[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Światła do jazdy dziennej
Trik - 13-01-2009, 10:13
Wiem napewno napis "lighs off" pojawia mi się tylko w sytuacji gdy gaszę silnik z włączonymi światłami mijania i otwieram drzwi czyli z przełącznikiem w pozycji "on"
Przy jeżdzie na światłach dziennych przełącznik "off" tego komunikaty nie mam. Koniec, kropka.
pfx - 13-01-2009, 10:17
jaca71 napisał/a: | pfx napisał/a: | U mnie działają tylko światła mijania i to z mniejszą mocą i nie załącza się nic poza tym. Nawe niektórzy co jadą za mną gadają mi przez radio, że nie mam świateł - bym sobie włączył. |
A tak z ciekawości wiesz że jeżdżąc w ten sposób łamiesz polskie przepisy?
|
Kodeks ruchu drogowego:
Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
Nigdzie nie ma mowy, że światła do jazdy dziennej muszą działąć razem z pozycyjnymi. Pozycyjne to pozycyjne, dzienne to dzienne.
jaca71 - 13-01-2009, 10:19
Sorrki się pomyliłem, ty piszesz dobrze a Radassss ma jakoś dziwnie z tym komunikatem.
Jeszcze raz przepraszam że Cie pomówiłem
[ Dodano: 13-01-2009, 10:29 ]
pfx napisał/a: | jaca71 napisał/a: | pfx napisał/a: | U mnie działają tylko światła mijania i to z mniejszą mocą i nie załącza się nic poza tym. Nawe niektórzy co jadą za mną gadają mi przez radio, że nie mam świateł - bym sobie włączył. |
A tak z ciekawości wiesz że jeżdżąc w ten sposób łamiesz polskie przepisy?
|
Kodeks ruchu drogowego:
Art. 51. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.
2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.
Nigdzie nie ma mowy, że światła do jazdy dziennej muszą działąć razem z pozycyjnymi. Pozycyjne to pozycyjne, dzienne to dzienne. |
Polski PoRD to dziwny PoRD nie istnieje jednobrzmiący dokument. Jest PoRD i kupa dodatków, poprawek i innych aneksów.
Poszukaj sobie dodatku:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ
z dnia 1 kwietnia 1999 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.
A zresztą niech stracę:
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0432.htm
Rozdział: 3. Światła:
§ 13.
Punkt 3. Światła powinny ponadto odpowiadać warunkom szczegółowym, określonym w załączniku nr 6 do rozporządzenia.
I szukamy tego czegoś
A tam
§ 2. Światła powinny odpowiadać warunkom podanym w poniższej tabeli:
Punkt 18 Światło jazdy dziennej
połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. Powinny się automatycznie wyłączać, jeżeli włącza się światło mijania lub drogowe, z wyjątkiem krótkotrwałego włączania światła mijania lub drogowego jako ostrzegawczego sygnału świetlnego
Faktem jest że trzeba byc doktorem prawa by się w tym połapac ale takie są przepisy.
Pozdrawiam Jacek
Student - 13-01-2009, 10:42
Więc nie ma tu sprzeczności:
jeżeli auto nie jest wyposażone w oddzielne światła do jazdy dziennej to ich funkcje mogą przejąć światła mijania (bo nie ma takiego wykluczenia) gdyż po włączenia świateł mijania światła dzienne przestają działać a światła tylne działają cały czas.
Co więcej jest to zalecane przez tzw. dobrą praktykę i ekologię aby uruchomiona była funkcja świateł dziennych z mijania, z obniżoną mocą żarówek gdyż przekłada się to na niższe zużycie paliwa (czyli globalną ekologię) a samochód dzięki włączonym światłom i tak jest widoczny.
Anonymous - 13-01-2009, 11:48
Student napisał/a: | Więc nie ma tu sprzeczności:
jeżeli auto nie jest wyposażone w oddzielne światła do jazdy dziennej to ich funkcje mogą przejąć światła mijania (bo nie ma takiego wykluczenia) gdyż po włączenia świateł mijania światła dzienne przestają działać a światła tylne działają cały czas. |
nie ma bo przepis mowi o obowiazku jazdy na swiatlach mijania przez caly rok ale zamiast mijania moga byc dzienne.
a to o czym piszesz tzn o wylaczeniu dziennych w momencie wlaczenia mijania to jest prykaz wynikajacy z ustawy i tyczy sie podlaczenia dziennych i nie ma nic wspolnego z mijania.
jaca71 napisał/a: | połączenie elektryczne powinno być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne. |
i to jest bardzo glupi przepis bo w UE niema obowiazku wlaczenia swiatel tylnych wraz z dziennymi (czesto widac np nowe A6 przywiezione z UE gdzie pala sie dzienne w kloszu, a z tylu ciemnosc).
sam mam dzienne podlaczone w ten sposob ze tylne sie nie pala, jezdze tak ponad roku i jak narazie nie mialem problemu z policja.
cns80 - 13-01-2009, 11:56
arturro napisał/a: | i to jest bardzo glupi przepis bo w UE niema obowiazku wlaczenia swiatel tylnych wraz z dziennymi (czesto widac np nowe A6 przywiezione z UE gdzie pala sie dzienne w kloszu, a z tylu ciemnosc). | Dokładnie. U nas to zostało tak napisane że muszą być mijania czyli muszą się świecić przednie i tylne. Z jednej strony to głupie bo tylne światła w dzeń tylko przeszkadzają (słabiej widać stop), a z drugie to całkiem mądre, bo znając naszych kierowców w nocy nadal jechaliby na dziennych (bo przecież mam komputer w samochodzie zamiast mózgu w głowie) i włączaliby się do ruchu nieoświetlonym autem. W obecnym stanie prawnym mogą ukarać za światła dzienne jeśli nie palą się światła z tyłu. Ale to już byłaby wyjątkowa czepliwość
jaca71 - 13-01-2009, 12:51
Student napisał/a: | Więc nie ma tu sprzeczności:
jeżeli auto nie jest wyposażone w oddzielne światła do jazdy dziennej to ich funkcje mogą przejąć światła mijania (bo nie ma takiego wykluczenia) gdyż po włączenia świateł mijania światła dzienne przestają działać a światła tylne działają cały czas.
Co więcej jest to zalecane przez tzw. dobrą praktykę i ekologię aby uruchomiona była funkcja świateł dziennych z mijania, z obniżoną mocą żarówek gdyż przekłada się to na niższe zużycie paliwa (czyli globalną ekologię) a samochód dzięki włączonym światłom i tak jest widoczny. |
Ale chodzi o to że kolega ma światła dzienne "niepolskie" które świecą się bez tylnych pozycyjnych.
@All: Nie ja wymyślałem te rozporządzenia, dodatki itp. Ja tylko zacytowałem odpowiedni fragment naszego prawa. A czy jest to mądre czy głupie nie mnie rozstrzygać.
krzychu - 13-01-2009, 23:05
A z tego co miało być to od tego roku już mieli to dostosować do prawa UE i już ponoć nie trzeba jezdzić z zapalonymi pozycyjnymi z tyłu. Ale mógł by to ktoś potwierdzić. Bo fakt z początku miały działać pozycyjne i mijania lub pozycyjne i do jazdy dziennej.
Krzychu
Anonymous - 13-01-2009, 23:16
krzychu napisał/a: | A z tego co miało być to od tego roku już mieli to dostosować do prawa UE i już ponoć nie trzeba jezdzić z zapalonymi pozycyjnymi z tyłu. Ale mógł by to ktoś potwierdzić. |
nadal jest stary przepis,
byc moze ktos wkoncu pojdzie po rozum do glowy i zniesie obowiazek jazdy na swiatlach caly rok i wtedy najprawdopodobniej zniknie durnowaty zapis.
Student - 14-01-2009, 09:09
Raczej tego nie zmienią bo podnieśli mandat na 500zł. za światła to już się robi prawdziwe wykroczenia jak za czerwone światło a przecież szkodliwość czynu zupełnie inna.
Zawsze mówiłem że to chory kraj
Anonymous - 14-01-2009, 12:21
Moim skromnym zdaniem, obowiązek jazdy na światłach przez cały rok jest jak najbardziej słuszny, choćby nie wiem jak było widno i jak dobra była przejrzystość powietrza to samochód z zapalonymi światłami jest o wiele lepiej widoczny aniżeli taki bez świateł.
krzychu - 14-01-2009, 12:26
I po jakimś czasie podświadomie szukasz świateł na drodze a nie obiektów jak rowerzyści, przechodnie itd. Stają się mniej zauważalni.
Zdania są podzielone są też badania że ilość wypadków wzrosła po wprowadzeniu obowiązku jazdy na światłach (szczególnie z udziałem pieszych i rowerzystów), odblaski w światłach mogą matowieć od ciągłego używania, wzrasta zużycie paliwa (szczególnie w korkach czyli w miastach wzrasta emisja CO2 i innego świństwa). Nie chcę rozdrapywać dyskusji bo gdzieś już były przepychaniki na ten temat. Moim zdaniem pomysł chybiony a na dowód mam to że bardziej rozwinięte państwa z tego rezygnują. Powód wprowadzenia takiego przepisu upatrywał bym się w lobbingu koncernów paliwowych.
Krzychu
Anonymous - 14-01-2009, 12:27
Griever01 napisał/a: | Moim skromnym zdaniem, obowiązek jazdy na światłach przez cały rok jest jak najbardziej słuszny, choćby nie wiem jak było widno i jak dobra była przejrzystość powietrza to samochód z zapalonymi światłami jest o wiele lepiej widoczny aniżeli taki bez świateł. |
a moim skromnym, auto biale jest bardziej widczne od czarnego.....
tak mozna by gdybac, tu bardziej chodzi o efekty wymierne przepisu ktory nic nie zmienil, a do czego doszli w innych krajach EU w ktorych ten przepis obowiazywal min. austri, czechy.
do takiej dyskusji jest inny temat.
cns80 - 14-01-2009, 13:29
Griever01, krzychu, Jest już dyskusja na ten temat Lepiej nie zaczynajcie nowej, bo znowu będzie 15 stron na temat sensowności świateł
arturro napisał/a: | do takiej dyskusji jest inny temat. |
http://forum.mitsumaniaki...=9171&start=495
piomic - 14-01-2009, 21:08
arturro napisał/a: | a moim skromnym, auto biale jest bardziej widczne od czarnego | Ale nie we mgle
Dlatego kupiłem czerwonego - a poza tym wiadomo, że czerwone są najszybsze.
|
|
|