[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Galant EA6A/W 2.0 TD 4D68
Dzikusf - 18-01-2018, 10:48
Reupload byłby fajny.
Co do tuningów to podejrzewam żjak w każdym klasycznym dieslu podnosząc trochę doładowanie (seria dmucha 9psi) i bawiąc się trochę pompą można uzyskać ciekawe efekty bez wzrostu awaryjności czy zużycia paliwa. Razem z luźniejszym wydechem, zaślepieniem egr i większym intercoolerem nie powinno być problemem ~115KM moim zdaniem. Może kiedyś pojawi się obiekt do testów to zobaczymy...
Ktoś wie jakie seryjnie turbo siedzi w galantach z dieslem?
Owczar - 23-01-2018, 12:40
Niestety obrazki na imageshack przepadły. Sprawdzę czy mam gdzieś na kompie. Posta też nie mogę już edytować.
Generalnie tuning tego silnika mija się z celem. Dynamiczna jazda zabija go w serii. Strach pomyśleć ile wytrzyma po podniesieniu mocy. Ten silnik to jakieś nieporozumienie. Na początku byłem bardzo pozytywnie nastawiony. Ale po 4 latach miałem go dość. Po przesiadce na V6 z LPG zadaje sobie tylko pytanie o czym myślałem kupując tego diesla
milo - 23-01-2018, 15:47
Dzikusf napisał/a: | większym intercoolerem |
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=82793
Dzikusf napisał/a: | Ktoś wie jakie seryjnie turbo siedzi w galantach z dieslem? |
Śmiało wystarczy mozesz nawet ponad 2 bara dmuchnać
Owczar napisał/a: | Generalnie tuning tego silnika mija się z celem |
Trzeba wiedzieć jak to zrobić i z głową wiec mozna na własne ryzyko
Owczar napisał/a: | Ale po 4 latach miałem go dość. |
Ja po 7 nie
Owczar napisał/a: | Ten silnik to jakieś nieporozumienie |
Nie silnik tylko skrzynia głosniejsza niż silnik najgorsza w całej histori galanta
Cytat: | Po przesiadce na V6 z LPG zadaje sobie tylko pytanie o czym myślałem kupując tego diesla |
Tez sie zastanawiam o czym myslałeś ,afery zakazy wysrubowane normy itp wiec to juz mój pewnie ostatni diesel
Owczar - 23-01-2018, 16:47
milo, jak można mówić o tuningu silnika, który w serii pozwala na ciągłą jazdę z prędkoscią max 140k/h. Długie trasy latem z prędkościami powyżej 150km/h go zabijają. Jak dla mnie to chłodzenie w głowicy jest źle zaprojektowane i stąd tyle awarii tego elementu.
Zależy jak używamy auta. Jeśli już ktoś chce diesla to nie galanta... Jeśli chcie galanta to nie diesla.
Nie widzę ani praktycznego ani ekenomicznego uzasadnienia. Do spokojnej jazdy, bez szaleństw może i ok - choć spalanie jak na diesla i moc dużo za wysokie.
milo napisał/a: | Cytat:
Po przesiadce na V6 z LPG zadaje sobie tylko pytanie o czym myślałem kupując tego diesla
Tez sie zastanawiam o czym myslałeś ,afery zakazy wysrubowane normy itp wiec to juz mój pewnie ostatni diesel |
Galant nie zna norm co niekoniecznie widać - bo akurat nie kopcił. Ale smród z wydechu masakryczny
Tak obiektywnie - w czym ten diesel jest lepszy od V6 z LPG. Spróbuj mnie przekonać argumentami merytorycznymi, a nie tylko tym, że on taki fajny i Tobie się nie popsuł. Jeśli 50-70% użytkowników tego auta, którzy mieli to auto najbardziej cieszy się z dnia, w którym się go pozbyli to chyba coś nie tak...
milo - 23-01-2018, 23:10
Owczar napisał/a: | Spróbuj mnie przekonać argumentami merytorycznymi |
Nie mam zamiaru w niczym Ciebie przekonywać zdania sa podzielone jak tyłek
Owczar - 23-01-2018, 23:53
Tak zdania owszem ale jest też zdrowy rozsądek. Dlatego od serca odradzam zakup galanta z tym silnikiem.
Krzyzak - 24-01-2018, 11:34
japończycy ogólnie nie robią dobrych diesli bo nie mają takiej tradycji - u nich w pojemności poniżej kilku litrów to rzadko się spotyka
Owczar - 24-01-2018, 11:38
Jpończycy zaczęli robić diesla do samochodów osobowych na potrzeby rynku europejskiego. U siebie takiego syfu nie sprzedawali
Dzięki temu w jednej z największych aglomeracji świata nie doświadczymy smrodu jaki musimy wdychać na polskich ulicach. Podejrzewam, że inżynierowie, którzy mieli zaprojektować ten silnik popelnili sepuku zanim go dokończyli i stąd taka niedopracowana jednostka
Krzyzak - 24-01-2018, 13:00
ten smog to prędzej kwestia gór i tego, że Japonia to wyspy a nie kontynent i na dodatek jego środek
Owczar - 24-01-2018, 13:38
No ja myślę, że ten smog to nie kwestia gór
Japonia to specyficzny kraj - można powiedzieć nawet dziwny. Ale jeśli chodzi o ochronę środowiska i emisję szkodliwych substancji do powietrza mają bzika.
Elektrownie atomowe, hybrydy. Drobiazgowe kontrole okresowe pojazdów. Nie spotkałem osobowego diesla.
Nie bez powodu diesle zaczynają być niemile widziane w centrach wielkich miast także w europie - nawet te z wysokimi normami euro.
milo - 24-01-2018, 15:30
Owczar napisał/a: | No ja myślę, że ten smog to nie kwestia gór |
Jak nie jak tak.... tak samo jak zabudowa wiekszych miast nie ma korytarzy powietrznych i wszystko kumuluje sie
Lato i zima jest duza róznica w jakosci powietrza zima nie idzie okna otworzyć wystarczy popatrzec na kominy palą wszystkim
Owczar - 24-01-2018, 18:12
Gdyby nie było takiej emisji syfu, to nie potrzebne by były korytarze.
Oczywiśnie nie twierdzę, że winne są temu samochody. Ale diesel bez filtra cząstek stałych syfi masakrycznie.
milo - 25-01-2018, 15:06
Owczar napisał/a: | Ale diesel bez filtra cząstek stałych syfi masakrycznie. |
Nie przesadzaj cały transport opiera sie na jednostkach dieslowskich czy ladowy czy morski
Dpf przy wypalaniu ecu zwieksza dawkę paliwa i gdzie to idzie ekologia ? w miescie nie zdaje egzminu zwieksza sie poziom oleju przez zwiekszoną dawke paliwo w oleju zatarcie
itp
Siniki benzynowe TSI i TFSI spalaja olej i gdzie ekologia ? ponad 1L na tyś km
http://naprawsilnik.pl/pl...erki-tsi-i-tfsi
Owczar - 25-01-2018, 16:09
Jednostki diesla w statkach i ciężarówkach to niskoobrotowe silniki o zupełnie innym przeznaczniu, gdzie silniki beznynowe nie mają zastosowania.
milo napisał/a: | Dpf przy wypalaniu ecu zwieksza dawkę paliwa i gdzie to idzie ekologia ? |
Mimo wszystko podczas wypalania cząstki stałe nie są emitowane. Ale nie znaczy, że jestem za tym wynalazkiem.
To już w ogóle porażka.
milo, tak już bez przekory - bo często się sprzeczamy Szanuję Cię za Twoją wiedzę nt tego samochodu i tego co w nim robisz. Ale polecam, spróbuj kiedyś galanta z V6. Zanim znalezienie zadabanej sztuki będzie niemożliwe. Mój co prawda v6 rdzewieje i służy jako wół roboczy. Ale gwarantuje Ci, że "zakochasz" się w tym aucie na nowo.
robertdg - 25-01-2018, 19:14
milo napisał/a: | Nie przesadzaj cały transport opiera sie na jednostkach dieslowskich czy ladowy czy morski | Zagłeb sie w układy wydechowe i kontroli emisji spalin w samochodach cięzarowych itp które spełniaja normy euro 5,6, to już nie to samo co star, kamaz, liaz i inne, tam wystepuja wkłady DPF, systemy wielokrotnego przepalania spalin, mocznik dla układów katalitycznych , etc,
Sensem funcjonowania firm transportowych jest ograniczanie kosztow transportu z racji wysokich podatków drogowych oraz opłat za korzystanie z dróg uzaleznionych od stopnia norm spalin, firmy inwestuja w coraz nowsze sprzety bo to sie bardziej oplaca, zatem nie ma co generalizowac, na transport morski tez sa okreslane normy emisyjne, paliwo niskopopiołowe, silniki hybrydowe (stosowane już w latach 90-tych), scrubbers, etc
|
|
|