Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] hamulce
MarcinNaw - 02-02-2009, 10:02
kolego pedał wpadł w podłogę nie jest twardy tylko miekki dzis jezdzilem autkiem i zauwazyłem ze jak podpompuje pedal przed hamowaniem to jest brzytwa!!
drd1812 - 02-02-2009, 10:24
To jeśli nie ubywa Ci płynu w zbiorniczku to problem z pompką hamulcową prawdopodobnie oring puścił i jest do wymiany (oring rzecz jasna).
MarcinNaw - 02-02-2009, 10:35
kolego jakis czas temu sprawdzalem plym bylo max wczoraj jak to sie stalo to bylo trosze ponizej max-a i dolalem mu troszke no tak jakby bylo mniej od ostatniego sprawdzania
drd1812 - 02-02-2009, 10:43
Jeśli ubywa płynu chłodniczego to możliwe uszkodzenia przewodów hamulcowych. Są dwojakiego rodzaju część aluminiowa (zastępowana przy naprawach miedzianą) i cześć elastyczna wężykowa. Ta aluminiowa to od pompy poprzez ABS do wahaczy kół, tam się łączą z elastycznymi wężykami prowadzącymi płyn do zblocza hamulcowego (zaciski, cylinderki). Mi padł kiedyś 1 odcinek aluminiowy i gubiłem hamulce i płyn. Matematyczna
metoda na głoda stanąć w suchym miejscu pompować, pracować pedałem do oporu gdzieś powinno wyciec na ziemię (grawitacja musi działać).
MarcinNaw - 02-02-2009, 10:47
kolego wczoraj tak robilem pompowalem i nic nie widac wydaje sie wszystko OK mogl sie zapowietrzyc sam od siebie ??
drd1812 - 02-02-2009, 12:40
bynajmniej samoistnie nie powinien, ale zapowietrzony nie objawia się raczej ubywaniem płynu
natomiast mi na porządnie zaczął cieknąć płyn dopiero po kilku dniach, zobacz czy nie cieknie Ci po obręczach kół
Matejko - 02-02-2009, 12:43
drd1812 napisał/a: | Jeśli ubywa płynu chłodniczego to możliwe uszkodzenia przewodów hamulcowych. |
to mi nowosc
MarcinNaw - 02-02-2009, 14:14
ok koledzy dzieki nie mam narazie czasu niech stoi moze w tym tygodniu pojade do mechanika i zaczne od wymiany plynu i odpowietrzenia napisze jak to sie skonczylo wszystko
[ Dodano: 07-02-2009, 23:13 ]
witam koledzy dzis bylem u mechanika z hamulcami i okazalo sie ze jak mi zmienial wczesniej mechanik gumki w tloczkach tylnich zacisków to nie odpowietrzyl mi ukladu hamulcowego dzis bylem u mechanika odpowietrzyl mi caly uklad i jest teraz super jak nowe dziekje koledzy za pomoc
a co do odpowietrzania ukladu to mechanik mi powiedzial ( tak zrobi )ze powinno sie uklad odpowietrzac w carismie jak stoi na kolach a nie na podnosniku bo ma czujniki hamowania i musi byc wlaczony zaplon bo pompa ABS wtedy dziala u mnie jest super powiem szczerze ze nie mialem nigdy takiego hamulca moze moja podpowiedz tez wam pomoze podczas odpowietrzania ukladu;)
|
|
|