Carisma - Techniczne - "podbijanie" na nowych felgach - problem
jolly69 - 07-03-2009, 15:35
wichura1 napisał/a: | Teoria jest taka, że pierścień działa tylko podczas montażu, bo centruje koło przed dokręceniem nakrętek, po dokręceniu 110Nm jego rola się kończy, ale nie ma jak go wyjąć, dlatego zostaje. Zwróć uwagę że koło podczas montażu opada w dół na szpilkach, przesunięcie 2mm na tak dużym obwodzie powoduje bicie inaczej wogóle nie robiłoby się otworów centrujących. Zapewniam cie ze koło bez pierścienia powoduje bicie, najpierw założyłem koła od VW bez pierścieni, ale musiałem je szybko dokupić.
|
Masz rację, to jestem w stanie przyjąć, ale o ile w przypadku śrub zakończonych kulą jest jakieś ryzyko, że koło będzie przesunięte przy przykręcaniu, tak moim zdaniem w przypadku śrub ze stożkiem ich konstrukcja zapewnia przy dokręcaniu właśnie docentrowanie koła i często pierścień zupełnie nie ma znaczenia ( tak było u mnie). No ale po coś te pierścienie wymyślono, więc widocznie są potrzebne... generalnie ich koszt jest śmieszny więc nie ma się co zastanawiać czy kupować czy nie..
Aha... spróbuj przy kole tak zrobić, żebyś bez pierścieni uzyskał przesunięcie na śrubach 2mm.... w dziesiątki milimetra uwierzę ale nie w 2...
necker - 07-03-2009, 16:38
Jestem pełen podziwu jak w wulkanizacji ktos mogł tak spartolic robote tragedia ja to bym tam pojechal i ich obciążył !!!
kuba.es - 08-03-2009, 21:31
Jeśli ktoś by się nudził i znał na rzeczy lepiej niż ja ( a to nie jest raczej trudne ), to może podesłałby jakiś konkretny link do pierscieni centrujących i nakrętek do mojej cari? Jest tego taki ogrom że nie wiem jak się za to zabrać Czy może rozmiar pierścieni zależy od rodzaju felgi? Jak to zmierzyć?
wichura1 - 09-03-2009, 08:36
Kołnierz centrujący na piaście masz 67,1mm, w feldze mierzysz suwmiarką, albo jeżeli są w miarę nowe, szukasz w necie wpisując numer katalogowy felgi.
kris80 - 09-03-2009, 09:23
Przykładowo: jak otwór masz w feldze np. 70 to musisz znalezć pierścienie zmieniajace otwór z 70mm na 67,1mm. Inaczej juz chyba nie da sie tego wytłumaczyć )).
wichura1 - 09-03-2009, 09:45
Nawet nie znaleźć, na allegro są goście toczący na wymiar podajesz wymiar otworu w kole i kołnierza piasty, a on dorabia.
Anonymous - 09-03-2009, 15:02
no to uporządkuję nieco dla kolegi kuba.es, makrętek sa 3 rodzaje:
odkryta mały storzek-do stalowych
zakryta duży storzek -do alu
i takie dziwne płaskie z tulejka- do oryginalnych alu
można jesczcze spodkać kryte z małym stożkiem i odkryte z duzym ale to mało ważne
teraz sprawa pierścienia kolegawichura1, tu ma rację! pierścień centrujący w feldze pomaga we wstępnym centrowaniu felgi na piaście, resztę robią nakrętki.
są 2 typy pierścieni:
na stałe wyfrezowane w feldze (starsze typy alufelg)
wymienne (nowsze typy) mają znormalizowaną śr. zew i zmienną wew.
jak masz wymienne plastikowe (takie które da sie wyjąć) to sprawdź na sucho sam pierścień czy pasuje na piastę (powinien wchodzić na czystą piastę na styk)
jak ma luz kup drugie.
jak masz felgę bez wymiennego pierścienia to załuż i sprawdź czy możesz nią ruszyć w górę i w dół jak tak to luz ma i trzeba dotoczyć taki cieniutki pierścień który ci to zniweluje.
jeszcze odnośnie nakrętek! NIE WOLNO UŻYWAĆ TYCH Z MAŁYM STOŻKIEM DO ALUFELG!!!! bo moze się to źle skończyć. co do odwrotnej sytuacji użycia duzego stozka od alu do stalowych jest to dopuszczalne aczkolwiek powinno sie mieć 2 komplety nakrętek.
więc jak masz mały stożek :
http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html
to kup te z duzym :
http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html
a jak to są oryginalne alu to takie:
http://www.allegro.pl/ite...lexus_oryg.html
aukcje podałem przykładowo są tańsze i droższe
można kupić uzywane od jakiegoś chandlażyka
co do pierścieni zaraz poszukam
[ Dodano: 09-03-2009, 15:10 ]
tu ci gośc pomoże dobrac napewno
http://www.allegro.pl/ite...olutny_hit.html
a tu ci dotoczą pod wymiar
http://www.allegro.pl/ite..._alu_tanio.html
aukcje przykładowe bo jest tego masa!! do wyboru do koloru
kuba.es - 10-03-2009, 18:58
adipaw, Bardzo mi pomogłeś, dzięki za pomoc i ogólnie wszystkim dzięki! Wszystko się okaże za jakiś miesiąc z groszami gdy będę chciał założyć letnie opony na tych właśnie alu... Nie są to fabryczne felgi z mitsu, to dokładnie takie 15 calowe OZ Racing Sądzę, że i kryte nakrętki do nich podejdą. Mój plan jest taki:
Zakupić TE NAKRĘTKI , pojechać do sprawdzonego wulkanizatora i założyć to. Jeśli okaże się że to nie wystarczy bądź też wulkanizator wyrazi taką opinię, wtedy załatwię jeszcze pierścienie centrujące. Z tego co się doradzałem od ludzi bardziej w temacie, dobre nakrętki dedykowane do alu mogą pomóc. Czy Waszym zdaniem jest to naiwne myślenie? Dzięki za cierpliwość, to juz prawie koniec moich głupich pytań
Anonymous - 10-03-2009, 19:11
kuba.es, wydaje mi się ze powinieneś zacząć przedewszystkim (tak jak pisałeś) od nakrętek.
i samemu zdjąć jedno koło i założyc felgę alu i sprawdzić czy ma luzy jak tak to pomież średnicę i sprubuj zbadać jak duzy jest luz potem (jak masz ywmienne pierścienie) kupić komplet na carismę wymiarowy! i nie płać za wymiane gumiarzom zrób to sam! dasz radę bez problemu.
jak dasz nakrętki do alu i pierścienie(chyba że nie mają luzu te co masz) powinno być ok. chyba że felga jest krzywa!! ja miałem skrzywioną firmówkę alu po ostrym hamowaniu i niewielkim wgłębieniu w asfalcie!! więc może sprawdź felgi jeszcze pod względem krzywizn puki sezon nie przyszedł i leżą w garażu.
najłatwiej zdjąć tylne koło i założyć na lewarku kazdą felgę z osobna(na 4 śruby dokręcając ile sie da bez opuszczania auta) i zakręcić jak podbija ci przez krzywą felgę to zobaczysz gołym okiem jak podskakuje.
kuba.es - 10-03-2009, 19:16
adipaw, mam dokładnie takie felgi
Anonymous - 10-03-2009, 19:18
zobacz od środka otwór na piastę jak ma plastikowe brzegi to ma wymienne pierścienie i możesz sobie wyjąć i założyć na piastę pierścień sam i zobaczyć czy ma luz. mój szwagier jednego nie ma (a dusigrosz z niego ) i mu nic nie bije!
kuba.es - 11-03-2009, 15:48
Załatwiłem nakrętki kulkowe i podjechałem z nimi i z felgą do speca po poradę
Stwierdził że otwory na śruby są nieco wyrobione i gdy to wyfrezuję i założę te nakrętki to ma być ok. Ciekawe czy nie ściemniał? W sumie zawsze był rzetelny ten wulkanizator... Jak myślicie?
jolly69 - 11-03-2009, 18:37
grunt, żeby nakrętki dobrze przylegały do otworów, myślę, że powinno być ok..
SHARK1979 - 12-03-2009, 16:42
Miałem kiedyś problem z delikatnym podbijaniem. Okazało się że felga na boki była prosta dała sie wyważyć ale latała góra dół - taka mała wada fabryczna
Ppiotr - 17-03-2009, 20:07
kolego sprawa jest prosta albo opony albo felgi uszkodzone podjedź do innego wulkanizatora i niech puści przez wyważarkę jeśli nie będzie biło nie chodzi tu o wywarzenie to wymień nakrętki i musi działać do alu są inne śruby a w tym przypadku inne nakrętki wulkanizator powinien wiedzieć a co do kołmierza chyba nie wszyscy wiedzą jak się dokręca koło i nie pierścień centruje tylko śruby bo chyba one mają specyficzną budowę przy tych prędkościach bez kołmierza nic się nie może dziać ale nie znaczy że nie trzeba go montować
|
|
|