[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów szumi łożysko
robertdg - 20-11-2009, 00:03
cuuube, nie powinna jeczec pompa wspomagania czy tez maglownica przy pelnych skretach bo to oznacza koniec tych podzespolow, ewentualnie moze byc troszke glosniej, wynika to ze zwiekszonego przeplywu plynu, znaczy cisnienia w ukladzie wspomagania, ktore wzrasta kilkukrotnie w stosunku do znamionowego przy max skretach, a przy maks skretach nie powinno byc slyszalne jeczenie tylko takie buuuuuuuuuu i nie za glosno
Wiciu napisał/a: | co do rurek itp to chyba mam gdzieś wyciek bo jest trochę mokry od płynu ale bez kanału się nie obejdzie robertdg, dzięki za info | masz racje bez kanalu sie nie obejdzie, ja u siebie regenerowalem te rurki, opisalem to nawet w moim blogu, wyciagalem rurki bez demontazu zderzaka (problem jest przy wyciaganiu koleczkow oslony kierujacej powietrze na chlodnice, ale na szczescie mialem sprytny srubokret ktory mi pomogl to zrobic perfekcyjnie, a jak wcisnalem raczke to wyciagnalem sobie paluszkami te koleczki), dlatego byl mi potrzebny kanal, jezeli nie masz kanalu, to zawsze mozesz sciagnac reflektory z kierunkami, zderzak przedni i zrobisz te rurki bez kanalu
[ Dodano: 20-11-2009, 00:06 ]
EDIT
Z gory przepraszam za OT
Wiciu - 20-11-2009, 14:08
cuuube, dzięki za info, jutro będę walczył ze wspomaganiem a co do skrzyni to szykuje się też jednak do wymiany łożysk bo bez tego raczej się nie obejdzie
Owczar - 23-01-2010, 21:07
Panowie czy w Waszych autach podczas tych mrozów skrzynia też tak hałasuje dopóki się nie rozgrzeje?
U mnie jest dość wyraźny chrobot po wciśnięciu sprzęgła ustaje. Na ciepłym silniku cisza.
robertdg - 23-01-2010, 21:18
Owczar, Ja u siebie takiego efektu nie zauwazylem, jedyne mankamenty pojawiajace sie podczas mrozów sa niezwiazane ze skrzynia (glosniej pracuja wtryskiwacze PB, no i musze regularnie czyscic wielowahacz bo chwila moment sie skorupa robi i zawieszenie sie usztywnia jak taczka), jedyne co to na zimnym silniku redukcja z 3 na 2 potrafi byc oporowa, ale tylko do momentu zagrzania sie silnika (wskazóeka temperatury pare mm ponad czerwona kreske)
Owczar - 23-01-2010, 21:19
Chyba naprawdę muszę wymienić olej. A jest 75W80....
robertdg - 23-01-2010, 21:22
Owczar, u mnie w skrzyni pływa 75W90 Midland
edi0106 - 18-05-2010, 21:59
Witam.
Temat często poruszany, ale mimo to chciałbym prosto zapytac. Jeśli skrzynia szumi i planuje naprawę to które łożyska wymienia na 100%. Czy, jak gdzieś juz czytałem, padają przeważnie te dwa na wałku sprzęgłowym? Czy szykowac się na komplet. Wszystkie to koszt bardzo duży, ale może nie konieczny? Proszę o radę
I czy ktoś już doświadczony w tym temacie, mógłby podac jakieś symbole lub dokładny spis tych łożysk. Nie mogę nigdzie znaleśc takich danych i nie wiem nawet o jakie łożyska pytac w sklepach.
Jeśli ktoś pomoże, będę bardzo wdzięczny.
I jeszcze jedno. Jestem z Wałbrzych, i może ktoś zna jakiegoś fachowca od skrzyń który nie zdziera i zna się na rzeczy. Słyszałem że jest ktoś we Wrocławiu. Ale może i bliżej kogoś znacie?
Z góry dzięki.
Owczar - 18-05-2010, 22:17
Padają łożyska na wałku sprzęgłowym, a w zasadzie jedno z nich, ale wymienia się oba.
Dodatkowo uszczelniacz wałka sprzęgłowego oraz uszczelniacze półosi.
Łożyska dostaniesz u Japaneze wysyłkowo:
422154402
m6riano - 25-05-2010, 16:07
Owczar napisał/a: | Padają łożyska na wałku sprzęgłowym, a w zasadzie jedno z nich, ale wymienia się oba.
Dodatkowo uszczelniacz wałka sprzęgłowego oraz uszczelniacze półosi.
Łożyska dostaniesz u Japaneze wysyłkowo:
422154402 |
ja zamówiłem juz do swojej starej skrzyni:
> - uszczelniacz wałka sprzęgłowego skrzyni 11,-ZŁ
> - uszczelniacz walu silnika od strony skrzyni 45,-zł
> - łożyska na wałek sprzęgłowy 100,-zł i 65,-zł =165,-
> - uszczelniacze półosi do skrzyni 2szt x 20,-zł
właśnie u Japaneze.
mają byc jutro.
marcino1980 - 25-05-2010, 21:27
Witam,dopisze się do tematu skrzyni.
Mój problem jest następujący,jak wkladam 5 bieg auto dostaje lekkiego rezonansu i to bez względu z jaką prędkoscią jade lekko znika przy 110 km/h ale im szybciej tym mocniej dziwne jet to,żę na 4-tym nic jak ktoś z kolegów forumowiczow miał podobny problem to proszę o porade zanim całe auto rozbiore.
ucznios - 19-07-2010, 22:29 Temat postu: Padła skrzynia biegów, czy sprzęgło? Witam, Mam Galanta 2.0 GLS, 98r. jakieś dwa miesięce temu, zaczęło się lekkie chrobotanie w okolicy śodka komory silnika przy odpuszczonym sprzęgle. Natomiast po wciśnięciu sprzęgła dźwięk momentalnie ustaje. Wcześniej znajomy mechanik z pracy ocenił, że to łożysko oporowe się kończy.. polatałem te 2 miechy i ten nieprzyjemny dźwięk niestety się nasilił, sprzęgło zaczęło łapać wyżej, ale się nie ślizga, biegi wchodzą normalnie bez zarzutów. Dzisiaj furkę odstawiłem do innego mechanika, a on że to raczej nie sprzęgło tylko skrzynia biegów. trochę zgłupiałem, póki nie rozbebeszymy Gala nie będziemy wiedzieć,ale możemieliście podobne objawy w Waszych Miśkach?
Krzyzak - 19-07-2010, 22:37
łożyska w skrzyni biegów - na 99%
motke - 19-07-2010, 22:39
mam to samo już od roku. jest to łożysko oporowe. będę wymieniał za ok miesiąc. kolega w gofie miał to samo (te same objawy), wymienił łożysko i pięknie lata samochodzik. z resztą mechanik rozkręci skrzynie i wszystko będzie jasne. na forum niektórzy piszą skrzynia a niektórzy łożysko. po oględzinach będziesz wiedział która opcja jest u ciebie
robertdg - 19-07-2010, 22:53
W tym przypadku potrafia być niuanse, u niektórych było to łozysko oporowe, a u innych łozysko na wałku sprzęgłowym, teoretycznie przy zatartym łozysku oporowym dziwne dxwieki powinny byc wydawane w momencie wciskania sprzegla, ponadto przewaznie sprzeglo ciezej chodzi, dodatkowo po uzyciu szukajki, mozna poczytać mnóstwo tematów odnośnie objawów takie jak Ty masz, dla przykładu podaje linki:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=53164
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=6970
ucznios - 19-07-2010, 23:26
Wielkie dzięki za pomoc jutro się okaże.... dzisiaj nie zdązyliśmy już ściągnąć skrzyni do końca,mam nadzieję, że nie będzie trzeba wymieniać łożysk w skrzyni i sprzęgła na raz bo mi to mocno po kieszeni uderzy, podejżewam, że części też do ściągnięcia a nie od ręki..
|
|
|