[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Montaż zegarów High Contrast
Anonymous - 20-09-2008, 11:57
cuuube, wiem że było już na ten temat ale o ile mi wiadomo nikt nie przerabiał zegarów od vr-4. Wiec tak przeróbka się udała co widać na zdjęciu, w sumie była banalnie prosta, ale mój sposób jest troszkę inny niż ten co proponował swinks_uk ja w zegarach zrobiłem tylko 1 mostek a resztę pinów przekładałem we wtyczce sadze ze to jest lepsze wyjście bo ciężko lutować i przecinać fole co jest w zegarach a tak jest bardziej oryginalnie Co do prędkościomierza to nic nie muszę robić bo to jest wersja Japońska i licznik jest do 180km/h natomiast obrotomierz pokazuje niby normalne odczyty ale skazówka od obrotów nie przesuwa się płynnie są takie skoki, pewnie dlatego ze VR4 ma skale do 9tys obrotów a stare zegary do 8tyś ale to kwestia przełożenia kilku elementów ze starej płytki obrotomierza a może nawet całej płytki tym zajmę się później.
Nie mam kontrolek od Cruise, HOLD, Washer Level i Oil Level.

Tutaj widać połączone punkty 4 i 5, i to jest jedyna modyfikacja w zegarach.

Resztę robimy tak ze wyciągamy wtyczkę i z niej delikatnie usuwamy różowa blokadę co umożliwi nam wyciągniecie pinów i przełożenie ich w odpowiednie miejsca.

Piny należy wysunąć za pomocą małego płaskiego śrubokręta delikatnie z użyciem siły.

Przekładamy piny tak jak nam pasuje według schematu i wkładamy różowa blokadę z powrotem.

prelud - 26-10-2008, 17:12 Temat postu: Pytanie o zamianę zegarów ze "zwykłych" na HC witam
mam takie pytanie czy podejda zegary z galanta powyzej 2000 roku (z wyswietlaczem elektronicznym) do galanta z 1998 roku?
pozdrawiam
roch_27 - 26-10-2008, 19:09
prelud napisał/a: | czy podejda zegary z galanta powyzej 2000 roku (z wyswietlaczem elektronicznym) do galanta z 1998 roku? |
podejdą
pozdro
SWEEPER - 27-10-2008, 10:26
Jest ktoś, kto przerabiał hi contrast-y z mil na kilometry?
Owczar - 27-10-2008, 11:55
A czy ktoś wie jak sprawa wygląda w dieslu? Z teog co zauważyłem zegary HC nie były w dieslu w ogóle montowane. Czy zegary od beznyzny będą pasowały? Mam prędkościomierz wyskalowany do 200, a obrotomierz też ma mniejszy zakres. Zastanawiam się czy zegary HC normalnie by u mnie działały. Skrzynia biegów jest w sumie taka sama jak w benzynie, więc czujnik prędkości też się pewnie nie różni, to samo z czujnikiem położenia wału..
Anonymous - 18-12-2008, 20:56
Odswieze temat, czy da sie jakos przerobic zegary HC z anglika zeby pokazywaly przebieg w km a nie w milach ?
swinks_UK - 19-12-2008, 01:25
Zegary z "anglika" będą automatycznie pokazywały przebieg w km. Po prostu dostają impulsy do zliczania a w twoim samochodzie są one podawane co kilometr bo masz wersję "kilometrową". W sumie nie musisz nic robić. Jak nie drażni wyświetlacz to zostawić radzę.
Jedynie co trzeba zrobić, jeśli chcesz być dokładny, to zaktualizować przebieg na zegarach, czyli jak to się mówi "skorygować" licznik. Przeliczyć ile tam faktycznie chcesz mieć na tych cyferkach i przez złącze diagnostyczne poprosić jakiegoś magika by spróbował ustawić.
UWAGA Misiu to taka bestia, że nie chce się komunikować w pełni z urządzeniami zewnętrznymi (Mitsu używa własnego protokołu), więc z tym ustawianiem mogą być kłopoty. Radzę najpierw poszukać w "szukajce" forum co i jak z tym softem.
Acha, może by tutaj pomógł coś Trawkins, bo chyba będzie najlepiej obeznany w temacie przeprogramowywania Misia.
Anonymous - 19-12-2008, 13:36
swinks_UK dzieki za info. Czyli podsumowujac jak dorwe takie zegary od 2,0 anglika to bedzie to generalnie Plug & Play, nic nie trzeba przerabiac wpiac wtyczki, przebieg bedzie podawal w km ?
Co do "korekcji" to by sie przydala, chcialbym zeby na nowych pokazywal kontynuacje przebiego z mojego starego licznika.
swinks_UK - 24-12-2008, 15:52
axg napisał/a: | swinks_UK dzieki za info. Czyli podsumowujac jak dorwe takie zegary od 2,0 anglika to bedzie to generalnie Plug & Play, nic nie trzeba przerabiac wpiac wtyczki, przebieg bedzie podawal w km ?
|
No niezupełnie plug&play.
Musisz dopasować rozkład kontrolek z HC do klasycznych zegarów i zrobić zasilanie modułu HC. Masz to jednak opisane w tym poście co i jak, albo podmień piny we wtyczce jak to zrobił Trawkins.
brodzky - 24-12-2008, 18:44
To ja mam jeszcze takie pytanie. Czy do 2.5 podejda HC od 2.4GDI albo 2.0? Czy musze tez od 2.5 szukac? I czy z automatem trzeba cos extra rzezbic?
swinks_UK - 24-12-2008, 19:41
brodzky napisał/a: | To ja mam jeszcze takie pytanie. Czy do 2.5 podejda HC od 2.4GDI albo 2.0? Czy musze tez od 2.5 szukac? I czy z automatem trzeba cos extra rzezbic? |
Podejdą, ale wymagają zmian w obrotomierzu. Tak jak wyżej opisana zmiana 2.5V6 > 2.4 GDI, to trzeba to zrobić na odwrót. Mam nadzieję, że po przeanalizowaniu zdjęć dojdziesz do ładu i będziesz wiedział jak.
Poza tym generalna zmiana klasyczne > HC.
Z automatem nic nie trzeba rzeźbić, akurat tutaj jest bezkonfliktowo. Jak masz manuala, to tylko będziesz miał więcej oznaczeń na zegarach. Gorzej jak masz A/T a zegary HC z manuala. Tutaj niestety d***a blada.
pepi - 29-12-2008, 17:23
witam
mi udalo sie kupic za 100 takie zegary gosc zle wpisal nazwe galani i mitsubishi:)
ale sa z 2,5 a ja mam 2L
z tego co piszecie nie bedzie tylko dzialalo podswietlenie tak? i tylko je musze przerobic?
pozdrawiam
Anonymous - 29-12-2008, 18:33
"pepi"
podświetlenie napewno nie będzie działać ( zrobisz wg. instrukcji Bartka ). Z tego co piszesz masz zegary z 2,5 V6 a Ty masz 2,0 4 cylindrowy( różnica w ilości cylindrów ). Jesli tak to na 99,9% nie będzie działał również obrotomierz ( bardziej złożona przeróbka - tez wg. instrukcji Bartka ).
Zhan - 29-12-2008, 19:11
witam,
podepne sie do watku... moze ktos sie orientuje czy do zegarow HC pasuje szybka od zwyklych zegarow? mam dosc mocno porysowana, nie da sie spolerowac a zwykle zegary mozna kupic stosunkowo tanio...
pozdrawiam
pepi - 29-12-2008, 19:32
nie bardzo znam sie na elektronice, w sumie to wcale sie nie znam
czy do instrukcji bartka mogę korzystać z fotek swinks_UK ?
i jeszcze pytanko o te obroty - czy one nie obudzą sie wcale tzn czy wskazówka nie podniesie sie wcale ? nie zależy mi żeby były dokładne wiec jak będą pokazywały trochę przekłamując to wole tego nie ruszać
i pyt 2 - czy jest osoba która ma większa wiedze i zrobiła by to za mnie
pozdrawiam
|
|
|