To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakie paliwo lejecie do swojego lancera ?

sla - 26-07-2009, 16:14

Nie Ty piszesz, że na BP nie oszukują, aby nie stracić renomy
krzychu napisał/a:

Na BP nigdy mi się to nie zdarzyło i tu nie chodzi skąd pochodzi paliwo tylko ile właściciel dolał świństwa albo jakie świństwo zamówił. Na BP po prostu się im to nie opłaca stracić renomę

A ja Ci udowadniam, że robią dokładnie to co inni, i o żadnej renomie nie ma mowy.
Dobra stacja to taka której właściciel lub ajent jest uczciwy i uczciwi są jego pracownicy,a śzyld pod którym sprzedaje paliwo nie ma najmniejszego znaczenia.

krzychu - 26-07-2009, 16:18

sla napisał/a:
szyld pod którym sprzedaje paliwo nie ma najmniejszego znaczenia.

No ja bym się nie zgodził do końca. Prawdą jest że czarna owca się wszędzie znajdzie, ale tam gdzie ja tankuje (w sumie korzystam z 3 stacji BP) to wszędzie zawsze ktoś stoi... więc ruch mają.

jaca71 - 26-07-2009, 16:23

krzychu napisał/a:
sla napisał/a:
szyld pod którym sprzedaje paliwo nie ma najmniejszego znaczenia.

No ja bym się nie zgodził do końca. Prawdą jest że czarna owca się wszędzie znajdzie, ale tam gdzie ja tankuje (w sumie korzystam z 3 stacji BP) to wszędzie zawsze ktoś stoi... więc ruch mają.

Ruch na BP w południowej Polsce to robią floty firmowe z kartami Routex w portfelach.

Kicek - 26-07-2009, 16:24

Panowie, powielamy informacje z watku nt. spalania:-)
sla - 26-07-2009, 16:26

Wszystko to prawa statystyki. BP ma nieporównywalnie mniejszą ilość stacji i w związku z tym łatwiej im przeprowadzać kontrole i trzymać wszystko na w miarę przyzwoitym poziomie. Jednak do Europy nadal jest nam jeszcze daleko.
Kicek napisał/a:
Panowie, powielamy informacje z watku nt. spalania:-)

Być może, nie czytałem, ale piszemy o paliwie lanym do swoich samochodów, a wiec jak najbardziej na temat.

gzesiolek - 26-07-2009, 20:15

sla napisał/a:
BP Polska od polskich producentów nabywa ok. 70% paliw, reszta pochodzi z zagranicznych rafinerii, jak np. Możejki czy Schwedt. 95 jest z Polski, tylko paliwa segmentu premium mogą pochodzić z zagranicy.

Wiesz, czy przypuszczasz?
W Shellu z danych księgowych (ma się zonke gdzie trzeba:P) prawie 90% pochodzi ze zrodel krajowych (Orlen w normalnych warunkach, tylko w awaryjnych mozliwy zakup gdzie indziej, czyli R.Gdanska i to raczej na polnocy), jakies 10% moze pochodzic z Niemiec, ale zakup tychze paliw nie zalezy od tego czy to paliwo premium czy zwykle, ale tylko i wylacznie jest brany pod uwage koszt dostarczenia paliwa i czasem w niektorych zachodnich stacjach taniej dowiezc paliwo z rafinerii z Niemiec...
Tak samo ze wzgledu na koszty logistyki wiekszosc paliw premium staje sie premium dopiero na stacji poprzez domieszki odpowiednich dodatkow... po prostu nie oplaca sie rozwozic 5-6 roznych paliw... lepiej i taniej 2-3 ;)
Aha racja jest, ze paliwo z niemieckich rafinerii jest lepszej jakosci od tego z orlena... wtedy przy tworzeniu premium mozna oszczedzic na dodatkach...
Aha i niezaleznie od marki wszedzie moze sie znalezc nieuczciwy businessman od stacji bedzie oszukiwal aby zarobic wiecej... zwlaszcza ze zarowno Orlen, Shell i BP prowadzi takze stacje na franczyzie...
ja tankuje na Shellu ale tylko dlatego ze zonka ma rabat i wtedy wychodzi zazwyczaj i tak taniej niz na najtanszej...
ale ze zonka z tego powodu placi zazwyczaj za paliwo, to nie mialem nic do gadania przy wyborze czy bierzemy autko ktore pali sredni 7l/100km czy takie co pali 8,5l/100km... jak widac wzielismy oszczedniejsze ;)

filippoz - 26-07-2009, 20:34

PB95 głównie na Lotosie i Shellu bo mam najbliżej, okazjonalnie BP oraz Statoil.

żadne 98 ani inne Vpower czy cuda, nie uprawiam rajdów miejskich a różnica w cenie znaczna :)

sla - 26-07-2009, 22:13

gzesiolek napisał/a:

Wiesz, czy przypuszczasz?

Wiem.Co do paliw Premium u Shell'a Twoja żona ma niezbyt precyzyjne informacje.Koncern spod znaku muszli jako jedyny w Polsce nie produkuje paliw premium dodając dodatki uszlachetniajace do tradycyjnych paliw kupowanych od dystrybutorów. V-Power jest dostarczana dedykowanymi cysternami do stacji docelowych z Niemiec. Ma to zapobiegać utracie jakości paliwa podczas transportu.
Shell w promocji swoich najlepszych paliw podkreśla wyraźne związki ze sportem, a głównie z Ferrari i F1. Koncern ma w ofercie benzyne V-Power, oraz 100 oktanowa V-Power Racing. Jest to jedyne tego typu paliwo w Polsce i zdarza sie nawet, że jest uzywane przez kierowców rajdowych.

gzesiolek - 26-07-2009, 23:20

No to z jakiegos powodu jest to ksiegowane na zakupy w zachodnich regionach polski
a na stacje w Krakowie w 100% trafia paliwo made in Poland z Orlenu (jak i zwykla 95 jak i lepsze...) chyba ze jest tworcza ksiegowosc Shell Polska... tego tez wykluczyc nie moge... ale bylem zywnie zainteresowany takimi danymi jako uzytkownik paliwa... ;)

PS. nie wiem jak z dieslami... mozliwe ze 100% VPower diesla jest z Niemiec... zapytam sie zonki, czy nie ma jak sie zwiedziec...

davyjohn - 26-07-2009, 23:24

Z tego co ja kiedyś czytałem w materiałach reklamowych Shella, to TYLKO V-Pover Racing jest zawsze dostarczana bezpośrednio z Niemiec.
mobista - 27-07-2009, 00:02

Czyli niepotrzebnie z reguły leje V-Power Racing ;D?
michaello - 27-07-2009, 09:34

Z tego co udalo mi sie wygrzebac - dostawcy dla:

- Shell:
http://nafta.wnp.pl/lotos...6764_1_0_0.html

- BP i Lukoil (w polowie tekstu):
http://www.miesiecznikche...emid=135&lang=p

Radassss - 27-07-2009, 10:09

zrobic wam fotki jak w kolejce po paliwo pod OLPP stoja cysterny Shell'a/ BP itd.??
a OLPP to jest cos takiego http://www.naftobazy.pl/
prawda jest taka ze kazdy kupuje tam gdzie ma taniej

michaello - 27-07-2009, 10:55

Czyli tak naprawde wszystke stacje w Polsce powinny zmienic szyld na Lotos lub Orlen.
fargo - 27-07-2009, 11:09

Radassss napisał/a:
zrobic wam fotki jak....

Ja też chciałem zrobić fotki jak na bp stała cysterna oklejona logiem orlenu, tzn nieudolna kalokamania a ciagnik miał białoruskie blachy :wav: