[92-96]Galant E5xA - zamulony gal
tom11 - 18-12-2008, 19:52
dzięki za pomoc .
Anonymous - 19-12-2008, 12:43
ok, sprawdzę ten filterek i zobaczymy co wyjdzie a jeśli nie to może faktycznie wypadałoby wymienić parownik bo jakby nie patrzeć to ma swoje prawie 14lat, z drugiej strony cieszyć się znów jazdą i bezproblemową obsługą - bezcenne .za wszystko inne............(bez reklamy)
Anonymous - 20-12-2008, 19:45
sapa1000
Dorzucę od siebie 3 grosze. Raczej twojego problemu nie rozwiąże, ale...
Miałem pewnie tą samą instalację czyli Vialle Type F chyba. To normalna instalacja II generacji. Sprawowała się rewelacyjnie (obroty stabilne, niskie spalanie mała utrata mocy, CE nie paliło się). Aż do czasu jak kilkakrotnie mi zgasł, w końcu zgasł i juz na gazie nie odpalił.
Również szukałem pomocy gdzie mogłem, ale gazownicy zgodnie mówili NIE.
Znalazłem w końcu zakład w Legionowie, który zajmuje się holenderskimi instalacjami (nie pamiętam nazwy,ale chyba coś na E )
Więc pojechałem i skończyło się wymianą parownika na włoski (nie wiem czy słusznie, ale obawiam się że nie ) Teraz mam już instalację regulowaną manualnie bo jednak nie udało im się podłączyć tego pod komputer oryginalny.
Bardzo żałuję, że nie starczyło mi samozaparcia żeby znaleźć alternatywę.
Po "naprawie":
+obroty trzyma super
+jeździ
-sterowanie registrem a nie komputerkiem
-zwiększyło się spalanie o około 1,5 l/100km
-od czasu o czasu pali się CE na gazie
-na Pb nigdy nie pali się CE,ale na zimnym silniku ma niestabilne obroty; w niskim zakresie obrotów dusi się.
-Stres przed przeglądem, gdyż samochody z lpg montowanym po 2000 roku muszą mieć sterowanie komputerkiem.
Wszystkie dolegliwości pojawiły się zaraz po wspomnianej "naprawie"
W dziale porad tecnicznych/lpg jest gdzieś chyba mój wątek.
Ogólnie starałbym się za wszelką cenę powalczyć o to żeby została oryginalna instalka.
Dodam jeszcze, że na allegro pojawiają się nowe i używane elementy instalacji vialle oraz zestawy do regenaracji parownika.
Jakiś czas po tym jak zrobiłem już przeróbkę na włocha pojawił się nawet parownik vaille Type F za jakiś śmieszne pieniądze.
jeśli jest problem z komputerkiem można założyć Bingo np.
Jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać moje problemy również będę wdzięczny.
Pozdr,
tom11 - 20-12-2008, 20:20
Cytat: | jeśli jest problem z komputerkiem można założyć Bingo np. |
właśnie dzisiaj szukałem kto mi założy nową instalkę LPG a tu " bingo"
możesz mi napisać jaka dokładnie ta centralka żeby to grało
[ Dodano: 20-12-2008, 20:23 ]
http://moto.allegro.pl/it...y_f_ra_vat.html
coś takiego?
Anonymous - 20-12-2008, 23:23
tom11
odgrzebałem swój wątek-jest tam odnośnie bingo m.i.
bingo w vialle
Ja niestety nie jestem zdecydowanie ekspertem, ale myślę, że jeśli masz instalację holenderską to konieczne będzie wymienienie kabli do sterownika.
Nie jestem też pewien czy bingo m nie jest przeznaczony do silników z jednopunktowym wtryskiem paliwa, a do silników z wielopunktowym wtryskiem raczej potrzebne jest bingo S...np takie jak tu:
bingo s-centralka + kable
Może spróbuj zapytać o radę josie'ego bo jak widać z mojego wątku ma on już w tym temacie doświadczenie.
jacek11 - 21-12-2008, 10:28
konradr, U mnie przerwała się membrana,i musiałem założyć inny
parownik.Założyłem Tartarini,oraz osobny filterek.
Reszta pozostała bez zmian.Działa do tej pory elegancko.
Co prawda,musiałem wymienić krokowiec,ale znalazłem
oryginalny.Nigdy nie było strzału(mimo że to 2 generacja).
To najlepsza instalka jaką widziałem.
tom11 - 21-12-2008, 11:50
To jest gdzieś w Sochaczewie jutro sprubuje sie z nimi zkontaktować czy mi to zamontują dzisiaj nikt nie odpowiada
jak będe coś wiedział napisze
[ Dodano: 21-12-2008, 14:57 ]
Konradr
Typ z alegro mi napisał ze centralka jest przypisana do danego typu i nie mozna jej zamieniac a szkoda
Anonymous - 21-12-2008, 19:37
tom11,
Nie wiem co miał na myśli ten sprzedawca, ale jeśli chodzi o centralki/komputer sterujący do LPG to nie są one dedykowane do konkretnego auta. Nie ma ich tak wiele. Najbardziej popularne to właśnie bingo czy autronic.
jacek 11
Cytat: | Co prawda,musiałem wymienić krokowiec,ale znalazłem
oryginalny.Nigdy nie było strzału(mimo że to 2 generacja).
To najlepsza instalka jaką widziałem. |
Skąd wziąłeś pasującego krokowca
Podejrzewam,że u mnie to właśnie również po wymianie parownika na lovato wyjęli mi krokowca bo powiedzieli,że nie działa O.K.
Przypuszczam,że po wymianie parownika i krokowca nie regulowałeś instalacji bo przecież do komputerka holenderskiego się nie podłączyłeś??
jacek11 - 21-12-2008, 20:02
konradr napisał/a: | Skąd wziąłeś pasującego krokowca
Podejrzewam,że u mnie to właśnie również po wymianie parownika na lovato wyjęli mi krokowca bo powiedzieli,że nie działa O.K.
Przypuszczam,że po wymianie parownika i krokowca nie regulowałeś instalacji bo przecież do komputerka holenderskiego się nie podłączyłeś?? |
Krokowiec kupiłem od znajomego gazownika.
Regulować nie musiałem.Gazownik stwierdził,że komputer
sam wszystko ustawi.Kilka minut dziwnie działał,ale potem
wszystko wróciło do normy.
tom11 - 21-12-2008, 20:35
konradr
tez nie wiem oco mu chodziło
chyba o przypisanie do danej instalacji LPG
albo to tylko pracownik sklepu i chciał abym sie od niego od.... w niedziele
[ Dodano: 22-12-2008, 18:47 ]
znalazłem gazownika kóry zmieni mi ten komp od gazu
stwierdził ze nadaje się BINGO S+ bo M nie ma emulatora wtryskiwaczy a S4 to jest do sekwencji , za taką impreze policzył mi 500-700 zł. a termin? no właśnie koniec stycznia
ALE popytałem i znalazł się elektromechanik który podją się naprawy starej centralki i to już jutro
zobaczymy ? napisze jutro co z tego wyszło
[ Dodano: 23-12-2008, 19:29 ]
a więc 3 godziny temu odebrałem Miśka od elektryka naprawił ale stwierdził że może to długo niewytrzymac gdyż jest stare i tak zjechane że huhu.
z tym "długo" to miał racje wytrzymało 23 kilometry od niego do mnie i 2 do sklepu po zakupy jak wracałem zapalił mi sie czek i po wspaniałej jezdzie
wywaliło trzy błędy 11 12 i 31 , włączyłem pb reset i na bęzynce wszystko gra jak ta lala
60 zł. poooszłoo!
|
|
|