To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Colt - Ogólne - Wycieraczki

Anonymous - 04-09-2006, 09:21

A ile moze kosztowac komplet wycieraczek z ramionami ?
Chyba sie sprezyny wyrobily i przy predkosciach 140km/h wzwyz juz nie zbieraja jak nalezy.

Anonymous - 04-09-2006, 09:45

Zanim kupisz cale ramiona zrob tak - sprezyny montowane sa za pomoca wygietych drucikow, podegnij je troche by sprezyna byla bardziej naprezona, i gra gitara :mrgreen: U mnie zdalo to egzamin
Anonymous - 04-09-2006, 10:02

No z pewnoscia tak zrobie ale juz pytam na zapas jak to nie zda egzaminu.
Anonymous - 04-09-2006, 17:40

Podziela zdanie slo-mo - jak najtańsze i gdy się skiepszczą - wywalic i kupić następne.
Mam obecnie dwie różne - jedna kosztowała jakieś chore 55 zł (jedno pióro) a druga (2 sztuki) jakieś 9zł.
Obie nadają się do wywalenia, obie kupione w tym samym czasie i razem założone.

Krzyzak - 04-09-2006, 19:05

no ja sie skusilem na Valeo Silencio (za ok. 20 zl sztuka - od Japaneze) - narazie nie narzekam. Ale w Colcie mam jakies niemieckie - 15 zl / 2 sztuki i tez swietnie dzialaja.

I popieram - kupic tanie, marketowe za 10-15 zl i wymieniac co roku - po zimie.

Anonymous - 04-09-2006, 19:29

No dobrze, ale co zrobic gdy te marketowe pierdza od nowosci, a nawet nie marketowe tylko niby troche lepsze :?:
Hubeeert - 04-09-2006, 19:31

Ustawić kąt pochylenia wycieraczki do szyby. ramię powinno byc równoległe do szyby.
Krzyzak - 04-09-2006, 19:32

Mi nowe piszczaly, gdy byly nieodpowiedniej dlugosci - pasazer mial 48 cm a powinien 45 cm. A moze masz tlusta szybe?
Anonymous - 04-09-2006, 19:36

Hmm sprawdze Hubert, szyba nie jest napewno tlusta, a dlugosci sa odpowiednie - 450 i 560mm.
Anonymous - 06-09-2006, 21:38

Jeżeli piszczą to wystarczy je stuningować (lekko przygiąć na ramieniu). Czasami też po prostu wystarczy "wyrobić" trochę gumę.
Anonymous - 07-09-2006, 22:55

Koledzy, ja mam w swoim Colcie wycieraczki firmy Motgum (polska firma) :D Wycieraczek tej firmy używałem również w poprzednim moim samochodzie (Skoda Felicia). Używają ich również moi znajomi w innych samochodach i są zadowoleni :mrgreen:
Moje doświadczenia z wycieraczkami są następujące:
- wycieraczki z supermarketu, po zakupie nadają się od razu do śmieci (jest to kwestia gumy). Supermarkety kupują tanio wycieraczki od producenta, producent w ten sposób pozbywa się wycieraczek, które długo leżały na magazynie. Jak wiadomo guma się starzeje i przez to jej własnosci są gorsze,
- żadnych wycieraczkek grafitowych, itp, miałem pare razy od różnych producentów i wszystkie piszczały.

Polecam Motgum cena za sztukę waha się od 10 do 18 zł, a służą przynajmniej rok. Tylko zakupu proponuje dokonać w sklepie motoryzacyjnym, a nie w supermarkecie :wink:

Anonymous - 08-09-2006, 21:36

Slo_mo podgialem je troche i czekam na deszcz :) piszczaly przy ruchu w gore, wiec stojac od strony kierowcy odgialem je zgodnie z ruchem wskazowek zegara, na spryskiwaczach bylo ok, ale prawda wyjdzie tylko podczas deszczu takze zobaczymy, ale pomysl jest bardzo logiczny, hmm... czemu sam na to nie wpadlem :mrgreen:
Marcin Ławacz - 10-09-2006, 00:09

Witam! Ja też używałem w poprzednim autku wycieraczek firmy Motgum i były super, a po za tym miały jeszcze jedną zaletę - w niektórych sklepach można kupić nawet same "gumki" tej samej firmy (koszt jakieś 3-4zł w zależności od długości) i można wtedy wymieniać tak często jak się chce. Teraz do Misia kupiłem grafitowe Alca i jak tylko znajdę Motgumy to Alca pójdzie do kosza :)
Anonymous - 10-09-2006, 10:48

Grafitowe Alca są do d... - w sam raz żeby na 2-3 kompletach bez problemów i dużych wydatków przeżyć jesień i zimę :mrgreen:
Krzyzak - 10-09-2006, 17:10

Widziałem dziś Mot-Gum - tanie nie są, ok. 15-20 zł za szutkę.