Wymiana zarowek w konsoli srodkowej Cari 01' |
Autor |
Wiadomość |
Piotras_44
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 22-12-2008, 16:30 Wymiana zarowek w konsoli srodkowej Cari 01'
|
|
|
Witam
Drodzy koledzy i kolezanki , na wstepie chcialbym napiac ze to forum jest naprawde pomocne z wielu rad czytajc je skorzystalem i mam nadzieje ze i teraz pomozecie ale ok przechodze do sedna
Otoz chcialem wymienic zarowki w konsoli srodkowej znalazlem na forum jak zdemontowac konsole srodkowa i tak tez zrobilem jednak nie moge znalezc tych zarowek obejrzalem ta "skrzynke " z dwoch stron i nie widze zarowek probowalem delikatnie wysunac pokretla ale boje sie ze cos urwe nie chce nic robic na sile moze ktos z Was juz to robil i wie jak do tego podejsc
z gory dziekuje i zycze wszystkim zdrowych, bezpiecznych i wesolych swiat |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 22-12-2008, 17:13
|
|
|
pokretla musisz mocniej szarpnac i wyjda...
nastepnie wysun ta obudowe (co nachodzi na od tylu) wtedy bedziesz mial dojscie do 4 zaroweczek
Jak cos pytaj
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Piotras_44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-12-2008, 21:38
|
|
|
dzieki za pomoc ale czy srodkowe pokretlo to, gdzie znajduje sie klimatyzacja rowiez mozna wyciagnac ? probowalem dosc mocno wyciagac i nie chce sie zadne z nich wysunac bede probowal jeszcze jutro wspomniales rowniez o tej jak ja to nazywam "skrzynce " czy jezeli ona jest juz odkrecona i luzno wychodzi oczywiscie do momentu ograniczenia przez przewody to wystarczy ? bo tak zrozumialem oczywiscie potem pokretla i zarowki na wierzchu? |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 22-12-2008, 21:48
|
|
|
Piotras_44 napisał/a: | dzieki za pomoc ale czy srodkowe pokretlo to, gdzie znajduje sie klimatyzacja rowiez mozna wyciagnac |
tak wszystkie wyciaga sie na 120% mocniejszym szarpnieciem Masz wersje po lifcie rozumiem Chociaz przed liftem pewnie na bank jest tak samo.
Piotras_44 napisał/a: | czy jezeli ona jest juz odkrecona i luzno wychodzi oczywiscie do momentu ograniczenia przez przewody to wystarczy |
z tego co pamietam to ja przewody wyciagnalem zeby byl latwiejszy dostep do srodka tej skrzynki...
Wiem ze po wyjeciu ich i wyciagnieciu wierzchniej czesci tej skrzynki wymiana zarowek to byla juz czysta formalnosc
Tylko uwazaj na te kapturki znajdujace sie na zaroweczkach. Zdejmuj je ostroznie Bo pozniej ciezko o zamiennik (tego gumowego kapturka)
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Piotras_44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2008, 12:27
|
|
|
dzieki Robson udalo sie odrazu wymieniam tez w popielniczce powiedz mi czy te zarowki sa uniwersalne czy sa konkretnie mitsubishi? |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
Pomógł: 43 razy Dołączył: 12 Paź 2008 Posty: 3444 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-12-2008, 12:29
|
|
|
To są uniwersalne żarówki. Takie masz też w zegarach. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
Piotras_44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2008, 12:37
|
|
|
dziekuje Wam za pomoc i pozdrawiam
[ Dodano: 23-12-2008, 12:58 ]
kupilem zarowki ale pojawil sie kolejny problem kierunki mi nie dzialaja moze jak to wszystko skrece do kupy zadzialaja
[ Dodano: 23-12-2008, 13:39 ]
P.S Robson niestety nie udalo mi sie zdjac tych niebieskich oslonek bo to graniczy z cudem a tego nie maja nawet w ASO na folwarku pozdro |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 23-12-2008, 13:58
|
|
|
Piotras_44 napisał/a: | P.S Robson niestety nie udalo mi sie zdjac tych niebieskich oslonek bo to graniczy z cudem a tego nie maja nawet w ASO na folwarku pozdro |
wiem wiem Tam sa tylko kompletne zaroweczki w cenach 20-32zl za sztuke Piotras_44 napisał/a: | kupilem zarowki ale pojawil sie kolejny problem kierunki mi nie dzialaja moze jak to wszystko skrece do kupy zadzialaja |
mozliwe ze poprostu bezpiecznik Ci padl, sprawdz sobie..
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Piotras_44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2008, 14:37
|
|
|
wlasnie pytalem nawet o komplet ale oni tego nie maja jedynie z cala poleczka luzem takich zarowek z niebieska oslonka nie maja denerwuje mnie to troche bo swieca jak w oplu zaplacilbym ta cene gdybym wiedzial gdzie je dostac
[ Dodano: 23-12-2008, 14:38 ]
P.S a moze choinkwe zadzialaja mam niebieskie heh
[ Dodano: 23-12-2008, 15:14 ]
zastanawiam sie czy pod tym adresem sa odpowiednie zamienniki http://moto.allegro.pl/it...l_promocja.html |
|
|
|
 |
crimi
Forumowicz
Auto: Carisma 1.8GDI Sedan
|
Wysłany: 23-12-2008, 16:17
|
|
|
Piotras_44 napisał/a: | [ Dodano: 23-12-2008, 12:58 ]
kupilem zarowki ale pojawil sie kolejny problem kierunki mi nie dzialaja moze jak to wszystko skrece do kupy zadzialaja |
Sprawdz czy masz wpiety wlacznik od awaryjnych, lub czy tez nie za slabo wlozyles. Potem ew. bezpiecznik mogl pojsc. |
|
|
|
 |
Piotras_44
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-12-2008, 17:35
|
|
|
tak wlasnie niedawno wrocilem i rzeczywiscie masz racje kostka byla slabo docisnieta |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 24-12-2008, 07:31
|
|
|
Koledzy ja też mam przepalonych kilka żarówek ale jak czytam ten post to Wam zazdroszczę.
Rozebranie tego wszystkiego przychodzi Wam z taka łatwością.Dla mnie to czarna magia.Ostatnio próbowałem wymienić tą w el. lusterkach i dałem odbój bo nie mogłem wyjąć kostki ze sterowaniem z tego małego panela a co dopiero główny kokpit.
Mam spaloną od awaryjnych i jedna od podświetlania ekranu "komputera".
Za bardzo się cykorze że mogę coś urwać a potem nie złożyć wszystkiego do kupy.
Później to już tylko: "dobry bóg zrobił co mógł a teraz trzeba wezwać fachowca" |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 24-12-2008, 10:36
|
|
|
eee Wcale to nie jest takie trudne tylko w paru miejscach trzeba miec zwinne paluszki
Pozdroo |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 24-12-2008, 10:52
|
|
|
Robson86,
Mam spaloną od awaryjnych.Gdybyś mi napisał w punktach (tak na chłopski rozum) jak ją wymienić byłbym bardzo wdzięczny.
Chyba trzeba zacząć od demontażu tego co zaznaczyłem na niebiesko...
P.S.
Oczywiście nie musi być to dziś, bo dzisiaj to wiadomo, nie to nam w głowie.Ja teraz jestem w pracy więc mogę popisać..
ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT życzę wszystkim MM. |
|
|
|
 |
Robson86

|
Wysłany: 24-12-2008, 12:15
|
|
|
Z tego co pamietam:
1. wyjmujemy radio
2.za radiem po lewej i po prawej stronie sa takie zapinki metalowe (trzymajace ramke co zaznaczyles na niebiesko). Musisz je wyjac-ciagnac je do tylu.
Wyciagnij kabel dochodzacy do gniazda awaryjnych.
3.zdejmujemy konsole (ona trzyma sie na tylko tych 2 zasowkach reszta to sa tylko takie uchwyty-wyciagajac konsole do tylu zdejmujesz ja z tych uchwytow) a nastepnie bierzemy sie za odkrecenie klimki. Bodajrze 4 srubki.
4.odkrecamy glowna konsole(zaznaczona na czerwono) trzymaja ja srubu kolo schowka (otworz go i zobaczysz) 2 albo 3 sruby sa przy kolanach kierowcy (zdejmij oslonke ta przy kolanach -zacznij od stony bezpiecznikow po lewej stronie. Jedna sruba jest z tego co pamietam ukryta w tym otwieranym malym schowku po lewej stronie.
5. poodkrecaj sruby mocujace na konsoli centralnej. Uwazaj na jedna srube ukryta za popielniczka!! Musisz pierw wymontowac ja. Zeby wymontowac popielnice po obu stronach musisz wlozyc jakis np. dlugi srubokret. Wkladasz i podwazasz takie zapadki plastikowe(sa na samym dole popielnicy) i nastepnie wyciagasz popielnice. Za nia wykrecasz wczesniej omowiona srube
6. masz juz poodkrecane wszystkie srubki wiec delikatnie podwadzasz cala glowna konsole najlepiej w obrebie zaznaczonych przez Ciebie czarnych strzaleczek. i tak ciagniesz ku dolowi az wyciagniesz cala konsole. wtedy otworzy Ci sie droga do oswietlenia komputerka pokladowego
Mozliwe ze cos moglem pominac. Nie pamietam juz tak dobrze jak sadzilem tego calego rozbierania
Wydaje mi sie jednak ze opisalem wszystko
Jedna rada poczekaj az sie zrobi cieplo. Potrzebne sa do tego nieraz zwinne rece a jak jest zimno to tracimy to cale czucie...
Poza tym jak jest zimno latwiej cos urwac
To nie jest tak skomplikowane jak sie wydaje wiec mam nadzieje ze dasz rade. jak cos wal smialo to postaram sie pomoc jesli bede tylko mogl
Pozdroo
teraz doczytalem ze masz tylko spalona od awaryjnych... wiec chyba konczysz cala prace po 3cim punkcie |
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
|