[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?
sla - 26-07-2009, 16:14
Nie Ty piszesz, że na BP nie oszukują, aby nie stracić renomy
krzychu napisał/a: |
Na BP nigdy mi się to nie zdarzyło i tu nie chodzi skąd pochodzi paliwo tylko ile właściciel dolał świństwa albo jakie świństwo zamówił. Na BP po prostu się im to nie opłaca stracić renomę |
A ja Ci udowadniam, że robią dokładnie to co inni, i o żadnej renomie nie ma mowy.
Dobra stacja to taka której właściciel lub ajent jest uczciwy i uczciwi są jego pracownicy,a śzyld pod którym sprzedaje paliwo nie ma najmniejszego znaczenia.
krzychu - 26-07-2009, 16:18
sla napisał/a: | szyld pod którym sprzedaje paliwo nie ma najmniejszego znaczenia. |
No ja bym się nie zgodził do końca. Prawdą jest że czarna owca się wszędzie znajdzie, ale tam gdzie ja tankuje (w sumie korzystam z 3 stacji BP) to wszędzie zawsze ktoś stoi... więc ruch mają.
jaca71 - 26-07-2009, 16:23
krzychu napisał/a: | sla napisał/a: | szyld pod którym sprzedaje paliwo nie ma najmniejszego znaczenia. |
No ja bym się nie zgodził do końca. Prawdą jest że czarna owca się wszędzie znajdzie, ale tam gdzie ja tankuje (w sumie korzystam z 3 stacji BP) to wszędzie zawsze ktoś stoi... więc ruch mają. |
Ruch na BP w południowej Polsce to robią floty firmowe z kartami Routex w portfelach.
Kicek - 26-07-2009, 16:24
Panowie, powielamy informacje z watku nt. spalania:-)
sla - 26-07-2009, 16:26
Wszystko to prawa statystyki. BP ma nieporównywalnie mniejszą ilość stacji i w związku z tym łatwiej im przeprowadzać kontrole i trzymać wszystko na w miarę przyzwoitym poziomie. Jednak do Europy nadal jest nam jeszcze daleko.
Kicek napisał/a: | Panowie, powielamy informacje z watku nt. spalania:-) |
Być może, nie czytałem, ale piszemy o paliwie lanym do swoich samochodów, a wiec jak najbardziej na temat.
gzesiolek - 26-07-2009, 20:15
sla napisał/a: | BP Polska od polskich producentów nabywa ok. 70% paliw, reszta pochodzi z zagranicznych rafinerii, jak np. Możejki czy Schwedt. 95 jest z Polski, tylko paliwa segmentu premium mogą pochodzić z zagranicy. |
Wiesz, czy przypuszczasz?
W Shellu z danych księgowych (ma się zonke gdzie trzeba:P) prawie 90% pochodzi ze zrodel krajowych (Orlen w normalnych warunkach, tylko w awaryjnych mozliwy zakup gdzie indziej, czyli R.Gdanska i to raczej na polnocy), jakies 10% moze pochodzic z Niemiec, ale zakup tychze paliw nie zalezy od tego czy to paliwo premium czy zwykle, ale tylko i wylacznie jest brany pod uwage koszt dostarczenia paliwa i czasem w niektorych zachodnich stacjach taniej dowiezc paliwo z rafinerii z Niemiec...
Tak samo ze wzgledu na koszty logistyki wiekszosc paliw premium staje sie premium dopiero na stacji poprzez domieszki odpowiednich dodatkow... po prostu nie oplaca sie rozwozic 5-6 roznych paliw... lepiej i taniej 2-3
Aha racja jest, ze paliwo z niemieckich rafinerii jest lepszej jakosci od tego z orlena... wtedy przy tworzeniu premium mozna oszczedzic na dodatkach...
Aha i niezaleznie od marki wszedzie moze sie znalezc nieuczciwy businessman od stacji bedzie oszukiwal aby zarobic wiecej... zwlaszcza ze zarowno Orlen, Shell i BP prowadzi takze stacje na franczyzie...
ja tankuje na Shellu ale tylko dlatego ze zonka ma rabat i wtedy wychodzi zazwyczaj i tak taniej niz na najtanszej...
ale ze zonka z tego powodu placi zazwyczaj za paliwo, to nie mialem nic do gadania przy wyborze czy bierzemy autko ktore pali sredni 7l/100km czy takie co pali 8,5l/100km... jak widac wzielismy oszczedniejsze
filippoz - 26-07-2009, 20:34
PB95 głównie na Lotosie i Shellu bo mam najbliżej, okazjonalnie BP oraz Statoil.
żadne 98 ani inne Vpower czy cuda, nie uprawiam rajdów miejskich a różnica w cenie znaczna
sla - 26-07-2009, 22:13
gzesiolek napisał/a: |
Wiesz, czy przypuszczasz?
|
Wiem.Co do paliw Premium u Shell'a Twoja żona ma niezbyt precyzyjne informacje.Koncern spod znaku muszli jako jedyny w Polsce nie produkuje paliw premium dodając dodatki uszlachetniajace do tradycyjnych paliw kupowanych od dystrybutorów. V-Power jest dostarczana dedykowanymi cysternami do stacji docelowych z Niemiec. Ma to zapobiegać utracie jakości paliwa podczas transportu.
Shell w promocji swoich najlepszych paliw podkreśla wyraźne związki ze sportem, a głównie z Ferrari i F1. Koncern ma w ofercie benzyne V-Power, oraz 100 oktanowa V-Power Racing. Jest to jedyne tego typu paliwo w Polsce i zdarza sie nawet, że jest uzywane przez kierowców rajdowych.
gzesiolek - 26-07-2009, 23:20
No to z jakiegos powodu jest to ksiegowane na zakupy w zachodnich regionach polski
a na stacje w Krakowie w 100% trafia paliwo made in Poland z Orlenu (jak i zwykla 95 jak i lepsze...) chyba ze jest tworcza ksiegowosc Shell Polska... tego tez wykluczyc nie moge... ale bylem zywnie zainteresowany takimi danymi jako uzytkownik paliwa...
PS. nie wiem jak z dieslami... mozliwe ze 100% VPower diesla jest z Niemiec... zapytam sie zonki, czy nie ma jak sie zwiedziec...
davyjohn - 26-07-2009, 23:24
Z tego co ja kiedyś czytałem w materiałach reklamowych Shella, to TYLKO V-Pover Racing jest zawsze dostarczana bezpośrednio z Niemiec.
mobista - 27-07-2009, 00:02
Czyli niepotrzebnie z reguły leje V-Power Racing ;D?
michaello - 27-07-2009, 09:34
Z tego co udalo mi sie wygrzebac - dostawcy dla:
- Shell:
http://nafta.wnp.pl/lotos...6764_1_0_0.html
- BP i Lukoil (w polowie tekstu):
http://www.miesiecznikche...emid=135&lang=p
Radassss - 27-07-2009, 10:09
zrobic wam fotki jak w kolejce po paliwo pod OLPP stoja cysterny Shell'a/ BP itd.??
a OLPP to jest cos takiego http://www.naftobazy.pl/
prawda jest taka ze kazdy kupuje tam gdzie ma taniej
michaello - 27-07-2009, 10:55
Czyli tak naprawde wszystke stacje w Polsce powinny zmienic szyld na Lotos lub Orlen.
fargo - 27-07-2009, 11:09
Radassss napisał/a: | zrobic wam fotki jak.... |
Ja też chciałem zrobić fotki jak na bp stała cysterna oklejona logiem orlenu, tzn nieudolna kalokamania a ciagnik miał białoruskie blachy
|
|
|