Carisma - Techniczne - Piszczenie z lewego przedniego nadkola
demeone - 22-04-2009, 12:02
U mnie tych blaszek nie znalazlem chociaz w manualu carismy byla o nich wzmianka.
wichura1 - 29-04-2009, 10:42
One powodują dopasowanie klocków w zaciskach, eliminując drgania (mogące powodować pisk).
demeone - 29-04-2009, 19:40
No wlasnie zauwazylem ze mam ten pisk jak hamuje. Slychac go tylko jak wcisne z odpowiednią siłą bo gdy za lekko to nie slychac pisku, Jak za mocno to tez nie słychac czyli tak w połowie nacisku można powiedziec.
Przypomnialem sobie ze mam stare klocki które ktos przedemna wymieniał moze tam bedą te płytki.
A propo. W pudełku z nowymi klockami oprócz klocków były chyba 4 takie małe blaszki powyginane w różne strony cos jak zaczepy. Ktos wie co to jest.
Jak nikt nie kojarzy o co mi chodzi to zrobie zdjęcie i wkleje.
wichura1 - 29-04-2009, 23:04
Wklej zdjęcie, ale to najprawdopodobniej te blaszki.
demeone - 30-04-2009, 20:27
O tych blaszkach pisałem:
Piwor - 30-04-2009, 20:34
O, mi taka wypadła, jak wybijałem sworzeń ze zwrotnicy.
demeone - 30-04-2009, 20:42
To jak te blaszki powinny byc zalozone na tych klockach?
Anonymous - 29-05-2009, 22:14
miałem to samo cudowałem ze wszystkim okazało się że klocki ciasno chodziły na szynach (prowadzeniu) pomogło lekkie szlifnięcie klocka w miejscu gdzie stykają się z blaszkami(sprężynkami)lekkie wciśnięcie hamulca pomaga gdyż klocki mocniej dociskają do tarczy
Anonymous - 05-08-2009, 21:45
witam
nie chce mi sie dzis wczytac 2 strona tego tematu moze tam jest jakies wyjasnienie co do mojego problemu, a manowicie mam glosne piski wlasnie w czasie jazdy gdy nacisne na hamulec slychac inny pisk a gdy odpuszcze juz bardzo glosny, nie wiem czemu ale pisk slychac tylko przy mniejszych predkosciach od 10-70 km.h . odkrecilem kolo i zobczaylem ze akurat po tej stronie (prawy tyl) tarcza jest juz troche pordzewiala, z drugiej strony jak nowa a obie wymienialem w tym samym czasie razem z klockami jakies 2-3 miesiace temu.
co wiec moze byc przyczyna ?? i czy da sie cos na to poradzic samemu - nie jestem zadnym mechanikiem ale lubie pogrzebac w samochodzie??
p.s. mialem w tym kole kiedys pisk ale to byl klocek ktory jakos nie rowno bral - z gory mial jakies 4 mm a na dole juz nic ale to nie ten sam pisk
z gory dzieki
Piwor - 05-08-2009, 22:28
Rozebrać, wyczyścić prowadnice, nasmarować i złożyć.
konradsd - 05-08-2009, 23:31
u mnie dobiegaly piski jak amortyzator pracowal dalo sie je uslyszec jak na sucho auto bujalem do dolu, ,koles ktory mi robil powiedzial ze mam wyrobione oba gniazda ale narazie moge na tym jezdzic popodkladal mi tam cos zlikwidowal luzy i pukanie ,piszczenie jest mniejsze, powiedzial ze bede musial to zrobic wymienic gniazda jedna sztuka 350zł ale nie teraz i moge spokojnie jezdzic , je orac bo i tak dowymiany tylko ze teraz to sie jeszcze nie oplaca
|
|
|