Pajero IV - Słabe Autko - Brak Mocy
dami - 09-01-2009, 23:52
Nie mam pojęcia jak wygląda kierownica turbiny potrafił byś mi to jakoś opisać morze jakieś foto był bym wdzięczny
[ Dodano: 09-01-2009, 23:57 ]
Nie mam pojęcia jak wygląda kierownica turbiny potrafił byś mi to jakoś opisać morze jakieś foto był bym wdzięczny
[ Dodano: 10-01-2009, 00:16 ]
czy w pajero jest turbina o zmiennej geometri łopatek
zbyszekm2 - 10-01-2009, 08:13
[quote="dami"
[ Dodano: 10-01-2009, 00:16 ]
czy w pajero jest turbina o zmiennej geometri łopatek[/quote]
Tak, w 3,2 did po 2006 roku.
dami - 10-01-2009, 15:08
Moja turbina nie daję mi spać wczoraj w nocy poszedłem do piwnicy i rozebrałem ją w drobny mak wszystko przejrzałem ,niema żadnych pęknięć ,luzów wszystko wygląda ok nie mam pojęcia co jest nie tak ,sprawdziłem szczelność wszystkich przewodów od turbiny do inter collera i dalej ,wymieniłem uszczelki pod kolektorem ssącym ,kolektor też nie jest w żaden sposób uszkodzony ma ktoś jakieś pomysły ?
jawaldek - 10-01-2009, 15:51
Może to i głupie ale czy sprawdzałeś filtr paliwa. Znajomy w Nissanie Patrolu miał podobne objawy zmienił na ORGINALNY filtr i jest OK.
dami - 10-01-2009, 16:02
jawaldek napisał/a: | Może to i głupie ale czy sprawdzałeś filtr paliwa. Znajomy w Nissanie Patrolu miał podobne objawy zmienił na ORGINALNY filtr i jest OK. | To nie jest głupie ale ja wszystkie filtry oleje i płyny wymieniłem . Myślę ze mój problem to tylko za małe sprężanie turbiny albo coś takiego
mcorp - 12-01-2009, 10:18
Bez paniki, wymieniłeś sprężarkę i jaki jest wydatek turbiny przy 2krpm, 3krpm? Czujesz w ogóle jakąś różnicę w mocy auta w porównaniu do sytuacji sprzed wymiany?
Pamiętaj, że opisane 0,95b to maksymalne sprężanie...
pozdrawiam
M
dami - 12-01-2009, 13:25
mcorp napisał/a: | Bez paniki, wymieniłeś sprężarkę i jaki jest wydatek turbiny przy 2krpm, 3krpm? Czujesz w ogóle jakąś różnicę w mocy auta w porównaniu do sytuacji sprzed wymiany?
Pamiętaj, że opisane 0,95b to maksymalne sprężanie...
pozdrawiam
M | Różnicę czuję dopiero przy 4000 rpm ,dopiero przy tych obrotach manometr wskazuję mi doładowanie ok06 -08 bara poniżej autko jest troszkę mułowate i trudno je rozbujać. Myślę że gdyby przy 2500 rpm turbina doładowała by 06-08 to było by całkiem ok,
cns80 - 12-01-2009, 13:38
dami napisał/a: | czy morze być za to odpowiedzialny zepsuty zawór EGR czy wina leży raczej po stronie samej turbiny | W dieslach często się zdarza że jak EGR "się zatnie" to więcej palą i mają mniejszą moc. Może sprawdź czy wszystko chodzi skoro masz EGR (złośliwe ustrojstwo).
dami - 12-01-2009, 16:54
cns80 napisał/a: | dami napisał/a: | czy morze być za to odpowiedzialny zepsuty zawór EGR czy wina leży raczej po stronie samej turbiny | W dieslach często się zdarza że jak EGR "się zatnie" to więcej palą i mają mniejszą moc. Może sprawdź czy wszystko chodzi skoro masz EGR (złośliwe ustrojstwo). | Zawór EGR to jest ten który odpowiada za recykling spalin ? jak tak to sprawdzałem go na tyle ile jest to możliwe do mnie czyli dmuchałem w wężyk i zdaje się być ok ,przy ok 2000 rpm otwiera się nie jestem pewien czy nie za wcześnie
zbyszekm2 - 12-01-2009, 18:04
zaślep przejście do kolektora ssącego i będziesz miał pewność, dmuchają w wężyk nic nie sprawdzisz.
mcorp - 12-01-2009, 19:40
No to faktycznie może być EGR - jeśli jest cały czas otwarty, to spaliny, zamiast napędzać turbinę idą do cylindrów. Dopiero jak jest dużo obrotów, to spalin zaczyna wystarczać dla turbawki... Może trochę się pospieszyłeś z zakupem sprężarki...?
M
dami - 13-01-2009, 12:18
mcorp napisał/a: | No to faktycznie może być EGR - jeśli jest cały czas otwarty, to spaliny, zamiast napędzać turbinę idą do cylindrów. Dopiero jak jest dużo obrotów, to spalin zaczyna wystarczać dla turbawki... Może trochę się pospieszyłeś z zakupem sprężarki...?
M | No fakt nie sprawdziłem poprawnie tego ustrojstwa EGR ,ale wymiana turbinki i tak była potrzebna teraz przy 4000 rpm mam ok 08-09 bara a przed wymianą było max 06 ,turbinka kosztowała mnie jakieś 500 zł i spalanie spadło mi o 05 l na 100Km w trasie .Ale w ciąż jest za duże i brakuję mi troszkę mocy na niskich obrotach . Więc zaślepię ten zawór i będę obserwował
[ Dodano: 14-01-2009, 15:03 ]
Dzisiaj zaślepiłem zawór EGR autko zrobiło się troszkę bardziej żwawe , szybćiej przyśpiesza .Mam pytanko czy można jeżdzić z zaślepionym zaworem ,czy morze to wpłynąć negatywnie na działanie silnika
|
|
|