To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - zamulony gal

tom11 - 18-12-2008, 19:52

dzięki za pomoc .
Anonymous - 19-12-2008, 12:43

ok, sprawdzę ten filterek i zobaczymy co wyjdzie a jeśli nie to może faktycznie wypadałoby wymienić parownik bo jakby nie patrzeć to ma swoje prawie 14lat, z drugiej strony cieszyć się znów jazdą i bezproblemową obsługą - bezcenne :) .za wszystko inne............(bez reklamy) :lol:
Anonymous - 20-12-2008, 19:45

sapa1000
Dorzucę od siebie 3 grosze. Raczej twojego problemu nie rozwiąże, ale...
Miałem pewnie tą samą instalację czyli Vialle Type F chyba. To normalna instalacja II generacji. Sprawowała się rewelacyjnie (obroty stabilne, niskie spalanie mała utrata mocy, CE nie paliło się). Aż do czasu jak kilkakrotnie mi zgasł, w końcu zgasł i juz na gazie nie odpalił.
Również szukałem pomocy gdzie mogłem, ale gazownicy zgodnie mówili NIE.
Znalazłem w końcu zakład w Legionowie, który zajmuje się holenderskimi instalacjami (nie pamiętam nazwy,ale chyba coś na E :biggrin: )
Więc pojechałem i skończyło się wymianą parownika na włoski (nie wiem czy słusznie, ale obawiam się że nie :-X ) Teraz mam już instalację regulowaną manualnie bo jednak nie udało im się podłączyć tego pod komputer oryginalny.
Bardzo żałuję, że nie starczyło mi samozaparcia żeby znaleźć alternatywę.
Po "naprawie":
+obroty trzyma super
+jeździ :p
-sterowanie registrem a nie komputerkiem
-zwiększyło się spalanie o około 1,5 l/100km
-od czasu o czasu pali się CE na gazie
-na Pb nigdy nie pali się CE,ale na zimnym silniku ma niestabilne obroty; w niskim zakresie obrotów dusi się.
-Stres przed przeglądem, gdyż samochody z lpg montowanym po 2000 roku muszą mieć sterowanie komputerkiem.

Wszystkie dolegliwości pojawiły się zaraz po wspomnianej "naprawie"

W dziale porad tecnicznych/lpg jest gdzieś chyba mój wątek.

Ogólnie starałbym się za wszelką cenę powalczyć o to żeby została oryginalna instalka.

Dodam jeszcze, że na allegro pojawiają się nowe i używane elementy instalacji vialle oraz zestawy do regenaracji parownika.
Jakiś czas po tym jak zrobiłem już przeróbkę na włocha pojawił się nawet parownik vaille Type F za jakiś śmieszne pieniądze. :twisted:

jeśli jest problem z komputerkiem można założyć Bingo np.

Jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiązać moje problemy również będę wdzięczny.
Pozdr,

tom11 - 20-12-2008, 20:20

Cytat:
jeśli jest problem z komputerkiem można założyć Bingo np.

właśnie dzisiaj szukałem kto mi założy nową instalkę LPG a tu " bingo"

możesz mi napisać jaka dokładnie ta centralka żeby to grało

[ Dodano: 20-12-2008, 20:23 ]
http://moto.allegro.pl/it...y_f_ra_vat.html

coś takiego?

Anonymous - 20-12-2008, 23:23

tom11
odgrzebałem swój wątek-jest tam odnośnie bingo m.i.

bingo w vialle

Ja niestety nie jestem zdecydowanie ekspertem, ale myślę, że jeśli masz instalację holenderską to konieczne będzie wymienienie kabli do sterownika.

Nie jestem też pewien czy bingo m nie jest przeznaczony do silników z jednopunktowym wtryskiem paliwa, a do silników z wielopunktowym wtryskiem raczej potrzebne jest bingo S...np takie jak tu:
bingo s-centralka + kable
Może spróbuj zapytać o radę josie'ego bo jak widać z mojego wątku ma on już w tym temacie doświadczenie.

jacek11 - 21-12-2008, 10:28

konradr, U mnie przerwała się membrana,i musiałem założyć inny
parownik.Założyłem Tartarini,oraz osobny filterek.
Reszta pozostała bez zmian.Działa do tej pory elegancko.

Co prawda,musiałem wymienić krokowiec,ale znalazłem
oryginalny.Nigdy nie było strzału(mimo że to 2 generacja).
To najlepsza instalka jaką widziałem.

tom11 - 21-12-2008, 11:50

To jest gdzieś w Sochaczewie jutro sprubuje sie z nimi zkontaktować czy mi to zamontują dzisiaj nikt nie odpowiada
jak będe coś wiedział napisze

[ Dodano: 21-12-2008, 14:57 ]
Konradr
Typ z alegro mi napisał ze centralka jest przypisana do danego typu i nie mozna jej zamieniac a szkoda

Anonymous - 21-12-2008, 19:37

tom11,
Nie wiem co miał na myśli ten sprzedawca, ale jeśli chodzi o centralki/komputer sterujący do LPG to nie są one dedykowane do konkretnego auta. Nie ma ich tak wiele. Najbardziej popularne to właśnie bingo czy autronic.

jacek 11
Cytat:
Co prawda,musiałem wymienić krokowiec,ale znalazłem
oryginalny.Nigdy nie było strzału(mimo że to 2 generacja).
To najlepsza instalka jaką widziałem.

Skąd wziąłeś pasującego krokowca :?:
Podejrzewam,że u mnie to właśnie również po wymianie parownika na lovato wyjęli mi krokowca bo powiedzieli,że nie działa O.K.
Przypuszczam,że po wymianie parownika i krokowca nie regulowałeś instalacji bo przecież do komputerka holenderskiego się nie podłączyłeś??

jacek11 - 21-12-2008, 20:02

konradr napisał/a:
Skąd wziąłeś pasującego krokowca :?:
Podejrzewam,że u mnie to właśnie również po wymianie parownika na lovato wyjęli mi krokowca bo powiedzieli,że nie działa O.K.
Przypuszczam,że po wymianie parownika i krokowca nie regulowałeś instalacji bo przecież do komputerka holenderskiego się nie podłączyłeś??

Krokowiec kupiłem od znajomego gazownika.
Regulować nie musiałem.Gazownik stwierdził,że komputer
sam wszystko ustawi.Kilka minut dziwnie działał,ale potem
wszystko wróciło do normy. :twisted:

tom11 - 21-12-2008, 20:35

konradr
tez nie wiem oco mu chodziło
chyba o przypisanie do danej instalacji LPG
albo to tylko pracownik sklepu i chciał abym sie od niego od.... w niedziele :lol:

[ Dodano: 22-12-2008, 18:47 ]
znalazłem gazownika kóry zmieni mi ten komp od gazu
stwierdził ze nadaje się BINGO S+ bo M nie ma emulatora wtryskiwaczy a S4 to jest do sekwencji , za taką impreze policzył mi 500-700 zł. a termin? no właśnie koniec stycznia

ALE popytałem i znalazł się elektromechanik który podją się naprawy starej centralki i to już jutro
zobaczymy ? napisze jutro co z tego wyszło

[ Dodano: 23-12-2008, 19:29 ]
a więc 3 godziny temu odebrałem Miśka od elektryka naprawił ale stwierdził że może to długo niewytrzymac gdyż jest stare i tak zjechane że huhu.
z tym "długo" to miał racje wytrzymało 23 kilometry od niego do mnie i 2 do sklepu po zakupy jak wracałem zapalił mi sie czek i po wspaniałej jezdzie
wywaliło trzy błędy 11 12 i 31 , włączyłem pb reset i na bęzynce wszystko gra jak ta lala
60 zł. poooszłoo!