To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana zarowek w konsoli srodkowej Cari 01'

turek61 - 24-12-2008, 12:27

Robson86, :notworthy: Masz u mnie póki co wirtualne :occasion5:
Opis wydrukowałem.
Co do pogody masz rację tym bardziej że nie mam garażu.
Dziś w pracy w końcu udało mi sie wydłubać tą żaróweczkę od podświetlania reg. lusterek.
Na razie przez święta jeżdżę (pewnie mało bo nigdzie sie nie wybieram) bez regulacji a po, jadę szukać po sklepach takiej 12 voltówki. Chyba, że założę diodę...
Dzięki.

Robson86 - 24-12-2008, 13:52

turek61 napisał/a:
Robson86, Masz u mnie póki co wirtualne

co Ty :) Milo mi ze moge chociaz w jakis tam sposob pomoc :)
Moze na jakims zlocie wypijemy razem kiedys ale jedno ja postawie a drugie Ty :) Tylko tak sie moge zgodzic :)
Co do tych zaroweczek jeszcze to najciezsza sprawa to chyba zdjecie z nich tych gumowych niebieskich "oslonek" "nakladek". Zeby nic nie uszkodzic. Bo pozniej chyba ciezko je dokupic...
Wesołych Świąt :) :!:
Pozdroo

Piotras_44 - 24-12-2008, 13:56

do wypowiedzi Robsona moge jeszce dodac ze nalezy wczesniej zdemontowac radio razem z kieszenia potem juz bulka z maslem balem sie podobnie jak ty ale to naprawde nie jest skomplikowane a i pamietaj aby kokpit wyjmowac sukcesywnie z kazdej strony po trochy inaczej mozna urwac zatrzaski chodzi o ten element przy ktorym masz niebieskie strzalki wrazie problemu pisz jestem swiezo po demontazu wiec chetnie pomoge

[ Dodano: 24-12-2008, 14:02 ]
P.S Robson tego cholerswa nie da sie chyba zdjac z zarowek poniewaz kiedy swieca ta guma jeszce bardziej przylega do zarowki ja osobiscie probowalem nawet odrywajac na strzepy od zarowki a i tak resztki przylegaly no ale moze tylko u mnie byl ten wyjatek
Zdrowych i wesolych swiat Wszystkim

Kris1980_147 - 24-12-2008, 22:12

turek61 napisał/a:
Robson86, :notworthy: Masz u mnie póki co wirtualne :occasion5:
Opis wydrukowałem.
Co do pogody masz rację tym bardziej że nie mam garażu.
Dziś w pracy w końcu udało mi sie wydłubać tą żaróweczkę od podświetlania reg. lusterek.
Na razie przez święta jeżdżę (pewnie mało bo nigdzie sie nie wybieram) bez regulacji a po, jadę szukać po sklepach takiej 12 voltówki. Chyba, że założę diodę...
Dzięki.

Daj znać jak ci poszło, jak już wymienisz, bo mnie też czeka podobna operacja, ale ją narazie przestawię na potem.

maciej76 - 25-12-2008, 01:08

Możecie opisać, jak wyciągnąć radio :?: Żeby czegoś nie urwać.
robus75 - 25-12-2008, 08:07

Czy ktos mi powie czy w cari GDI 2000r jest podswietlenie regulacji lusterek a przy okazji wlacznikow swiatel przeciwmgielnych?
Piwor - 25-12-2008, 10:25

Jest.
robus75 - 25-12-2008, 19:47

Dzieki. Czyli znaczy ze mam zepsuta pewnie zaroweczke
turek61 - 26-12-2008, 15:45

1)Demontujemy panelik podważając z prawej strony a jak wyskoczy odciagnąc w stronę kierownicy.
2) Odpiąć przewody od kostek i zdemontować je (zatrzaski).Trzy kostki oprócz podświetlania lusterek wychodzą do wewnątrz.

3) Demontaż kostki podświetlania na zewnątrz.Ja trochę wygiąłem panelik i wypchnąłem na zewnątrz. Myślę, ze bez jej demontażu z panela tez można wymienić żaróweczkę. Kostkę rozbieramy od tyłu.Cztery klipsiki podważamy cieniutkim śrubokrętem lub małym nożykiem:

4) Tu mamy żaróweczkę na głównym planie w centrum.Na tym zdjęciu jest juz wyjęta:

Oto sprawca całego zamieszania:

robus75 - 26-12-2008, 16:10

A powiedz mi turek61 czy ten opis to do radia sie tyczy? a jesli tak to jak dostac sie do zaroweczki do poswietlenia regulacji lusterek i przeciwmgielnych
crimi - 26-12-2008, 16:50

turek61, ma sie rozumiec ze chciales jakies fotki wrzucic. Ale cosik nie bangla :|

EDIT

OK juz bangla :wink:

robus75 - 27-12-2008, 23:13

Dzieki turek61 za pomoc przy podswietleniu regulacji lusterek i przeciwmgielnych. Twoj opis i zdjecia sie przydaly. Teraz wszystko swieci jak nalezy.
turek61 - 28-12-2008, 09:43

robus75 napisał/a:
Teraz wszystko swieci jak nalezy.

A gdzie kupiłeś żaróweczki ?

robus75 - 28-12-2008, 14:09

Żaróweczki kupiłem bez problemu na stacji benzynowej. Na południu polski są takie stacje "Grosar" i tam kupiłem komplet (czyli 3) za 2 pln
turek61 - 07-01-2009, 01:30

No i dopiero dziś wsadziłem żaróweczkę podświetlania lusterek.Kupiłem w sklepie elektronicznym 14 wlotową, niebieską i wielkością jak oryginalna.Świeci :mrgreen:
Ale czytając ten wątek nie mogę jednego zrozumieć.Ja w tym panelu mam tylko jeden przycisk od przeciwmgielnych tylnych.Halogenów nie mam. Na tym przycisku jest ikonka tych świateł.Czy jak one nie są włączone to ona też jest podświetlana ?

Mi świeci przy włączonych tylko kontrolka.Gdy wyjąłem te kostkę to ona ma z boku otwór ale nic mi to nie mówiło więc ja rozebrałem.Jest w niej płytka, której nie wyciągałem bo nie wiedziałem czy mogę.

Druga sprawa to proszę o jakąś fotkę lub link do Alledrogo odnośnie żarówy awaryjnych.
Wcześniej niby ktoś zamieścił ale nie balanga.Chciałbym przed rozbiórką mieć wszystko przygotowane.Która z tych R3:

P.S.
W ramach treningu wymieniłem żarówki w kokpicie Opla Tigry córki.Ale była jazda.Mało mnie krew nie zalała póki nie trafiłem na to:
http://www.tigra-team.pl/...er=asc&start=30
Szkoda że u nas nikt takiego manuala nie poczynił.