[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Ogrzewanie foteli
robertdg - 16-10-2009, 20:20
batman, jak dojdzie do Ciebie kompletna wiazka, to zaden problem, bez problemu dojdziesz jak to podpiac, oczywiscie przelaczniki montowane sa w tunelu srodkowym (tam gdzie sa podstawki na kubki) i tez tamtedy jest prowadzona wiazka w strone deski rozdzielczej i bezpiecznikow, wyjscia oczywiscie na fotele
POZDRAWIAM
Sadeek - 16-10-2009, 22:54
Witajcie, dzisiaj zamontowalem nowe fotele (czarne skory) i tez sie zdziwilem... jeden fotel nie grzeje mi chyba wogole (i nie dziala elektryka od niego) a od kierowcy grzeje ale ledwie ledwie... Instalacje mialem juz zamontowana a mam diesla 97 rok. Mam pytanko, czy podgrzewanie i sterowanie jest uzaleznione od jednego napiecia? bo sa 3 wtyczki, jedna poduszki, druga podgrzewanie i 3 to elektryka (teoretycznie) czy bez elektryki powinny grzac?
batman - 22-10-2009, 15:26
Witojcie towarzysze GALI
Przyszła mi wiązka do przycisków podgrzewania foteli.Osobiście myslałem że ta wiazka przyjdzie kompletna czyli wtyka którą podpinamy do przycisków podgrzewania a drugi koniec zakończony będzie też jakąś wtyka a tu po odpakowaniu paczki dostałem tylko wtykę która idzie do przełączników i ze 20 cm przewodu i to wszystko. Podejrzewam,że gostkowi nie chciało się szukać lub rozbierać tunelu i ucią resztę wiązki.Mam pytanie teraz, czy dam rade sam to jakoś podłączyć bez zbędnego stresu i jeśli tak to gdzie jest ta kostka czy też gniazdo gdzie powinno być to podpięte. Chłopaki ratujcie bo zima tuż tuż a w zad zimno jak narazie Pozdro
wujas - 21-11-2009, 23:27
witam.
odkopie stary poscik zeby nie robic balaganu.
wlasnie stalem sie wlascicielem galanta i nie grzeje mi fotel kierowcy
Czy rozbieral ktos juz fotel celem naprawy grzalek?? Sprawdzalem napiecia na kostce i jest ok.
[ Dodano: 04-01-2010, 21:25 ]
heh zrobilem!!
fotel grzeje!!
w moim przypadku powodem braku ciepelka byly przelamane przewody ktore dochodza do maty. Oczywiscie musialem rozebrac fotel na czesci pierwsze .Na siedzisku zlamane byly 2/3 przewodow a na czesci ledzwiowj 2/2. Miejsca zlamania umiejscowione byly w przelocie przez pianke. Calkiem logiczne poniewaz tam jest nawiekszy ruch przewodow .Mysle ze sama mata jest dosyc wytrzymala poniewaz grzalka jest plecionka.
Teraz i ja moge sobie grzac pupke a nie jak to bylo wczesniej tylko moja kobita siedzaca obok
Moze mi ktos powiedziec czy te przyciski od podgrzewania foteli sa podswietlane??
czerwony88 - 27-04-2011, 00:12
Ponowię pytanie kolegi (chodzi o podgrzewanie foteli) ponieważ zmieniam fotele na skórzane podgrzewane. Pod fotelami mam trzy kostki i tam wiem jak to podłączyć.Mam też przełączniki z ok 30cm wiązką a w tunelu nie mam odpowiedniej wiazki. Gdzie ją mogę znaleźć lub skąd poprowadzić.Proszę o w miarę proste wytłumaczenie oraz jakieś foto najlepiej gdyż moja znajomość elektryki jest słaba.
m6riano - 27-04-2011, 00:38
Cytat: | Moze mi ktos powiedziec czy te przyciski od podgrzewania foteli sa podswietlane?? |
Standardowo tak:
Niestandardowo:
mar111cin - 27-04-2011, 01:03
są podświetlane ; )
żaróweczki to to małe brązowe na dole po lewej. trzeba delikatnie druciki rozwinąć żeby gumek nie porwać
m6riano - 27-04-2011, 01:15
Albo całkowicie wywalić te ustrojstwo i wlutować ledy jakie sie chce...;-)
[ Dodano: 27-04-2011, 01:25 ]
czerwony88 napisał/a: | Ponowię pytanie kolegi (chodzi o podgrzewanie foteli) ponieważ zmieniam fotele na skórzane podgrzewane. Pod fotelami mam trzy kostki i tam wiem jak to podłączyć.Mam też przełączniki z ok 30cm wiązką a w tunelu nie mam odpowiedniej wiazki. Gdzie ją mogę znaleźć lub skąd poprowadzić.Proszę o w miarę proste wytłumaczenie oraz jakieś foto najlepiej gdyż moja znajomość elektryki jest słaba. |
Jeśli seryjnie miałeś podgrzewane(jeśli nie to chyba też) to w tunel powinieneś mieć wszystkie przewody.
Najlepiej otwórz podłokietnik, wyjmij schowek, potem włoż ręke i spróbuj wypchnąć dłonią te korytko razem z przyciskami, wtedy powinieneś zobaczyć kostke do przełączników.
http://szrociarnia.pl/dat...e/2/5/10852.jpg
czerwony88 - 27-04-2011, 10:24
m6riano napisał/a: | eśli seryjnie miałeś podgrzewane(jeśli nie to chyba też) to w tunel powinieneś mieć wszystkie przewody.
Najlepiej otwórz podłokietnik, wyjmij schowek, potem włoż ręke i spróbuj wypchnąć dłonią te korytko razem z przyciskami, wtedy powinieneś zobaczyć kostke do przełączników. |
Chodzi o to że nie miałem podgrzewania.Rozebrałem cały tunel i nie ma tam wiązki.Są jakieś trzy kostki z przodu pod konsolą ale nie pasuje ilość kabli ani kolory(mam przełączniki z kawałkiem wiązki).
Pod fotelami instalacja jest wypuszczona do regulacji, podgrzewania i poduszek, a w tunelu nie ma.
m6riano - 27-04-2011, 15:52
No to może być problem...ogólnie takie wiązki powinny być..ale z Galantem to wszystko możliwe (jak np. to że mam szwecką wersje i tylko 3 poduszki)
czerwony88 - 28-04-2011, 03:18
Z tego co wyczytałem to kilka osób miało podobny problem z podłączeniem przełączników podgrzewania.Może ktoś napisze czy i jak to rozwiązał?
2pac - 29-11-2011, 23:08
szkoda, że wujas nie zrobił fotograficznego manual'a - u mnie też słabo/wcale z grzaniem i nie wiem jak dużo roboty by zajrzeć do środka foteli
fotele są na jakim bezpieczniku? jak świecą się diody (czerwona/zielona) to znaczy, ze bezpiecznik ok. czy do grzania jest osobny?
u mnie też problem polega na tym, że włącznik grzania MOCNEGO fotela kierowcy działa w połowie, tzn. muszę go ustawić delikatnie w położeniu pomiędzy on/off by świeciła się dioda czerwona, co tez nie pomaga ocenić co jest spiepszone
wujas - 30-11-2011, 10:19
2pac - 30-11-2011, 11:26
w sumie to wszedłem na forum PW do Ciebie wujas wysłać, nie liczyłem, że zaglądasz do tego tematu
kojarzysz może jak z bezpiecznikami (może być napięcie na przełączniku, a nie grzać)? wolałbym wykluczyć bezpieczniki, potem dopiero dobierać się do wtyczki, a na koniec rozbierać fotel
Marcino - 30-11-2011, 15:35
wujas,
dobra robota. !!!!
Czy fotel z poduszką odpinałeś na rozłączonym aku?
|
|
|