To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Małopolskie - Gdzie serwisowac w Krakowie?

Adaho_krak - 26-10-2006, 00:53

Filip_S, wysłałem Ci namiary do mechanika polecenie Szczesława dla mnie gość superspec od Misiów
szczeslaw - 26-10-2006, 10:29

Filip_S, amortyzatory regenerują na mogilskiej, na przeciwko komendy wojewódzkiej (Bosch Service). 2 lata temu operacja kosztowała 280zł za oś (cena obejmuje wszystko - przyjeżdżasz autkiem rano, wieczorem wyjeżdżasz ze zregenerowanymi amortyzatorami zostawiając gościowi 280zł). Chociaż coś mogło podrożeć. Na regenerację jest rok gwarancji.
Tylko pytanie czy to się opłaca? Obecnie ceny amortyzatorów są na tyle niskie, że może to być nieopłacalne. A już na pewno nie opłaca się regenerować amortyzatorów olejowych (nie wiem jakie masz teraz).

Anonymous - 26-10-2006, 12:09

szczeslaw napisał/a:
Filip_S, amortyzatory regenerują na mogilskiej, na przeciwko komendy wojewódzkiej (Bosch Service). 2 lata temu operacja kosztowała 280zł za oś (cena obejmuje wszystko - przyjeżdżasz autkiem rano, wieczorem wyjeżdżasz ze zregenerowanymi amortyzatorami zostawiając gościowi 280zł). Chociaż coś mogło podrożeć. Na regenerację jest rok gwarancji.

Dziękuje serdecznie, właśnie też się zastanawiam, niewiem czy stuki pochodzą ze sprężyn czy amortyzatorów. Musi to obejrzeć fachowiec, ale na moje laickie oko wydają się one dosyć mocno wytłuczone. Należy także wymienić sprężyny (opłakany stan). Więc zastanawiam się co będzie najlepsze dla mojego Lancera.

szczeslaw napisał/a:
Tylko pytanie czy to się opłaca? Obecnie ceny amortyzatorów są na tyle niskie, że może to być nieopłacalne. A już na pewno nie opłaca się regenerować amortyzatorów olejowych (nie wiem jakie masz teraz).

Zacytuję też odpowiedź jaką otrzymałem z Leona - zakład również niedaleko mogilskiej, podobno nieźle sobie radzą z amorkami, ale nie jest wyjątkowo tanio.

"Mogę je mieć na drugi dzień po zamówieniu. 1 sprężyna kosztuje 165 zł wymiana 60 zł za 1 szt. Amortzator japoński Kayaba i niemiecki SACHS są po 443,00 zł. jeśli wymieniałby Pan u nas zakupione amortyzatory to i sprężyny i amortyzatory wymieniamy wszystko gratis. Wymiana dwóch stron trwa okoła 2 godzin. W przypadku zamówienia poproszę o nr. nadwoźa. ewentualnie kod np. CB1A"

Generalnie amortyzatory proponoane tutaj to koszt 900 za oś + 300 za sprężyny i naprawę (przód) kalkulujemy na około 1200 zł. Nie wspominam już o luzach w układzie kierowniczym, które musze wyeliminować. To jednak sporo. Jak myslisz Szczeslaw czy udałoby mi się wymienić sprężyny, zregenerować amortyzatory i wyrównac luzy w układzie za 1000 zł?

Najlepiej gdyby zregerowali mi amorki i wymienili sprężyny w jednym punkcie (ucieka opłata za rozebranie kolumny), wyszło by taniej i grzebałoby w tym kilku "fachmajstrów" mniej. Od Adaho_Krak dostałem namiar do mechanika więc na dniach przedzwonie i postaram się od niego dowiedzieć konkretów, ale prosiłbym jeszcze o wasze sugestie, z pewnością nie zależy mi żeby wymienić to 2 czy 4 godziny, ważne żeby zawieszenie było ok.

Serdecznie pozdrawiam i dziękuje :)

szczeslaw - 26-10-2006, 12:45

Odezwij się do mnie na gg.
Anonymous - 30-10-2006, 11:03

cieżej się zrobiło, uszkodziłem dziś chłodnicę w drodze do pracy, leje sie ;)

EDIT: Fakt faktem, po chłodnicy.

Samochodu nie chciałem 'zatyrać' na śmierć więc zostawiłem w drodze do domu w dość przypadkowym serwisie, gdyby usterka nie była do usunięcia, aż tak pilnie z pewnoscią podjechabym do poleconego na forum mechanika, gdzie pewnie zgłosze się z amorkami i sprężynami (wymienić te trupy). Przejdzmy do rzeczy, samochód zostawiłem w warszatacie:

Serwis Samochodów Amerykańskich mgr inż. Świstek Zbigniew
ul. Kościuszkowców 16
30-424 Kraków
+48 (12) 268 13 97

Nie radze nikomu korzystać z usług tego Pana, na początku wszytsko wydawało się ok, kiedy raz chcąc zobaczyć co się dzieje z moim autem przejeżdzałem obok zakładu i okazał się już zamknięty zobaczyłem swój wóz POZA bramą warsztatu. Wokół nikogo, a wóz OTWARTY, więc fart, że jeszcze tam stał, kto wie ile czasu był otwarty.

Pan usiłował mi wmówić, że chłodnica kosztuje 700 złotych i trzeba na nią czekać 3 tygodnie, a jak dzieki pomocy Szczeslawa (dzieki!) udało mi się nowego Behra zdobyć za 280 złotych. Pan mechnaik zapytał czy zamówiłem ją z Chin?

Niech już go więcej nie oglądam, nie polecam nikomu.

Anonymous - 17-11-2006, 19:28

Witam, podpinam się do tematu bo jakby na temat ;)
Potrzebuję namiar na mechanika, gdyż a mianowicie mam (prawie, że) Lancera. W związku z czym chciałbym w pierwszej kolejności, coby mi fachowiec od Miśków sprawdził co i jak z silnikiem i zawieszeniem i ewentualnie co trzeba zrobić (o ile trzeba będzie).
I tu gorąca prośba do kolegi Szczesława, tudzież Adaho_krak aby mi podali namiary na tego gościa sprawdzonego... o ile jest taka opcja. Z góry dziękuję.

Już drugie podejście do Miśka, może tym razem bardziej szczęśliwe.
pozdrawiam

Adaho_krak - 17-11-2006, 23:34

Mówisz i masz na PW :)
Anonymous - 18-11-2006, 09:05

Dzięki serdeczne ;) Kiedy już kupię Mitsu i powiększę Krakowską grupę Miśków, się pochwalę publicznie.
pozdrawiam

Anonymous - 19-03-2007, 15:43

Też bym się dołączył do prośby :
gorąca prośba do kolegi Szczesława lub Adaho_krak aby mi podali namiary na sprawdzonego mechanika od miśków - tego "guru"

Adaho_krak - 19-03-2007, 21:03

wegiel napisał/a:
Też bym się dołączył do prośby :
gorąca prośba do kolegi Szczesława lub Adaho_krak aby mi podali namiary na sprawdzonego mechanika od miśków - tego "guru"

Masz na PW

szczeslaw - 20-03-2007, 00:55

No to dostał chłopak namiary 2x ;)
Adaho_krak - 20-03-2007, 10:21

szczeslaw napisał/a:
No to dostał chłopak namiary 2x

miejmy tylko nadzieje że takie same :mrgreen:

serKlakier - 20-03-2007, 13:13

To może umieście dane mechanika na forum, chyba to nie tajemnica gdzie jest dobry mechanik a nie będzie problemów z dopytywaniem się.
Ewentualnie można najpierw spytać tego Pana o zgode.
Pozdrówka

Adaho_krak - 20-03-2007, 13:47

serKlakier napisał/a:
Ewentualnie można najpierw spytać tego Pana o zgode.

I właśnie trzeba pamiętać o zapytanie a ja zawsze zapominam :oops:

szczeslaw - 20-03-2007, 20:50

serKlakier, z umieszczeniem namiarów nie ma raczej problemu, jednak wolałbym to najpierw skonsultować w Hubim. Chciałbym po prostu podwiesić wątek z namiarami, tylko czy nie zostanie to odebrane jako niedozwolona reklama czy cóś?