[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Montaż dodatkowego gniazdka 12V, gniazdka zasilającego z USB
Trik - 10-08-2012, 21:44
Dzisiaj wstawiłem sobie (znaczy elektryk w ASO) dodatkowe gnizado zapalniczki. Zostało wmontowane w kwadratową zaślepkę przed podłokietniiem (w wyższych modelach jest tam sterowanie ogrzewania foteli).
Zasilanie poszło z kostki pod kubkami (kostka od kierowcy) Całość dziąła po przekręceniu kluczyka w pozycję AC (dziś dowiedziałem się też, że ta pozycja słuzy do odpalania akcesoriów - tak nazwał to elektryk) plus dodatkowy bezpiecznik.
Konsolę w tym miejscu wyjmuje się paluszkami, jest na 4 zatrzaskach. Pod nią są do dyspozycji 3 kostki. Jedna na 100% jest do dodatkowego gniazda, jedna jest do ogrzewania foteli. jak sprawdzę jekieś schematy to może się okazać że wzieliśmy zasilanie z tej co trzeba na bezpieczniku 15 A lub tej z podgrzewania foteli na bezpieczniku 25A lub 30A
gringo66 - 26-08-2012, 13:48 Temat postu: Drugie gniazdo zapalniczki Witam. Czy może koledzy instalowaliście drugie gniazdo do zapalniczki a dokładnie w bagażniku?Czy występują komplikacje w jego montażu?
Drive4Fun - 26-08-2012, 16:58
Chyba trzecie .
narcyz793 - 01-09-2012, 22:34
witam Mam pytanie - jak najprościej sie podpiąć pod 12v z zapalniczki - oczywiście nie mam na myśli włożenia wtyczki w gniazdko hehe
Trik - 01-09-2012, 23:15
Czemu zaraz z zapalniczki?
Pod dźwignia hamulca ręcznego masz trzy wolne kostki (jedna z 3 przewodami druga z 4-5 przewodami? i trzecia chyba z 4 przewodami). Z czego na pewno jedna jest pod bezpiecznikiem 30A (dodatkowe gniazdo zasilające) Wystarczy wyjąc plastik który jest na 4 wciskach i tam się podpiąć. Zasilanie uruchomi się gdy przekręcisz stacyjkę w położenie AC. Najłatwiej sprawdzisz to w pozycji AC i gdy wyjmiesz bezpiecznik 30A bodaj nr 26 (na pokrywie bezpieczników ikonka przypominająca wtyczkę do gnizadka) pod kierownicą. (będziesz pewniejszy co do kostki). Opisałem to kilka postów wyżej.
Aby podpiąć się pod zapalniczkę trzeba i tak zdjąć ten sam plastik pod dźwignię hamulca, potem odkręcić 2 śruby od plastiku pod mieszkiem biegow, zdemontować gałkę biegów i mieszek, wysunąć plastki w którym siedzi zapaniczka. Zapalniczka tez dostaje energię po przekreceniu w AC. Nie opyla sie poprostu.
narcyz793 - 02-09-2012, 15:17
Dzięki za dokładniejsze wyjaśnienie tematu - jutro będę nad tym kombinował pozdrawiam
paffci0 - 24-02-2013, 16:30 Temat postu: Montaż dodatkowego gniazdka 12V Kolego Trik,
Chciał bym przyłączyć się do tematu. Potrzebuję dodatkowe gniazdo 12V do podłączenia CB.
Poniżej zdjęcie tych trzech kostek o których pisałeś. Mam prośbę. Czy możesz sprawdzić pod którą kostkę podpiął się elektryk i dokładnie pod które kabelki (z kostki).
Trik - 24-02-2013, 21:46
Trochę nie precyzyjnie się wyraziłem. Dobrze że wyciągnąłeś ten element, dzięki temu wyciągniesz teraz to w czym trzymasz kubki z kolą . Pociągnij do góry od strony dźwigni zmiany biegów, potem od strony schowka (najpierw otwórz schowek), przeciągnij przez dźwignię hamulca. To o ten element mi chodziło. Pod nim są trzy białe kostki przykręcone do metalowych kształtowników. Jedna skośnie w kierunku nóg kierowcy i dwie równolegle do tunelu (dźwigni hamulca). Wybierz tą pierwszą równoległą od dźwigni hamulca. Moje gniazdo jest pod nią wpięte. Samo gniazdo jest wstawione w zaślepkę przy pokrywie schowka, w tą w której auta ze skórą mają włączniki ogrzewania foteli. Niestety przy wyciąganiu wtyczki trzeba to przytrzymywać bo wyskakuje z zatrzasków. Dla mnie ważne że działa.
paffci0 - 09-03-2013, 15:31
Trik,
Czy mógł byś mi powiedzieć pod które dokładnie kable zostało podłączone gniazdo. Dziś próbowałem i niestety nie wyszło Poniżej fotki tych trzech wtyczek o których pisałeś i tej jednej konkretnej. Próbowałem czerwony do czerwonego i czarny do czarnego i niestety nie działa Może bezpiecznik jest spalony....no chyba że nie pod to się podpiąłem.
Trik - 10-03-2013, 10:16
paffci0,
pierwsze foto kostka 1 od dołu po prawej. Pod te przewody podpinał się elektryk. Żeby sprawdzić czy działa wystarczy przekręcić stacyjkę w pozycję ACC. Sprawdź bezpieczniki (pod konsolą z lewej strony kierownicy) czy w ogóle masz włożony bodaj bezpiecznik nr 26 - 30A, na pokrywce którą zdejmiesz masz tabelę z symbolami.
paffci0 - 17-03-2013, 18:09
Rozgryzłem
Jeśli chodzi o kabelki to trzeba podłączyć pod czarny i niebieski. Niebieski odpowiada czerwonemu kabelkowi a czarnym to wiadomo
pablo diablo - 27-03-2014, 15:27 Temat postu: DODATKOWE GNIAZDA Cześć
Ja też jak inni gubiłem sie w gąszczu okablowania i postanowiłem zrobić z tym porządek i zamontowałem dodatkowe gniazda bo co jak co ale 1 gniazdo na ówczesne czasu to zdecydowanie za mało
pierwsze gniazdo to miejsce jak najbardziej dobre i wręcz dedykowane zaślepka przy hamulcu ręcznym
drugie gniazdo to na przedłożonym kablu gniazdo, zawsze gdy będzie taka konieczność przekazać dodatkowe zasilanie pasażerom z tyu, a tak to schowane będzie w schowku pod łokciem
i ostatnie gdzie do gniazda włożony rozdzielacz i podpięte: kamera rejestrator i CB radio wszystko ukryte w schowku pasażera (na marginesie niezmiernie małym)
co ważne wolne główne gniazdo
wszystkie gniazda podpięte pod zapalniczko-we gniazdo oryginalne tylko zamontowane 1 na wszystkie dodatkowy bezpiecznik 3am
Trik - 27-03-2014, 22:28
W tej chwili mam w kabinie 3 gniazda. ostatnio kupiłem na aukcji za całe 150pln konsolę od RA , w której było oryginalne gniazdo i oryginalna wiązka właśnie do tej kostki którą opisałem wcześniej. Dodatkowo mam klapkę nad miejscami na napoje i podwójny schowek w podłokietniku. Ponieważ kupiona konsola miała uszkodzone zaczepy wszystkie te elementy przełożyłem do swojej. Muszę upewnić się co do tempomatu, osobiście, jeśli mam tę opcję to tez ją uruchomię.
Jak by coś, to został mi przycisk od sterowania napędem 4x4, tylko jeszcze napędu nie kupiłem . Jak określił mój pomysł Jacke jako: "pomysł szatana i prostytutki" wstawić napędy od OII do Lancera , mało realne, mimo że Lancer jest do tego przygotowany konstrukcyjnie.
pablo diablo - 28-03-2014, 10:45
Trik, może jakieś poglądowe fotki ?
Trik - 28-03-2014, 20:30
Jedyne co mi pozostało z operacji to uszkodzona tunel/konsola z RA. Nigdy takich fotorelacji nie robiłem, nie mam cierpliwości. Może spróbuję to opisać punkt po punkcie.
Gdy robiłem to po raz pierwszy, to zamiana zajęła mi ok 15min. Przede wszystkim posiłkowałem się filmikami z sieci, np. http://www.youtube.com/watch?v=ThD6pxpgATY plus do tego serwis manual. Miałem o tyle dobrze, że dysponowałem kompletnym tunelem i widziałem od czego powinienem zacząć i na co zwrócić uwagę. Nawet jakbym cos uszkodził to miałem ten sam element ze swego tunelu.
Ofert sprzedaży tunelu/konsoli widziałem na allegro kilka, wystarczy się upewnić że wszystko czego potrzebujemy w niej jest (zwłaszcza wiązka).
|
|
|