To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Mam problem z komputerem stacjonarnym...

sruba - 06-07-2009, 14:04

Manysh napisał/a:
Poczekaj!! W trybie awaryjnym widzi dysk? Sprawdz zworke czy jest dobrze ustawiona. A najlepiej to idz do kumpla i podlacz pod jego komputer, jak bedzie to samo to duzo wyjasni

komputer generalnie dysk widzi, ale jako niesformatowany. podobnie w trybie awaryjnym - po kliknieciu na dysk, komp od razu pyta czy ma go sformatowac.
pobawilem sie troche tym iRocoverem - ten widzi wszystkie dane na dysku, tyle tylko, ze danych jest bardzo duzo, a darmowa wersja pozwala przeniesc tylko jeden katalog, co mnie zupelnie nie urzadza.
faktycznie go chyba wypne i pojde do jakiegos znajomego z tym dyskiem.
a co do zworek - totalnie nic z nimi nie robilem, wiec nie za bardzo jest co poprawiac.

gulgulq - 06-07-2009, 14:44

to odzysku danych polecam Ci Drive Rescue - czasem naprawdę działa cuda, darmowy i da się przenosić całe partycje...
ale skoro program widzi Ci dysk to nie jest wada dysku, połączenie czy źle skonfigurowany dysk tylko coś z windą

ewentualnie mógł paść mbr - taki specjaly zapis na dysku o jego partycjach - do naprawy program fdisk (z konsoli) lub fixmbr (pod xp), czy się da naprawić zależy tez od systemu plików jaki miałeś na dysku

może po formacie systemu nie wgrałes wszystkich sterowników do dysku - skoro to nowy może to jakiś na usb lub na sata (a stary masz na tradycyjnym kablu pata - inaczej zwany "ata" lub "ide")

a najlepsze to zanieść dysk do jakiegoś bardziej oblatanego kolegi :)

Anonymous - 06-07-2009, 14:51

na moje poleciała partycja,
gulgulq napisał/a:
do naprawy program fdisk (z konsoli) lub fixmbr (pod xp)
to raczej nie zadziała ale mozna sprobowac
sruba - 06-07-2009, 20:26

ten duzy dysk nie byl podzielony na partycje.
mysle sobie, ze faktycznie mogl pasc mbr.
sterowniki wszystkie wgralem.
jezeli chodzi o podlaczenie dyskow to faktycznie kazdy jest podlaczony inaczej - stary na tradycyjnej szerokiej tasmie, nowy (ten ktory jest, ale nie ma) na waskim kabelku.
w srode ide z kompem do kolegi. moze cos zdziala.

Anonymous - 06-07-2009, 20:50

sruba napisał/a:
ten duzy dysk nie byl podzielony na partycj
czyli miał jedna partycje ! i ona mogła pasc
Anonymous - 06-07-2009, 21:39

sruba, mam profesjonalny program do tego, jak chcesz moge wszystkie dane ci przegrac