To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9DI-D] hamulec ręczny - nie "odbija" dźwig

D4mi4no - 07-10-2014, 18:21
Temat postu: regulacja recznego
Witam. Regulowalem dzisiaj reczny ta nakretka kolo dzwigni od recznego i tam zauwazylem, ze sa 2 kostki ktore nie sa do niczego podlaczone i so oznaczone literkami RT i HT na zdjeciu numerek 1. Druga sprawa to co to jest oznaczone na zdjeciu nr 2, czy to jest centralny zamek czy moze jakis komputer pokladowy? Moje Mitsubishi carisma 1,6 16v 90km 98r.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Bizi78 - 07-10-2014, 20:00

Na jakim zdjęciu :shock: .
D4mi4no - 09-10-2014, 16:11

Kurde cos sie nie wrzucilo zdjecie, tutaj jest pod tym linkiem.

http://zapodaj.net/7da34649008c6.jpg.html

rasiak1980 - 09-10-2014, 17:08

to zaznaczone to moduł sterujący poduszkami a a kabel ze wtyczkami to do włączników podgrzewania siedzeń, które w samochodzie z taką opcją mieszczą się tam gdzie są pojemniczki na monety.
D4mi4no - 09-10-2014, 17:18
Temat postu: reczny
Nie mam opcji podgrzewania siedzen w aucie. Duzo byloby kombinowania aby zrobic sobie podgrzewanie foteli??
rasiak1980 - 09-10-2014, 17:52

myślę że nie, ale to musiał by się ktoś wypowiedzieć kto to robił, montowałem owszem siedzenia i wiem jak to w środku wygląda, musisz na pewno wymontować siedzenie później je rozebrać praktycznie na czynniki pierwsze, nalepić maty grzewcze na oparcie i siedzisko i ponownie zmontować, później zamontować fotel przerobić wtyczki, na koniec wybadać instalacje czy jest podłączona może brakować (przekaźnika, i bezpiecznika) uruchomić instalacje bez mat grzewczych i pomierzyć ją czy udźwignie bo maty to dość spore obciążenie, no i na koniec dopiero przerobić wtyczki od mat i spiąć razem także trochę zabawy by było ale nie ma nic czego nie da sie zrobić taką przeróbkę da radę nawet zrobić w samochodzie który fabrycznie nie miał montowanych podgrzewanych siedzeń (nawet w maluchu)
D4mi4no - 09-10-2014, 18:35
Temat postu: podgrzewanie foteli
Acha to w sumie latwiej byloby kupic siedzenia od cari, ktora miala fabrycznie montowane grzane fotele no i wlaczniki podgrzewania tyle, jak mowisz, ze moze brakowac jeszcze czegos w instalacji to juz grubsza robota. Szkoda bo juz myslalem, ze to tak juz fajnie zamontowane, ze na szybko mozna sobie przerobic :mrgreen:
rasiak1980 - 09-10-2014, 18:53

to jest na szybko :D ewentualnie jak byś dał radę to można jedynie rozpiąć siedzisko z tyłu a oparcie od dołu i wsunąć maty z tym że one lepią się do wszystkiego po oderwaniu zabezpieczenia, wiązkę masz pociągniętą przebadaj z głową miernikiem czy dochodzi prąd jak dochodzi to połowa sukcesu jak nie to kombinuj dalej, tak z ciekawości jakbyś chciał kombinować to w land roverach i jaguarach masz nie tylko grzane siedzenia ale klimatyzowane, masz wyżłobiony w gąbce kanał pod siedzeniem jest ogniwo Peltiera z wentylatorem promieniowym i wtłacza poprzez perforacje w skórze ciepłe powietrze w chłodne dni wyrzucając schłodzone pod siedzenie w ciepłe dni działa to na odwrót zamienia polaryzacje na ogniwie i dmucha nam zimnym powietrzem poprzez perforacje w skórze :mrgreen: chłodząc nasze :butthead:
D4mi4no - 09-10-2014, 21:14
Temat postu: grzanie foteli
Hehe spoko dzieki za wskazowki, sprawdze sobie ten prad i moze pokombinuje jakos w wolnym czasie bo grzanie foteli fajna sprawa na zime :D