To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGOW] wymiana oleju

osiem - 14-02-2010, 22:18

agrest0 napisał/a:
No i ja przelalem swojego nowym olejkiem. Nie jest to ELF. Na hurtowni polecil mi sam szefu cos innego. Mowil ze te wymagania ktor sa dla tej skrzyni, wymagaja olejow ktore nie reaguja z miedzia. We.... ole zalany i chodzi gitcior.

A ilu letnie masz auto i jaki przebieg? No i co to za olej?

agrest0 - 15-02-2010, 12:37

Prociem Pan. Moj misiek ma juz szesc wiosenek. Na zegarku stuknie mu niedlugo 180tkm.
Olej sprawdze jak pojawie sie w domu.

Pozdrawiam.
J.

osiem - 15-02-2010, 16:03
Temat postu: Re: [Skrzynia biegów] wymiana oleju
Witam. Dzisiaj przypadkiem przy zmianie klocków mechanior znalazł mi wyciek oleju ze skrzyni. Poci sie łozysko na lewej wewnętrznej manszecie przy skrzyni. Brakowało mi 350 ml oleju w skrzyni. Więc uzupełniliśmy go ELF Tranself 75W80. Mechanior stwierdyi, e mog na razie tak jeździć łpo pocenie sie jest małe. W każdym razie do czego zmierzam - od razu skrzynia zrobiła sie cichsza. A ja sie kude zastanawialem tyle czasu, co ona tak czasami szumi... Nie wiem czy 350ml do duzy ubytek, czy nie ale jest widoczna poprawa. Na wiosne muszę wymienić manszete i wtedy zaleję skrzynię nowym olejem. Tak ustalilismy z mechaniorem.

W ogóle to tak mi przyszło do głowy. Przecież w łozysku na manszecie wewnętrznej nie ma oleju. Nie dochodzi tam. Raczej to co tam jest to smar z łożyska. Tym bardziej, że to takie gęste było. Olej w skrzyni jest rzadki jak woda. Więc to może nie olej. Poza tym podobno z czasem może troche oleju odparować ze skrzyni od nowości. Więc sam już nie wiem.

agrest0 - 18-02-2010, 12:02

Olej który wlałem to
FUCHS
TITAN, SINTOFLUID SAE 74W80

Pozdrawiam
J.

osiem - 20-02-2010, 15:02

agrest0 napisał/a:
Olej który wlałem to
FUCHS
TITAN, SINTOFLUID SAE 74W80

Pozdrawiam
J.

Oki. Dzięki. Na razie leciutko mi sie poci na manszecie wewnetrznej więc jeźdże. Skontroluje stan manszety za m-c i zobaczymy.

siwy113 - 18-05-2011, 14:58

witam takie pytanie mam właśnie wymieniłem olej w skrzyni i się tak zastanawiam po co ten odpowietrznik jest na skrzyni.
RaVciO - 30-04-2014, 09:59

Witam.
Przy wymianie oleju w silniku zostało zauważony mały wyciek z przy osłonie lewego przegubu.
Po kontroli stanu oleju w skrzyni wyszło, że jest go trochę mało.

Mechanik znalazł, że powinno się wlać olej Elf NFJ 75W-80.
W tym temacie podawaliście ELF Tranself 75W80.

Stwierdziłem, że skoro auto ma prawie 120tys. przebiegu, to może od razu wymienię olej w skrzyni. Pytanie tylko czy ma to być któryś z ELFów czy jakiś inny?

Pytam, ponieważ gdzieś na forum czytałem (teraz nie mogę tego znaleźć), że po wlaniu jakiegoś "nie takiego jak trzeba" oleju pojawiły się problemy ze skrzynią.

JCH - 30-04-2014, 10:21

RaVciO napisał/a:
Pytam, ponieważ gdzieś na forum czytałem (teraz nie mogę tego znaleźć), że po wlaniu jakiegoś "nie takiego jak trzeba" oleju pojawiły się problemy ze skrzynią.
Rozpoznaj jeszcze temat dokładnie bo oleje przekładniowe mają jeszcze klasy GL4, GL5.... Nie zawsze albo wręcz w ogóle nie powinno się ich zamieniać. Doszukaj więc jakiej klasy olej powinien być w skrzyni MSS-a.

[ Dodano: 30-04-2014, 10:46 ]
RaVciO napisał/a:
Mechanik znalazł, że powinno się wlać olej Elf NFJ 75W-80.
W tym temacie podawaliście ELF Tranself 75W80.
Wyszukiwarka Elf-a podaje, że nie NFJ a Elf NFP 75W-80, bo jest tam jakaś różnica (skrzynie typu P i skrzynie typu J i N) ale nie wiem jakiego typu skrzynia jest w MSS :dontknow:
RaVciO - 30-04-2014, 11:25

No właśnie, dlatego pytam jaki olej kupić, żeby potem nie było problemów.
Wolałbym nie pozostawiać decyzji warsztatowi, skoro olej w skrzyni ma tak duże znaczenie.

eve1988 - 30-04-2014, 17:09

a jaki masz symbol skrzyni? jesli jb3 to mowia ze tylko tranself bo to francuz
RaVciO - 30-04-2014, 17:57

Nie wiem jaki jest symbol. W jednym z tematów zostało napisane, że jb3, ale nie wiem, czy tylko ten jeden typ skrzyni był montowany do MSS 1.6 po lifcie...
Bizi78 - 30-04-2014, 19:23

RaVciO, typ skrzyni masz wybity na tabliczce znamionowej w komorze silnika pod vinem :wink: .
Do przedlifta zalecany był Tranself TRX 75W-80W.
Jest on nieprodukowany i zastąpił go jak napisał Jacek Tranself NFP 75W-80W.

Do polifta 1.6 stronka elfa też przewiduje Tranself NFP 75W-80W.
http://www.elf.com.pl/dobor.php

RaVciO - 30-04-2014, 20:03

W innym wątku kolega dybir napisał
Cytat:
w ss mamy skrzynie manualne od renault meagne i laguna serii jb3 i zalecanym olejem do tej skrzyni jest tylko i wyłącznie elf nfj 75w80 , w sklepie i warsztacie specjalizującym sie w renault powiedzieli mi, że jak sie zastosuje olej elf nfp to chaczą biegi.
stąd moje wątpliwości czy NFP czy NFJ...
Bizi78 - 30-04-2014, 20:34

Im bardziej się zagłębiam w temat oleju do skrzyni tym mam większy mętlik :rolleyes: .
W moim 1.3 mam skrzynię JB3, instrukcja przewiduje zalać TRX, którego zastępuje NFP, ale do skrzyni z oznaczeniem J i N przewidują NFJ jakieś masło maślane :mrgreen: .

Jak już zalejesz nowy olej to się podziel tą wiedzą z nami :D .

RaVciO - 30-04-2014, 20:37

Właśnie chcę mieć pozytywne wrażenia, dlatego próbuję ustalić który to ma być olej...

Sprawdziłem na tabliczce znamionowej i jest JB3, choć tyle mam ustalone :-)

p.s. może warto w jakiś sposób połączyć ten temat z tym: http://forum.mitsumaniaki...1302963#1302963 lub jak już zostanie ostatecznie ustalone który to ma być olej skrócić temat do jednego posta z opisem co i jak...

Na stronie, którą mi podał kolega JCH http://www.skrzynie.com.p...lt-typ-jb3.html jest napisane
Cytat:
Do skrzyń tego typu można zastosować jeden z poniższych olejów przekładniowych. ELF TRANSELF NFJ jest olejem, który RENAULT stosuje jako olej serwisowy. Drugi z nich - FUCHS SINTOFLUID 75W80 to olej w 100% syntetyczny, który doskonale sprawdza sie w skrzyniech Renault, przewyższając właściwościami olej stosowany przez Renault."

Zatem pozostaje pytanie ile tego oleju wchodzi do skrzyni JB3 ? - czy ktoś może potwierdzić z własnego doświadczenia czy rzeczywiście jest to 3,4L ? (w jednym z pierwszych postów jest takie info)