[92-96]Lancer CB0 - Rozgrzewnie silnika
Hugo - 25-11-2008, 16:50
mkm napisał/a: | dalbym sobie spokoj z tym „kartonem przed chlodnica”. W Zukach, Lublinach, Polonezach i innych podobnych zgoda, ale „u nas” lepiej juz nie | Mogę podać kilka przykładów japońskich aut ze 100% sprawnymi układami chłodzenia, w których cymbały wsadzały karton przed chłodnicę żeby się szybciej zagrzał, a po kilku km jazdy mieli przed oczami kłęby pary. To nie np. VW gdzie wskazówka temperatury lata jak świnia w patyku (gdy jest w połowie skali i włączymy ogrzewanie na full to potrafi spaść do zera-vw golf II).
DanielBogusz - 02-03-2011, 00:47
A co myślicie jeśli bym włożył podmaskę wygłuszenie od Carismy? Nie tyle tłumacząc jako wygłuszenie, ale jako czynnik zmniejszający utratę ciepła pod maską, a tym samym szybsze nagrzewanie się silnika? 30 zł w bardzo dobrym stanie zauważyłem jest
... Włożyłem, co prawda trzeba było zrobić dodatkowe dziurki, żeby pasowała mata do otworów masce do spinek, ale co by nie było, to silnik nagrzewa się o 1/3 jak nie o połowę szybciej. Zawsze spradzam na odcinku 2 km, które jeżdżę na PB żeby rozgrzać silnik, a potem przełączam na LPG. Wniosek: Po kilometrze silnik już ciepły (temp - 8 stopni C )
Z głośnością może bez rewelacji, ale trochę ciszej na zewnątrz.
A czy w Lancerach w ogóle była mata nad silnikiem? Czy tylko u mnie nie było i takie halo zrobiłem?
CB4W_00 - 11-06-2011, 14:44
Najlepiej ruszać od razu jeżeli tylko warunki na to pozwalają. I nie przyśpieszać gwałtownie oraz nie kręcić wysoko póki silnik się nie rozgrzeje.
Na wolnych obrotach i na ssaniu paliwo nie dopala się dobrze.
Jak ruszamy od razu silnik się szybciej rozgrzewa, szybciej wyłącza się ssanie i katalizator szybciej zaczyna pracować.
DanielBogusz - 11-06-2011, 15:16
CB4W_00 napisał/a: | Najlepiej ruszać od razu jeżeli tylko warunki na to pozwalają. I nie przyśpieszać gwałtownie oraz nie kręcić wysoko póki silnik się nie rozgrzeje.
Na wolnych obrotach i na ssaniu paliwo nie dopala się dobrze.
Jak ruszamy od razu silnik się szybciej rozgrzewa, szybciej wyłącza się ssanie i katalizator szybciej zaczyna pracować. |
To prawda, jednak skupiając się głównie na porze roku jaką jest zima taka opcja często wchodzi w grę tylko dla osób. które mają garaż. Auto stojące na dworze przykryte jest często dużą ilością śniegu, grubą warstwą szronu czy lodu, a wnętrze jest bardzo zimne. Nieraz nie widać nic od środka jak się wsiądzie mimo oczyszczenia od tego wszystkiego auta bo paruje i trzeba uruchomić silnik, żeby nawiew zadziałał, czy ogrzewanie szyb bo jak jechać No chyba, że webasto ktoś ma....
|
|
|