Carisma - Ogólne - problem z temperaturą silnika i klimatyzacją
Piwor - 08-01-2009, 23:36
Zamknij wylot na kabinę, ten nad pokrętłami i będzie dobrze.
Student - 09-01-2009, 08:41
Krzyzak powiedział już wszystko;
termostat do zmiany, bo nawet jak się zaciął to może to zrobić jeszcze raz.
Jak go sprawdzić (wymontować, wrzucić do garnka z wodą i gotować na gazie, jak się zacznie otwierać to działa jak się nie ruszy lub jest cały czas otwarty to do kosza go i po nowy).
Co do nawiewu:
To żeby szyby nie parowały to dźwignia wlotu na otwarty, czyli samochodzik ze strzałką która wpada przez szybę.
Normalny czas nagrzewania to ok. 2-3 km. jeżeli komuś za wolno sie grzeje to można kupić termostat na wyższą temperaturę w GDI są chyba dwa spotykane na 78st, i 83st.
Jaki jest w TD nie mam pojęcia.
JCH - 09-01-2009, 10:35
Student napisał/a: | Jak go sprawdzić (wymontować, wrzucić do garnka z wodą i gotować na gazie, jak się zacznie otwierać to działa jak się nie ruszy lub jest cały czas otwarty to do kosza go i po nowy). | Ja swego czasu napisałem na Forum coś takiego: Cytat: | Z ciekawości stary termostat wrzuciłem do garnka i .... na pierwszy rzut oka wyglądało OK - otwierał się blisko dojścia wody do temp. wrzenia, zamykał gdy woda stygła. Zmierzyłem temperatury otwarcia i zamykania się termostatu i wyszło mi coś takiego:
- otwarcie zaczynało się ok. 88-89°C, pełne otwarcie było kilka stopni wyżej - ok. 92°C
- zamykanie zaczynało się podobnie ok 89°C ale pełne zamknięcie następowało gdzieś przy 82°C
O ile dobrze interpretuję wartość nominalna 89°C powinna być graniczną w obydwie strony, tzn. w trakcie stygnięcia przy 89°C termostat powinien być już całkowicie zamknięty. Te kilka °C różnicy sprawia, że silnik (DID) nie potrafił złapać a nawet utrzymać właściwej temperatury przy temp. zewnętrznej ok. 0-3°C. | Tak więc samo otwieranie jeszcze nie świadczy o tym, że działa prawidłowo.
Wymiana termostatu w DID opisana jest tutaj.
Student - 09-01-2009, 10:46
Pozostaje jeszcze sprawa pomiaru na ile warunki testu i temp. była dobrze zmierzona bo termostat nie otwiera się on/off tylko potrzebuje na to czasu i dochodzi do otwarcia i zamknięcia powoli.
Owszem jest to możliwe jednak uważam że jest to spora nadinterpretacja, DID, GDI itp. nie ma tak dużego chłodzenia aby wytracić tyle ciepła i się nie dogrzewać. Pompa wody musiała by byś strasznie wydajna a tak nie jest.
Ale owszem niedomykanie termostatu będzie prowadziło do problemów z temperaturą i większego spalania.
Diesle grzeją się długo ze względu na dużą masę bloku choć nie do końca. Jeździłem osobowym Nissanem który grzał sie tak szybko jak benzyna a może i szybciej piękny samochód był pod tym względem.
Ale generalnie jak się coś nie grzeje to na początku trzeba szukać w termostacie.
korba - 09-01-2009, 12:11
Koledzy mam takie pytanie: Czy jak termostat jest zacięty to ciepły nadmuch działa ?
Student - 09-01-2009, 13:29
Korba: jeżeli twój silnik nie uzyskuje wystarczająco wysokiej temperatury to i płyn chłodniczy który mam za zadanie chłodzić silnik też nie jest bardzo gorący.
Nagrzewanie w samochodzie masz z nagrzewnicy przez którą płynie część gorącego płynu a wentylator robi nadmuch na kratki i w taki sposób masz ciepło w samochodzie. (wersja podstawowa bez dewasto)
Jeżeli termostat jest zacięty to nadmuch będzie działał tylko będzie problem z dogrzaniem i przykładowo:
Czysta abstrakcja bez pomiarów:
temperatura wylotowa z kratek przy sprawnym termostacie ma 30st.C a u Ciebie przy wadliwym term.(trzeba to sprawdzić) ma np.18st.C i nigdy nie będziesz maił tak ciepło jak np.JA
korba - 09-01-2009, 20:52
No to nic rozkęcam jutro termostat Bo czujnik wyczyściłem podłączyłem kabelkiem do masy i wskazówka śmigała do góry
Grahamos - 17-01-2009, 23:32
Moim zdaniem to na 100% termostat, miałem podobną sytuacje w moim pierwszym aucie Hyundai'u Accencie nie dosyć że powoli się nagrzewał to spalanie na mieście w zimę przy silniku 1,3 to prawie 10l. po wymianie wszystko wróciło do normy.
|
|
|