Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczki
Autor Wiadomość
brodzky 
Mitsumaniak

Auto: '97 EA5W AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-08-2006, 08:42   Wycieraczki

Witam

Nosze sie z zamiarem zmiany wycieraczek. Aktualnie mam ALCA teflon + grafit z tym, ze z tych dodatkow to na pewno nic juz nie ma :P . Ladnie scieraly przez prawie cala zime ale teraz nie dosc ze ta od kierowcy :evil: STRASZNIE :evil: piszczy to juz nie scieraja jak powinny wiec chce kupic nowe. Nie wiem czy dobrze ale stare byly rownej dlugosci a teraz mam chyba 50cm kierowca i 45 cm pasazer.

Pytania sa dwa:
- jakiej dlugosci powinny byc wycieraczki? Cos mam chyba nie tak bo pasazera (choc krotsza) jedzie wyzej niz kierowcy i scieka mi woda z gory zawsze.
- jakiej firmy polecacie? Moze bym zainwestowal w te plaskie... maja jakis zintegrowany spoiler wiec moze do szyby bedzie lepiej przylegac? Ta dluga od kierowcy ladnie na poczatku chodzila teraz lekko drga na koncu (moze za dluga?)

W ogole jakie macie wycieraki? Nie mam zamiaru w zadnego BOSCHa 120zl inwestowac bo w sumie i tak co rok trzeba zmieniac piora wiec wycieraczki akurat jakiegos tanszego producenta wezme tylko jaka dlugosc i ktorego wybrac?

Kokos 
Forumowicz

Auto: CAO 1993 1.3
Wysłany: 05-08-2006, 20:41   

mam podobny problem - jakie wycieraczki do CAO? coś sensem pod względem ceny i jakości
pozdrawiam

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 06-08-2006, 12:19   

Ja zamontowałem ponownie ALCA.
Ale polecam VALEO, lepszych jak na razie nie używałem. Z tym, że koszt jest dość spory. Co do rozmiaru to trzebaby sprawdzić w manualu. Ja kupiłem dwa razy dziwne wycieraczki o takiej samej długości, ale po sprawdzeniu w manualu okazało się, że kierowcy ma być 500mm a pasażera 475mm z instrukcji. Teraz mam tak jak powinno być i więcej ścierają.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-08-2006, 19:34   

W Galu i Colcie też mam od kierowcy dłuższą. A - i teraz zamontowałem Valeo Silencio - polecam (od Japaneze po 20-30 zł sztuka).

borecki
[Usunięty]

Wysłany: 06-08-2006, 20:36   

a ja polecam TOYA z jakiegokolwiek marketu... wycieraczki wytrzymuja 1 sezon dobrze sie spisuja a jak kiedys zakupilem drozsze (lepsze?) to tez wytrzymaly 1 sezon wiec nie ma sensu wydawac wiecej kasy

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 06-08-2006, 20:57   

już rok na ALCA 20 i 18 cali, coś ostatnio słabo zbiera prawa... czas na zmianę - stacja paliw - 9zł

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-08-2006, 21:46   

Gadalem z kumlem - pracuje w hurtowni motoryzacyjnej. Skusze sie jeszcze raz na ALCA ale na te plaskie jesli podejda (kolo 25zl/szt i cos wspominal ze w zestawie jest jakas dodatkowa gumka wiec niby wychodzi, ze polzapas jest w komplecie). Kumpel mowi, ze one tylko do plaskiej szyby pasuja bo inaczej cos jest nie teges to raz a dwa to mam nie brac za dlugich bo zaraz beda piszczec. Ma przyniesc pare rozmiarow zwyklych i plaskich wiec bedziemy mierzyc. Przy okazji moze uda sie ten efekt strumyka na srodku pola widzenia usunac.
Juz zamowilem wiec nie bede walkow robil ale jak kolejny raz po paru miesiacach padna albo zaczna piszczec to wezme te Valeo Silencio (to sa plaskie czy takie zwykle?) od Japaneze.

Tak dumam i dumam czy warto w te plaskie zainwestowac... Chytry 2 razy traci wiec chyba sie skusze... Kumpla father chcial oszczedzic na wycieraczkach to se szklem tylek podtarl i nowe wycieraczki polamal bo tyle byly warte :) W sumie wydaje mi sie ze powinno byc lepiej - beda mocniej a moze i rownomierniej dociskac do szyby bo maja cos na ksztalt spoilera. Jak myslicie, warto czy mam sam potestowac i przedstawic raport? :)

Chyba mam wlasnie tak jak ktos to pisal 500 + 475 lub 500 + 450. Chcialbym zeby ktos wg fabrycznego katalogu sprawdzil ajkie podchodza... Moj TecDoc juz jest nieaktualny :/

Pomozecie? :oops:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 07-08-2006, 09:41   

Ja założyłem do Colta 480/450, ale 480 na kierowcę jest za krótka (chyba ma być 500 lub nawet 530) a 450 na pasażera jest za długa, bo koniec gumy wypada na ramce okna. Mówię teraz o wycieraczkach z marketu, Valeo mam w Galancie i sprawują się super - w końcu mam wycieraczkę tylnej szyby, która nie piszczy. Do tej pory musiałem wszystkich ostrzegać, zanim ją włączyłem - szczególnie z tyłu można było dostać zawału.

brodzky 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-08-2006, 15:10   

Z ta dlugoscia to nie tak prosto. Moja od pasazera tez zachodzi mi na podszybie ale nie jest wcale za dluga krotka bo dluzszej nie moge wsadzic. Chyba od kierowcy powinna byc jeszcze dluzsza gdyz:

rysunek pogladowy, mysle ze dosc jasny
W obszarze A. U mnie zielona linia idzie wyzej niz czerwona (na rys wyszlo ze sie spotykaja). Wg mnie na samym koncu zielona powinna zejsc ponizej czerwonej zeby cala te zgarnieta wode zgarnela wyceraczka czerwona. Tak jak mam teraz po machnieciu wycieraczka z obszaru A scieka woda I TO MNIE WKURZA NIE MNIEJ NIZ PISZCZENIE :evil: i jak malo co potrafi mnie z rownowagi wyprowadzic :(

Obszar B... Dosc duzy mam ten "trojkat". Wycieraczki pasazera juz nie przedluze bo wyjdzie mi z szyby wiec chyba mam kierowcy za krotka... a przeciez dluga jest jak diabli. Gdzybym ja przedluzyl to moze i w punkcie powyzszym by bylo lepiej...

http://ca.geocities.com/v...pers/index.html
tutaj cos jest niby o upgrade ale nie widze zeby cos bylo lepiej :P

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 07-08-2006, 16:15   

nie masz przedluzac wyc. pasazera - ona ma byc krotsza niz ta od kierowcy; tylko nie znam prawidlowych wymiarow

Maciek 
Mitsumaniak
MICHU-BUCZY :)

Auto: Gal 00' EA5A Avance
Wysłany: 07-08-2006, 20:17   

W Galach 88-92 480 kier/450pas takie sa opisywane na większości opakowań. A czy ta cena
Krzyzak napisał/a:
(od Japaneze po 20-30 zł sztuka).
to nie pomylona? gdzies je widziałem po 80 zł/szt czy jakos tak.
MICHI DWA STARE FOTY
=========00085/KMM=========

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 08-08-2006, 10:03   

To nie pomyłka - nie jesteś pierwszym zaskoczonym.
Piszę 20-30, bo tylna kosztowała więcej, przednie mniej.

raddex 
m3m&mitsumaniak

Auto: Lancer GT, 2016 r., 2,4 Pb
Wysłany: 08-08-2006, 23:29   

Nie mam co prawda Manuala do C52, ale do CAO jest podane:

kierowca - 500mm
pasażer - 475mm
tylnia szyba - 350mm

Myślę, że mogą być nawet takie same.

slo_mo
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2006, 15:37   

Jakie wycieraczki? Najtańsze!
Nie ma sensu kupować drogich firmowych wycieraczek ponieważ ich żywotność jest podobna do żywotności zwykłych tanich wycieraczek (szczególnie w zimie).
Sam używam wycieraczek ALCA (~30zł komplet).

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2006, 21:35   

Pisze tutaj, co by nie zakladac nowego tematu, fundnalem miskowi nowe wycieraczki - wlasnie ALCA-HEYNER, dokladnie o takich wymiarach jak powinny byc, tyle ze plaskie. Z grafitem itp. to mysle sobie beda piekne i dobre, i co? i faktycznie mis wyglada slicznie i duzo mlodziej, ale szlak mnie trafia jak musze je wlaczyc, bo sa glosniejsze od jadacego traktora przede mna :evil: Czy jest jakis sposob oprocz wymiany, zeby przestaly piszczec :?: :?: :?: Jesli nie to czy moge byc pewnym, ze jak wydam 130PLN na komplet Valeo Silencio XTRM to bedzie spokoj? Pomozcie prosze, bo sie sezon na nie zaczal... Takie piekne i cichutkie autko, a tu glupie wycieraczki obciach robia :cry:

Odpowiedz do tematu