Carisma - Techniczne - Ślizgające się sprzęgło?
Maretzky85 - 30-07-2009, 21:58
Manysh, kolega Cornholio napisał:
Cornholio napisał/a: | No próbowałem ruszyć i zarówno z 4 jak i w 5ki mogę ruszyć z obrotów 3000, a nawet niższych 2500. |
Cornholio napisał/a: | z jedynki obroty wzrastają do 4000 a silnik buczy, a samochód powoli rusza. |
Jesteś w stanie to wyjaśnić inaczej niż ślizgającym się sprzęgłem ?
Z 4 czy 5 biegu jakbyś próbował ruszyć na zdrowym sprzęgle to prędzej byś upalił tarczę niż doszedł do punktu gdzie możesz puścić pedał sprzęgła, nawet w dieslu byłoby to niesamowicie trudne.
rosoll - 31-07-2009, 01:59
ja powiem tak ze swojego doświadczenia ze spalonymi sprzęgłami objawy są takie:
-krótki skok pedału sprzęgła
-"luz" na pedale sprzęgła czyli wciskasz pedał i masz wolną przestrzeń i nic sie nie dzieje
-prędkość nie adekwatna do obrotów silnika
to sa 3 objawy spalonego sprzęgła jak masz 2 to do wymiany sprzęgło
Ginger1021 - 31-07-2009, 08:39
rosoll napisał/a: | ja powiem tak ze swojego doświadczenia ze spalonymi sprzęgłami objawy są takie:
-krótki skok pedału sprzęgła
-"luz" na pedale sprzęgła czyli wciskasz pedał i masz wolną przestrzeń i nic sie nie dzieje
-prędkość nie adekwatna do obrotów silnika
to sa 3 objawy spalonego sprzęgła jak masz 2 to do wymiany sprzęgło |
jeszcze:
-specyficzny mocny i ostry smród
Anonymous - 31-07-2009, 14:07
Maretzky85 napisał/a: | Jesteś w stanie to wyjaśnić inaczej niż ślizgającym się sprzęgłem ? | Nie. Nie jestem nic wstanie wytłumaczyc, od tego jest mechanik, a z tego, co kolega pisał to jeden twerdzi ze, sprzeglo do bani, drugi ze nie, a w ASO nawet nie wspomnieli, wiec dla mnie to nie jednoznacznie brzmi sprzegło wiec po co wymieniac skoro nie ma pewnosci ??
Maretzky85 - 31-07-2009, 19:52
W ASO pewnie nawet nie sprawdzali sprzęgła, tylko podłączyli do komputera i tyle. Objawy pasują do sprzęgła i niczego innego. Skoro dla Ciebie nie ma pewności to pewnie byś tak jeździł aż byś skończył tarczę na nitach i musiałbyś wymienić komplet sprzęgła razem z kołem zamachowym i nieprzyjemnością stanięcia gdzieś w trasie np.
Jak się sprzęgło zaczyna ślizgać to najwyższy czas... przynajmniej w/g mnie.
Cornholio - 01-08-2009, 11:29
Help! Byłem u mechanika i stwierdził wyciek płyny z siłownika sprzęgła. Lekko leje się spod tej gumowej harmonijki, pod nią trochę rdzy. Płyn w normie min-max. Co teraz? Czy cały siłownik do wymiany?! Koszt wysoki. Na forum czytałem o jakimś zestawie naprawczym od dajhatsu, czy to się u mnie sprawdzi? Czy ten siłownik to inaczej wysprzęglik?
Anonymous - 01-08-2009, 19:08
Cornholio napisał/a: | Help! Byłem u mechanika i stwierdził wyciek płyny z siłownika sprzęgła. Lekko leje się spod tej gumowej harmonijki, pod nią trochę rdzy. Płyn w normie min-max. Co teraz? Czy cały siłownik do wymiany?! Koszt wysoki. Na forum czytałem o jakimś zestawie naprawczym od dajhatsu, czy to się u mnie sprawdzi? Czy ten siłownik to inaczej wysprzęglik? |
proszę, podano na tacy
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=28856
mitring - 09-09-2009, 22:17
Mam pytanie może głupie :/ ale ...
Czy wymieniając sprzęgło to kupić cały komplet czy tylko jedną z rzeczy:
- Tarcza sprzęgła
- Docisk sprzęgła
- Łożysko sprzęgła
?
Pytam profilaktycznie
leszek - 09-09-2009, 22:23
niech mechanik rozbierze i oceni napewno tarcza i łożysko co do docisku wszystko zależy od jego zużycia
|
|
|