tulejka też w bardzo dobrym stanie.
A więc to co widać na zdjęciu za jedyne 110zł z przesyłką :D
Jeśli chodzi o te używane górne mocowanie to zacząłem zabawę od niego i miejsce w którym osadzę śrubę udało mi się wyprostować tak wiec śruby będą na tej samej wysokości i wszystko dobrze będzie przylegać. Z tym nowym nie dało się to samemu zrobić bo krzywiło się nie tak jak powinno...
win_p ja też mam sedana a mocowanie zapożyczone jak już wcześniej pisałem od Eclipse 95-97.

stig1 - 10-04-2010, 09:41

ja nie kupowałem tej tulejki bo nie potrzebowałem moja była ok, ale można dostać nawet nakrętke i podkładkę, gumy na spręzyny ,ogólnie cały komplet razem z nivo

aha odnośnie wcześniejszego pytania wszystko sie kupuje osobno,nie występuje to w zestawach tak jak w sachs czy kayaba

wawer82 - 10-04-2010, 17:19

Ja jak dzwoniłem rok temu do ASO w Białymstoku to za samą podkładkę zaśpiewali mi ok 10 zł...dlatego zrezygnowałem... ale oczywiście pocieszyli mnie że mogą ściągnąć każdą część...
win_p - 10-04-2010, 20:53

stig1 napisał/a:
ja nie kupowałem tej tulejki bo nie potrzebowałem moja była ok,
a u mnie z kolei to wlasnie ta tulejka była zgnita gumkom w sumie nic nie brakowało, no wiadomo były napewno miekie i zuzyte
do tego za mieka wydaje mi się guma pod sprezyną, ale nie znalazłem żadnej pasujacej a nie miałem czasu długo szukać wiec wyszło tak

Pieraś - 30-04-2011, 11:01

Jak dobrac sie do tego mocowania?
Chcialem zdjac te czarna plastikowa obudowe, w ktora wchodzi roleta bagaznika (kombi) ale wyglada na to, ze aby ja zdjac to jeszcze trzeba zdemontowac boczek tylnej kanapy (ten waski na 10cm szer.) i nie wiem jak ... przymierzam sie do zapodania auta na warsztat na wymiane ale chcialbym wczesniej od gory sam zerknac jak to tam wyglada. pzdr.

robertdg - 30-04-2011, 21:01

Pieraś napisał/a:
Zdemontować rolete, odkręcić jedną srubke nałeb krzyżowy trzumająca ten wiekszy kawałek, wsunąć palec od spod osłony, tuz koło narożnika kanapy tylnej, pociągnąć do siebie, powinno zeskoczyć.
gołąb - 01-05-2011, 10:09

robertdg napisał/a:
Pieraś napisał/a:
Zdemontować rolete, odkręcić jedną srubke nałeb krzyżowy trzumająca ten wiekszy kawałek, wsunąć palec od spod osłony, tuz koło narożnika kanapy tylnej, pociągnąć do siebie, powinno zeskoczyć
zgadza się....Wogóle wyjęcie całego amortyzatora ze sprężyną to po odkręceniu koła jakieś 15 minut pracy :wink: Czynność bardzo prosta i sama przyjemność :lol:
m6riano - 01-05-2011, 15:25

Znam inne przyjemności...;-)
Pieraś - 05-05-2011, 16:18

gołąb napisał/a:
robertdg napisał/a:
Pieraś napisał/a:
Zdemontować rolete, odkręcić jedną srubke nałeb krzyżowy trzumająca ten wiekszy kawałek, wsunąć palec od spod osłony, tuz koło narożnika kanapy tylnej, pociągnąć do siebie, powinno zeskoczyć
zgadza się....Wogóle wyjęcie całego amortyzatora ze sprężyną to po odkręceniu koła jakieś 15 minut pracy :wink: Czynność bardzo prosta i sama przyjemność :lol:

a tak jak dla laika tlumaczac .... czy musze odkrecac banany zeby zdemontowac samemu nivomata calego, czy to jest kwestia odkrecenia srub od wnetrza auta i przy piascie?

czy jednak musze zawiasy poluzowac by odchylic calosc i zdemontowac "amora"