Carisma - Techniczne - Cos piszczy
Chooper - 01-04-2006, 19:38
wejdź na podforum MKP tutaj, i tam masz załozony przeze mnie topic o mechaniku klubowym (namiary etc.) Osoba, która sperzedaje części to Japaneze i do grójca ma troche daleko, bo na codzień przemieszcza się między Łodzią a Pabianicami.
Za klime zapłaciłes optymalnie, z małym sprostowaniem, w twojej Cari nie wymieniałoby się filtra tylko czyściło, i tak samo ze środkiem chłodzącym, uzupełnia się jego poziom wytrąca wodę z obiegu, i przywraca własciwości chłodzące
Marcino - 04-04-2006, 11:36
A ja czytałem chyba w jakiejś instrukcji niemoge znaleść gdzie, ze nei wolno trzymać skreconych kół na maxa dłuzej niż 10 sek, czy to prawda?
Pozdrawiam
STRUSIU - 04-04-2006, 11:53
Marcino napisał/a: | A ja czytałem chyba w jakiejś instrukcji niemoge znaleść gdzie, ze nie wolno trzymać skreconych kół na maxa dłuzej niż 10 sek, czy to prawda?
Pozdrawiam |
To prawda. W instrukcji 5-25 jest napisane :
W pojazdach wyposarzonych we wspomaganie układu kierowniczego koło kierownicy nie może pozostawać w pozycji skręconej do końca (w prawo ani w lewo) przez dłużej niż 10 sekund.
Może to doprowadzić do uszkodzenia pompy wspomagania w wyniku niedostatecznego smarowania.
Maciek - 05-04-2006, 07:57
STRUSIU napisał/a: | W pojazdach wyposarzonych we wspomaganie układu kierowniczego koło kierownicy nie może pozostawać w pozycji skręconej do końca (w prawo ani w lewo) przez dłużej niż 10 sekund. |
czy to również dotyczy auta które jest tak( no moze nie na maxa ) zostawiane na postoju? Parkuje na stromej górce i zostawiam na biegu z kołem skręconym (opierającym sie) do krawężnika aleś mnie przeraził czego to człowiek sie dowiaduje ide przeparkować
STRUSIU - 05-04-2006, 10:02
A pracuje ci wspomaganie na wyłączonym silniku ?
To gratuluję.
Marcino - 05-04-2006, 14:40
Tak, bo zostawia samochód na biegu na połsprzęgle zeby sie sam podciągał jak troche zjedzie z górki...:)
pozdrawiam
Maciek - 05-04-2006, 15:20
Ok pośmialiście sie to fajnie śmiech to zdrowie ale samo info jest dość ważne bo jak odpalam to nie jade od razu tylko czekam aż sie troche auto nagrzeje (zimą) Mam instalke gazową więc dbam aby auto od razu sie nie przełączyło a przełancza mi sie automatycznie po przekroczeniu 2200 obr nawet jak jest zimne.
Nikt mnie nie lubi śmieja sie ze mnie
Student - 06-04-2006, 06:24
Maciek trzeba podsumować: pasek nie ma prawa piszczeć, zresztą to napisał Krzyżak więc jak piszczy to coś jest nie tak, nowy pasek w SERWISIE MITSU to ok. 42zł., możesz też kupić zamiennik, u mnie nic nie piszczy nawet jak skręcę na MAX koła, a wcale nie jest napięty na MAX, a może któreś koło wielorowkowe ma ścięty ranty i dla tego piszczy ale o czymś takim jeszcze nie słyszałem.
Maciek - 06-04-2006, 16:50
Dzieki ale ja wciąłem sie tak OT w temat u mnie nic nie piszczy miałem inne pytanie ale mi już powiedziano ze jeśli silnik nie pracuje to nie działa wspomaganie o czym "nie wiedziałem" bo przecie to nie logiczne.
Anonymous - 21-10-2007, 14:51
Ja mam 1.9 td z tym fajnym samonapinaczem i chyba przez to mi piszczy ale, tylko kiedy jest zimny i mam skręcone koła. Myślę, że obciążenie przy skręconych kołach i ten napinacz to powodują. Jest to jednak tylko moja obserwacja...
sebek76 - 01-12-2018, 08:51
Witam panowie mam mały problem dziś po odpaleniu autka przy kręceniu kierownicą cały czas coś piszczy mam cari z 2002 roku gdzie można sprawdzić poziom płynu wspomagania może jest za mało ????
Bizi78 - 01-12-2018, 09:39
Co do piszczenia to pewnie pasek trzeba podciągnąć lub wymienić.
|
|
|