To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - Problem z dostępem do internetu.

KowaliK - 25-10-2009, 17:25

Cytat:
3 - czy nie masz jakiś limitów od usługodawcy??/ np 3GB miesięcznie, a po przekroczeniu tego limitu spada (choć nie koniecznie przez 24h/dobę) Tobie prędkość?

Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem, więc szczerze wątpię.

JCH - 25-10-2009, 18:50

To ja się podłącze bo problem mam taki:
- dostawca netu autoryzuje mnie po MAC-u karty sieciowej
- mam 2 kompy: laptop z Vistą i stary PC z Win 2000 (jeśli miałoby to znaczenie)
- w PC wpisany mam nr MAC z laptopa
- gdy chcę skorzystać z netu na PC przepinam kabel i .....
teoretycznie powinno działać, i parę dni temu jeszcze działało. Wczoraj PC nie potrafił połączyć się z netem, nie dostał właściwego IP. W obydwu kompach ustawione jest pobieranie IP i tych pozostałych danych automatycznie.

Pytanie jest takie:
1. czy dostawca widzi coś więcej niż MAC karty sieciowej i autoryzuje dostęp jeszcze w jakiś sposób :?:
2. czy jak postawię router i sklonuję na nim MAC-a to będzie widział, że za routerem jest kolejna podsieć i dwa urządzenia :?:

Anonymous - 25-10-2009, 20:34

JCH, dostawce interesuje tylko MAC.
co do routera to jezeli nie masz ustawionego w sieci TTL = 1 to wystarczy kazdy router. Jezeli jednak nie to nalezy kupic router z podbiciem TTL'a.

2. Dostawca moze zobaczyc router. http://bs.binboy.org/index.php?show=201

Anonymous - 26-10-2009, 01:01

ja moge polecic Spyware Doctor,znajdzie wszystko co szkodliwe, ale ma jedna wade zamula kompa, i łacze, mozna go uzyc jednorazowo pozniej nalezy wyłczyc wszystkie jego usługi, nie zalecam jak ktos ma małe pojecie o tych sprawach.
http://www.dobreprogramy....Windows,74.html tu jest pełno softu mozna cos wybrac

JCH napisał/a:
dostawca netu autoryzuje mnie po MAC-u karty sieciowej

gdyby tak było dostawca netu musiał by produkowac karty sieciowe do twojego komputera, wiec tak raczej nie jest
JCH napisał/a:

no skoro masz ruter to po co przepinasz kabel ?? rutery maja minimalnie 3-4 gniazda pod które mozna sie podpiac

Obstawiałm, skoro masz ruter, to on, w konfiguracji ma podany login i hasło dostepu do twojego usługodawcy netu, w przypadku gdy,kupisz w sklepie inny ruter porostu w ten sam sposób go konfigurujesz. mac Adress jest numerem stałym nie mozna go zmienic, tylko nowe karty sieciowe maja taka mozliwosc, było by to bez sensu ,gdyby twój usługodawca zwracał na to uwage

skoro działało, a nie działa, to /panel sterowania/ połaczenia sieciowe/ dodaj nowe połaczenie, lub odpal kreatora, z lewej strony powinien byc... sorki, nie wiem jak to jest tam po polsku, mam angielska winde :doubt:

Anonymous - 26-10-2009, 09:14

Manysh napisał/a:

JCH napisał/a:

gdyby tak było dostawca netu musiał by produkowac karty sieciowe do twojego komputera, wiec tak raczej nie jest

???

[ Dodano: 26-10-2009, 09:16 ]
Manysh napisał/a:
mac Adress jest numerem stałym nie mozna go zmienic, tylko nowe karty sieciowe maja taka mozliwosc

zmienie ci MAC'a kazdej karty :)

JCH - 26-10-2009, 09:18

Manysh napisał/a:
JCH napisał/a:

Dostawca przychodzi na instalację i spisuje nr MAC-a. Lub przy pierwszym połączeniu MAC który się połączył jest tym jednym jedynym (tak miałem przy necie z kablówki). Produkcję kart może więc spokojnie zostawić producentom ;)
Manysh napisał/a:
JCH napisał/a:

no skoro masz ruter to po co przepinasz kabel ?? rutery maja minimalnie 3-4 gniazda pod które mozna sie podpiac
Nie mam routera. Patrz cytat:
JCH napisał/a:
2. czy jak postawię router...

Co do problemu....
wczoraj po przepięciu kabla do PC było wsio OK. Z tego co widzę istotne jest najpierw przepięcie kabla a potem odpalenie kompa. Przy odwrotnej kolejności nie było netu i nie pomagało resetowanie / wyłączanie karty sieciowej.

Anonymous - 26-10-2009, 09:30

JCH napisał/a:
Z tego co widzę istotne jest najpierw przepięcie kabla a potem odpalenie kompa. Przy odwrotnej kolejności nie było netu i nie pomagało resetowanie / wyłączanie karty sieciowej.

reset albo ponowne pobranie ustawien z DHCP powinno pomagac.

spown - 26-10-2009, 09:45

To jest internet z kablówki przez jakiś modem i do kompa? Chodzi mi o to, czy po drodze do komputera w domu masz jakiś modem, czy bezpośrednio z gniazdka "czerpiesz" Internet?

Mój kuzyn robi podobnie jak Ty (przepina kabel jak potrzebuje czasami). Po zmianie urządzenia (komputera) resetuje modem i wszystko ładnie pięknie sie loguje - bez tego ani rusz.

JCH - 26-10-2009, 11:00

deenbe napisał/a:
JCH napisał/a:
Z tego co widzę istotne jest najpierw przepięcie kabla a potem odpalenie kompa. Przy odwrotnej kolejności nie było netu i nie pomagało resetowanie / wyłączanie karty sieciowej.
reset albo ponowne pobranie ustawien z DHCP powinno pomagac.
No właśnie nie pomagało - ani reset, ani wyłącz/włącz :roll: Nie pomagało też polecenie ipconfig /renew - nie wiem czy jest jakieś inne, mocniejsze. Dopiero fizyczny restart komputera pomagał.
spown napisał/a:
czy po drodze do komputera w domu masz jakiś modem, czy bezpośrednio z gniazdka "czerpiesz" Internet?
Bezpośrednio z gniazdka, nie mam żadnego modemu.
Anonymous - 26-10-2009, 11:53

A widzisz, to wiele wyjasnia, czyli gdzies np na klatce schodowej jest ruter, ktorego podlaczeni sa inni. W takim razie,kupno rutera, to slaby pomysl skoro masz internet po sleci lokalnej. Przy restarcie kompa , odnawiane sa dzierżawy i ustawiena sieciowe byc moze dlatego zawsze to pomaga. Powiem ze masz dosc hardkorowy necik ;)
Anonymous - 26-10-2009, 13:09

Manysh, co ty gadasz???

Jezeli ma po Lanie i na jeden MAC adres to jak ma rozdzielic na inne komputery ?

Ps. Na klatce schodowej nie musi byc router, moze byc takze switch. Wszystko zalezy od konfiguracji sieci i jest to bez znaczenia czy wstawi sobie router.

JCH, zawsze mozesz sprobowac jeszcze ipconfig /release i pozniej /renew

spown - 26-10-2009, 18:38

Podsumowując.
Wstawi sobie router, sklonuje do niego MAC z kompa i po problemie. Wszystko powinno śmigać ;)

krzychu - 27-10-2009, 11:32

spown napisał/a:

Wstawi sobie router, sklonuje do niego MAC z kompa i po problemie. Wszystko powinno śmigać ;)

Niektóre routery mają problem jeśli do routera jest podpięta karta o danym MAC i sklonujemy go na interfejs WAN routera. Wtedy należy jeszcze zmienić MAC karty w kompie żeby internet działał (już 2 takie routery widziałem). Niektóre sterowniki na to pozwalają a jak nie to są programy które zmieniają MAC w rejestrze. Google prawdę mówi w tym temacie.

A mam pytanie odnośnie internetu Netii ktoś korzysta z ich usług na łączach TP? Przełknąłem parę razy wyższą cenę TP ale za 6Mbps mają o całe 30zł drożej.... Prosił bym o wypowiedź użytkowników szczególni chodzi o deklarowane prędkości.

docencik87 - 27-10-2009, 18:36

krzychu napisał/a:
A mam pytanie odnośnie internetu Netii ktoś korzysta z ich usług na łączach TP? Przełknąłem parę razy wyższą cenę TP ale za 6Mbps mają o całe 30zł drożej.... Prosił bym o wypowiedź użytkowników szczególni chodzi o deklarowane prędkości.

Ja posiadam.
Szczerze, nie ma problemów!! Deklarowana prędkość równa się rzeczywistej. Także jakbym miał to zrobić drugi raz nie zastanawiałbym się :)

krzychu - 27-10-2009, 18:49

Konsultant z netii mi powiedział też że upload jest ustalony na 1/3 downloadu i że zależy to od odległości od centrali... Trochę to dziwne ponieważ TP deklaruje 6/0,5Mbps.

Jeśli mogę Cię wykorzystać to sprawdź mi:
na stronie http://www.speedtest.net/ transfery z jakimś serwerem w Polsce (ta duża gwiazdka za pewne).
A potem pingi do wp.pl i do onet.pl poleceniem np.
ping wp.pl -n 20
ping onet.pl -n 20
i wkleił tutaj wynik tego polecenia. Bardzo by mi to pomogło w podjęciu decyzji.