Space Star Techniczne - [MSS 1.6] [SKRZYNIA BIEGOW] wymiana oleju
osiem - 14-02-2010, 22:18
agrest0 napisał/a: | No i ja przelalem swojego nowym olejkiem. Nie jest to ELF. Na hurtowni polecil mi sam szefu cos innego. Mowil ze te wymagania ktor sa dla tej skrzyni, wymagaja olejow ktore nie reaguja z miedzia. We.... ole zalany i chodzi gitcior. |
A ilu letnie masz auto i jaki przebieg? No i co to za olej?
agrest0 - 15-02-2010, 12:37
Prociem Pan. Moj misiek ma juz szesc wiosenek. Na zegarku stuknie mu niedlugo 180tkm.
Olej sprawdze jak pojawie sie w domu.
Pozdrawiam.
J.
osiem - 15-02-2010, 16:03 Temat postu: Re: [Skrzynia biegów] wymiana oleju Witam. Dzisiaj przypadkiem przy zmianie klocków mechanior znalazł mi wyciek oleju ze skrzyni. Poci sie łozysko na lewej wewnętrznej manszecie przy skrzyni. Brakowało mi 350 ml oleju w skrzyni. Więc uzupełniliśmy go ELF Tranself 75W80. Mechanior stwierdyi, e mog na razie tak jeździć łpo pocenie sie jest małe. W każdym razie do czego zmierzam - od razu skrzynia zrobiła sie cichsza. A ja sie kude zastanawialem tyle czasu, co ona tak czasami szumi... Nie wiem czy 350ml do duzy ubytek, czy nie ale jest widoczna poprawa. Na wiosne muszę wymienić manszete i wtedy zaleję skrzynię nowym olejem. Tak ustalilismy z mechaniorem.
W ogóle to tak mi przyszło do głowy. Przecież w łozysku na manszecie wewnętrznej nie ma oleju. Nie dochodzi tam. Raczej to co tam jest to smar z łożyska. Tym bardziej, że to takie gęste było. Olej w skrzyni jest rzadki jak woda. Więc to może nie olej. Poza tym podobno z czasem może troche oleju odparować ze skrzyni od nowości. Więc sam już nie wiem.
agrest0 - 18-02-2010, 12:02
Olej który wlałem to
FUCHS
TITAN, SINTOFLUID SAE 74W80
Pozdrawiam
J.
osiem - 20-02-2010, 15:02
agrest0 napisał/a: | Olej który wlałem to
FUCHS
TITAN, SINTOFLUID SAE 74W80
Pozdrawiam
J. |
Oki. Dzięki. Na razie leciutko mi sie poci na manszecie wewnetrznej więc jeźdże. Skontroluje stan manszety za m-c i zobaczymy.
siwy113 - 18-05-2011, 14:58
witam takie pytanie mam właśnie wymieniłem olej w skrzyni i się tak zastanawiam po co ten odpowietrznik jest na skrzyni.
RaVciO - 30-04-2014, 09:59
Witam.
Przy wymianie oleju w silniku zostało zauważony mały wyciek z przy osłonie lewego przegubu.
Po kontroli stanu oleju w skrzyni wyszło, że jest go trochę mało.
Mechanik znalazł, że powinno się wlać olej Elf NFJ 75W-80.
W tym temacie podawaliście ELF Tranself 75W80.
Stwierdziłem, że skoro auto ma prawie 120tys. przebiegu, to może od razu wymienię olej w skrzyni. Pytanie tylko czy ma to być któryś z ELFów czy jakiś inny?
Pytam, ponieważ gdzieś na forum czytałem (teraz nie mogę tego znaleźć), że po wlaniu jakiegoś "nie takiego jak trzeba" oleju pojawiły się problemy ze skrzynią.
JCH - 30-04-2014, 10:21
RaVciO napisał/a: | Pytam, ponieważ gdzieś na forum czytałem (teraz nie mogę tego znaleźć), że po wlaniu jakiegoś "nie takiego jak trzeba" oleju pojawiły się problemy ze skrzynią. | Rozpoznaj jeszcze temat dokładnie bo oleje przekładniowe mają jeszcze klasy GL4, GL5.... Nie zawsze albo wręcz w ogóle nie powinno się ich zamieniać. Doszukaj więc jakiej klasy olej powinien być w skrzyni MSS-a.
[ Dodano: 30-04-2014, 10:46 ]
RaVciO napisał/a: | Mechanik znalazł, że powinno się wlać olej Elf NFJ 75W-80.
W tym temacie podawaliście ELF Tranself 75W80. | Wyszukiwarka Elf-a podaje, że nie NFJ a Elf NFP 75W-80, bo jest tam jakaś różnica (skrzynie typu P i skrzynie typu J i N) ale nie wiem jakiego typu skrzynia jest w MSS
RaVciO - 30-04-2014, 11:25
No właśnie, dlatego pytam jaki olej kupić, żeby potem nie było problemów.
Wolałbym nie pozostawiać decyzji warsztatowi, skoro olej w skrzyni ma tak duże znaczenie.
eve1988 - 30-04-2014, 17:09
a jaki masz symbol skrzyni? jesli jb3 to mowia ze tylko tranself bo to francuz
RaVciO - 30-04-2014, 17:57
Nie wiem jaki jest symbol. W jednym z tematów zostało napisane, że jb3, ale nie wiem, czy tylko ten jeden typ skrzyni był montowany do MSS 1.6 po lifcie...
Bizi78 - 30-04-2014, 19:23
RaVciO, typ skrzyni masz wybity na tabliczce znamionowej w komorze silnika pod vinem .
Do przedlifta zalecany był Tranself TRX 75W-80W.
Jest on nieprodukowany i zastąpił go jak napisał Jacek Tranself NFP 75W-80W.
Do polifta 1.6 stronka elfa też przewiduje Tranself NFP 75W-80W.
http://www.elf.com.pl/dobor.php
RaVciO - 30-04-2014, 20:03
W innym wątku kolega dybir napisał Cytat: | w ss mamy skrzynie manualne od renault meagne i laguna serii jb3 i zalecanym olejem do tej skrzyni jest tylko i wyłącznie elf nfj 75w80 , w sklepie i warsztacie specjalizującym sie w renault powiedzieli mi, że jak sie zastosuje olej elf nfp to chaczą biegi. | stąd moje wątpliwości czy NFP czy NFJ...
Bizi78 - 30-04-2014, 20:34
Im bardziej się zagłębiam w temat oleju do skrzyni tym mam większy mętlik .
W moim 1.3 mam skrzynię JB3, instrukcja przewiduje zalać TRX, którego zastępuje NFP, ale do skrzyni z oznaczeniem J i N przewidują NFJ jakieś masło maślane .
Jak już zalejesz nowy olej to się podziel tą wiedzą z nami .
RaVciO - 30-04-2014, 20:37
Właśnie chcę mieć pozytywne wrażenia, dlatego próbuję ustalić który to ma być olej...
Sprawdziłem na tabliczce znamionowej i jest JB3, choć tyle mam ustalone
p.s. może warto w jakiś sposób połączyć ten temat z tym: http://forum.mitsumaniaki...1302963#1302963 lub jak już zostanie ostatecznie ustalone który to ma być olej skrócić temat do jednego posta z opisem co i jak...
Na stronie, którą mi podał kolega JCH http://www.skrzynie.com.p...lt-typ-jb3.html jest napisane Cytat: | Do skrzyń tego typu można zastosować jeden z poniższych olejów przekładniowych. ELF TRANSELF NFJ jest olejem, który RENAULT stosuje jako olej serwisowy. Drugi z nich - FUCHS SINTOFLUID 75W80 to olej w 100% syntetyczny, który doskonale sprawdza sie w skrzyniech Renault, przewyższając właściwościami olej stosowany przez Renault." |
Zatem pozostaje pytanie ile tego oleju wchodzi do skrzyni JB3 ? - czy ktoś może potwierdzić z własnego doświadczenia czy rzeczywiście jest to 3,4L ? (w jednym z pierwszych postów jest takie info)
|
|
|