To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Martwe głośniki

Koyocik - 02-10-2009, 22:20

Tak. Najprościej - "przedzwonić" kable - przy pomocy multimetra. Metody prób i błędów nie odradzam, tylko z głową, żeby nie popalić bezpiecznika, radia, albo głośników.

Tutaj masz opis złącza fabrycznego.

adas007 - 02-10-2009, 22:31

Dzięki za pomoc. Myślę, że udam się do sklepu albo jakiegoś punktu naprawy sprzętu car audio i zobaczę czy będą mieli odpowiednią przejściówkę na miejscu i od razu sprawdzę przy sklepie.
Anonymous - 03-10-2009, 14:46

Jeżeli zasilanie działa to jest nikła szansa aby tylko kable od głośników były źle podłączone (co nie znaczy że nie należy tego sprawdzić). Ja miałem raz taką ambę że radio (Clarion) pewnego dnia po prostu zamilkło. Ponieważ wcześniej wszystko dobrze grało wiedziałem że to wina radia , a ponieważ zasilanie działało i wszystko inne również (radio,zmiana stacji, rds, cd, przewijanie , wszystko) podejrzenie padło na końcówke mocy.

Kolega poradził że odłączyć radio od zasilania na kilka godzin , z niewiadomych przyczyn radio może później zacząć działać ;)

Odłączyłem , sprawdziłem kostki , przedmuchałem, zostawiłem na kilka godzin , docisnąłem i ... dalej tak samo.

Po kilku dniach miałem już wyciągać radio aby zrealizować gwarancję , włączam i DZIAŁA :)

Parafrazując.

Odłącz radio na kilka dni...

Jak nie zacznie działać , sprawdź czy działa inne radio. Jeżeli tak to powinna być wina radia ( spalona końcówka mocy)

Pozdrawiam i życze powodzenia.

adas007 - 03-10-2009, 16:37

To raczej nie popsute radio gdyż u kumpla działa ( w starszawym mercedesie może to jakaś wskazówka co do tych przejściówek). Test z odłączeniem radia zosta niechcący już wykonany gdyż radyjko było odłączone sporo czasu i potem też nie działało.
Sprawdzę w poniedziałek w sklepie co z tymi przejściówkami. Może rzeczywiście kupiłem przejściówkę ISO/ISO a potrzebuję mitsu/ISO. Może przewody zasilające w obu standardach są tak samo ułożone i dlatego mam power w radiu, a namieszane jest z przedowdami idącymi do głośnków.

/******* Nowe*******/

Dzisiaj byłem w sklepie motoryzacyjnym. Pokazałem moją przejściówkę i pytam czy są różne ich standardy i czy możliwe,że ta nie pasuje do mitsubishi. Facet powiedział, że nie słyszał, żeby były różne ich typy i że powinna pasować. To teraz nie wiem już czy jest tylko jeden standard ?

Qbatcz - 06-10-2009, 11:05

masz podopiety wzmacniacz?? jak możesz to sprawdź czy kabel "sterujący anteną" (chyba niebieski) który podłącza się do wzmacniacza nie jest przecięty i nie styka się gdzieś z obudową radia albo z metalowymi elementami w slocie, u mnie tak było... i nie grało odłączyłem grało... musiałem zaizolować... też mam clariona
adas007 - 11-10-2009, 22:14

Kupiłem przejściówkę mitsubishi/ISO. Wygląda identycznie jak moja poprzednia przejściówka więc pewnie miałem odpowiednią przejśćiówkę i niepotrzebnie kupiłem nową.
Głośniki wciąż nie działają, może poprzedni właściciel coś przerabiał w kostce wychodzącej z Colta i dlatego przejściówka dedykowana do Mitsu nie działa?
Zrobiłem kilka fotek tego połączenia co o tym sądzicie?

[IMG]http://images37.foto...c0fcm.jpg[/IMG]

[IMG]http://images43.foto...aeb4m.jpg[/IMG]

[IMG]http://images50.foto...b52cm.jpg[/IMG]

[IMG]http://images45.foto...f79dm.jpg[/IMG]

[IMG]http://images46.foto...3edam.jpg[/IMG]

ziutek - 12-10-2009, 13:27

Na zdjęciach wygląda wszystko OK. Tak jak koledzy wcześniej pisali trzeba się zająć poszukiwaniem przerwanych kabli. Jak podłączone są kable do głośnika? (głośniki są oryginalne, czy zamontowane jakieś inne) czy to jest oryginalna kosteczka wpięta w głośnik? (w głośniku powinno być gniazdo na kostkę). Tak jak wcześniej już było powiedziane czy kable przy głośniku są tych samych kolorów co przy tej jednej szerokiej kostce przy radiu. Dla pewności zostaje sprawdzenie multimetrem. Możesz spróbować również podłączyć jakiś inny głośnik. Jeśli nie zadziała to pozostaje Ci poszukiwanie przerwanych kabli albo pociągnięcie nowych od radia do głośników.
adas007 - 12-10-2009, 13:53

Czy głośniki są orginalne nie wiem... to co rzuciło mi się oczy to, że średnica głośnika była sporo mniejsza niż otwór w drzwiach. Rozstaw śrub mocujących był orginalny tzn. nie widziałem nawierconych dodatkowych otworów do mocowania. Pisałeś, żeby sprawdzić czy w głośnik wpięta jest orginalna kostka. Mi się wogóle wydaje ( chyba, że nie zwróciłem uwagi), że nie było żadnej kostki wpinanej do głośnika tylko podpięte 2 przewody.
Szkoda, że nie cyknąłem fotek jak rozebrałem boczek bo teraz nie pamiętam jak to dokładnie wyglądało ehh...

ziutek - 12-10-2009, 16:16

Oryginalnie były montowane 13 cm średnicy, tak że najprawdopodobniej masz oryginalne więc zostaje Ci sprawdzić czy tymi kablami płynie sygnał od radia, multimer albo porostu inny głośnik podpiąć na krótko i wtedy będzie już wiadomo czy idzie sygnał od radia, czy gdzieś są przecięte przewody, bądź głośniki są spalone i czeka Cie wymiana.
adas007 - 12-10-2009, 17:16

Sprawdziłem sygnał z radia i na przewodach dochodzących do głośnika nie było napięcia.
Qbatcz - 13-10-2009, 18:18

więc masz kable gdzieś przerwane... jeśli radio wysyła sygnał do kabli a nie dochodzi do głośników....
Marcin-Krak - 18-11-2009, 18:12

adas007, czyli mam rozumieć, że sprawa została rozwiązana?