To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Nowy Galant w dziale Galant :)

jacek11 - 29-12-2008, 20:54

szpala85 napisał/a:
zapala sie kontrolka silnika "check engine

Sprawdzić kody błędów :!: :!:

siudii - 29-12-2008, 21:16

W jakiejś książce tudzież instrukcji czytałem, że krótkotrwałe zapalanie się checka podczas jazdy jest normalne pod warunkiem, że praca silnika jest prawidłowa. Nie wiem ile w tym prawdy szczególnie jeżeli chodzi o japońskie gabloty z pod znaku 3 diamencików. Spróbuj odczytać błędy u mnie w nieszczęsnym oplu się nie udawało ale mitsubishi może będzie lepiej współpracować z właścicielem w tej kwestii. szpala85 jeździsz na gazie czy benzynie?
czekoladka_1981 - 29-12-2008, 21:42

jacek11 napisał/a:
Sprawdzić kody błędów

Dokładnie. Tu masz opisane co i jak.
Kody błędów:
:arrow: http://forum.mitsumaniaki...dy+b%B3%EAd%F3w

szpala85 - 30-12-2008, 10:44

Jeżdżę na benzynie .... nigdy gazu :wink:

...... mmmm.... a te błędy będzie wyświetlało jak lampka silnika się nie świeci ??????

jacek11 - 30-12-2008, 11:26

To znaczy tak:
robisz mostek
przekręcasz zapłon
czekasz jak wszystkie lampki pogasną
lampka silnika zaczyna mrugać

tu znajdziesz zdjęcie która kostka,
i które piny trzeba zmostkować : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=18435

napisz co mruga
pozdrawiam :)

szpala85 - 05-01-2009, 10:10

Witam
czy ktoś z posiadaczy galantów próbował zmieniać podświetlenie deski rozdzielczej ????

ja spróbowałem i wyszła kupa ...... ( ucieszony kupiłem niebieskie żarówki ..... tylko przyszły odrazu je zamontowałem i ........ lipa ....... :roll: oto jak wyszło :

zdjęcie tak wyszło bo robione telefonem ale tam gdzie obrotomierz jest niebieski ciemny (nawet fajny) a tam gdzie prędkościomierz zielony ciemny .......

jak zrobić aby był jednolity kolor ?????? dać diody ??????

Pomocy !!! :wink:

ps. nie miałem czasu jeszcze sprawdzić błędów bo u nie zimaaaa..... brrrr...... :twisted:

siudii - 05-01-2009, 16:14

szpala85 napisał/a:
dać diody ??????

Ja bym się z diodami nie spieszył. Dioda świeci punktowo i wsadzając ją do fabrycznych oprawek świeci tak sobie. Widziałem ładnie podświetlone zegary ale były całe rozbierane i podświetlane na diodach flux. Diody były klejone do obudowy zegarów i potrzeba ich trochę więcej niż żarówek. Świeci to ładnie ALE nie można ich przyciemniać fabrycznym pokrętłem i w nocy są dla mnie za jasne.
Co do zmiany podświetlenia to też miałem taki zamiar ale jak policzyłem wszystkie żaróweczki to mi się odechciało.

jacek11 - 05-01-2009, 17:16

Wymieniałem na diody,i wygląda fajnie :)
Tylko trzeba kupić diody dyfuzyjne(świecą szeroko)
kupiłem razem z oprawkami.Koszt,27zł.
Białe dają mniej więcej taki efekt,jak obrotomierz na Twoim zdjęciu.
Problem występuje tylko taki,że oprawki nie są dokładnie
spasowane,i czasem któraś dioda potrafi się wyłączyć.
No i kwestia odpowiedniego założenia.Dioda świeci w jedną stronę,
i jak żle założysz nie będzie świecić.Osobiście podłączyłem zasilanie,
i dopiero wkładałem diody.Trochę to zamotane,ale efekt jest miły.
Pozdrawiam :)

szpala85 - 05-01-2009, 20:07

no dobra ale czy dioda przebija światłem ten zielony efekt na prędkościomierzu ????
na obrotomierzu rozumiem że będzie dobrze bo jest przezroczysty/biały ,a prędkościomierz jest chyba od wewnętrznej strony polakierowany na zielono (tak mi się wydaję .... czy jestem w błędzie ??)

kruca bo mnie to dalej zastanawia dałem niebieskie żarówki ..... a po prawej stronie mam zielone podświetlenie :lol: :roll:

jacek11 - 05-01-2009, 21:29

Kto to wie :roll: :wink:
A na zwykłych żarówkach też świeci na zielono?
U mnie świeciło równomiernie na niebiesko(jasno niebiesko).
Gdzieś miałem fotkę,jak znajdę,to wkleję.
:)

siudii - 05-01-2009, 21:52

U mnie w E3xA zegarów nie rozkręcałem to się nie wypowiadam ale w wielu włącznikach widziałem koloryzujące zielone wstawki, a moje włączniki są konstrukcyjnie podobne z waszymi - nowszymi.
szpala85 - 06-01-2009, 10:35

jacek11 napisał/a:
A na zwykłych żarówkach też świeci na zielono?

też świeci na zielono ....... ale tylko prędkościomierz
obrotomierz świeci na taki kolor jak dam żarówki ..... czyli niebiesko......

czyli prawdopodobnie ktoś już starł tą warstwę zielonej farby z zegarów ale tylko po prawej stronie ?!?!?!?!

będę musiał rozebrać te zegary na części pierwsze i luknąć jak to wygląda ....ale narazie się wstrzymam bo zimno u nas w Jelonce BRRRR....... :mrgreen: :

dzisiaj rano :P

jacek11 - 06-01-2009, 18:12

szpala85 napisał/a:

też świeci na zielono ....... ale tylko prędkościomierz

To dziwne :roll:
Jeszcze się nie spotkałem z takim zegarem..
Mam teraz drugiego gala,i świeci tak samo jak jego poprzednik.
tzn.na prawie biało.
:)

szpala85 - 07-01-2009, 15:05

czyli coś było grzebane w podświetleniu :wink:

zastanawiam sie nad podświetleniem indiglo (całą noc nie mogłem spać :roll: ) tylko jest jedno ale ...... ja mam automat i zegary są też pod automat ...... i te oznaczenia biegów po środku n...... jak to zrobić aby to działało ???????

a i znowu dzisiaj rano zimno BRRRRR !!!!!!!!!!!! :twisted:
Galant już ledwo ,ledwo łechtał ale odpalił ..... :P

Anonymous - 07-01-2009, 17:53

szpala85, nie galus tylko bateria ;p