To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CAxA] zmiana hamulcow

mkm - 02-07-2009, 13:51

Nie gazow tylko pyłu... Tarcza sie lepiej czysci i miedzy klockiem, a tarcza nie robi sie "pyłowa poduszka". Za cieplo odpowiada to czy tarcza jest wentylowana, czy nie i z jakiego stopu zostala wykonana.
londolut - 02-07-2009, 14:50

rosomak1983 napisał/a:
londolut napisał/a:
Ogólnie chyba zależy na jaką sztukę się trafi.

raczej jak sie uzytkuje i z jakimi klockami...
A nie tak czasem z jakości materiału? ;) Choćbyś miał najlepsze kloce a tarcza będzie lipna to dostanie zwyrodnienia płaszczyzny hamującej :badgrin: :finga:
ictus - 02-07-2009, 15:06

pawela napisał/a:
samo zakładanie na przód mija się z celem - świeżo przerabiałem temat. Siła hamowania idzie tak do przodu, że tył tańczy i żyje własnym życiem

eeee?? cos chyba nie w ta strone rozumujesz

rosomak1983 - 03-07-2009, 10:51

londolut, zrozumiełem ze miałes na mysli tarcze jednej firmy które przeciez wszystkie sa wykonane z tego samej jakości materiału.
HUGO_COLT - 17-08-2009, 21:55

Witam, również poszukuję MOCNYCH tarcz do Colta 1.6.
Dwa dni temu Chłopaki z MIKODY powiedzieli, że ich nawiercane tarcze są tylko do cywilnej jazdy, absolutnie nie zalecają ich do sportu, gdyż robione są ze zwykłego materiału. Podobno efekt wizualny, hamują tak samo, jak płaskie tarcze.
Rozmawiałem dziś z kierowcą wyścigowym (handluje osprzętem hamulcowym Zimmermann), który uświadomił mnie, że jeśli mam zamiar używać samochodu w sporcie lub do ekstremalnej jazdy, powinienem zapomnieć o nawiercanych, rowkowanych tarczach w standardowych wymiarach i skupić się na znalezieniu większych tarcz, dzięki których powierzchni zwiększy się siła hamowania.
Polecił hamulce od "starszego brata np. Cari - teoretycznie" (tarcze, zaciski).
Jeśli nie zdecydowalbym się na powyższą zmianę, to zaleca seryjne tarcze z bardzo dobrymi klockami.
Gdyby ktoś z Was dysponował wiedzą nt wstawienia większych hamulców, proszę o odp.
Pozdro dla ColtManiaków!

wenclubmx - 24-08-2009, 21:38

ekstremalna jazda rajdowa w colcie 1.6??nie oszukujmy sie ten samochod to taka pocket rocket ale zeby az tak??;p ja zauwazylem roznice po zalozeniu tarcz od mikody i hamuja znacznie lepiej niz poprzednie zwykle nawet nie wiem jakie.to ze wieksza powierznia daje lepsza skutecznasc hamowanai to zadna nowosc ale tutaj wychodzi dobra rzazba...lepiej zainwestowac w dobra tarcze i dobre klocki.no i tarcze na obu osiach(choc u mnie lepiej dziala beben niz u kumpla w gti tarcza...)jak dla mnie szkoda zachodu w inwestowanie w przedkladanie hamulcow z innej bryki i tyle pozdro:)