Problem z dostępem do internetu. |
Autor |
Wiadomość |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
Auto: JDM's
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Posty: 990 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 12-10-2009, 17:00 Problem z dostępem do internetu.
|
|
|
Od września mam problem z dostępem do internetu, tzn: na początku sytuacja wyglądała tak, że internet przez jeden dzień chodził baaardzo słabo. Przez 30 minut, jak nie mniej, osiągał te swoje 2 mb/s, ale później... klapa, straasznie zamulał i o załadowaniu jakiejkolwiek strony nie było mowy. Ale po 'dniu słabości' miałem spokój na tydzień/dwa. Później znowu jeden (raz nawet dwa) dni przerwy i znów powrót do normalności. Od początku października sytuacja stała się na tyle poważna, że internet praktycznie codziennie nawala. Szukając przyczyny, udało mi się zaobserwować, że po resecie modemu internet działa na 100% swoich możliwości i później znowu cisza. Sprawdziłem kable - wszystko jest OK. Diody na modemie świecą się tak jak powinny. W czym tkwi problem, zgłaszać to do usługodawcy? |
|
 |
Miroslaw1305
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Pomógł: 19 razy Dołączył: 07 Mar 2007 Posty: 474 Skąd: Kępno
|
Wysłany: 12-10-2009, 18:47
|
|
|
zgłoś problem do usługodawcy .Może to problem na łączach . Masz na kablu czy antena .Gdyby był zawirusowany to problem czasowo by nie znikał .Spróbuj jeszcze wyczyścić dysk i wgrać wszystko od nowa .Powodzenia .Jeśli się słabo w tym temacie czujesz poproś kogoś kto się zna . |
|
|
|
 |
spown
Mitsumaniak ^^^^^^^^^^^

Auto: był EA5A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 05 Cze 2008 Posty: 625 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 12-10-2009, 22:20
|
|
|
Ściągnij sobie jakiś program do monitorowania ruchu. Przy wyłączonej przeglądarce, poczcie, gg itd. Nie powinien komputer nic generować. Jeśli coś będzie pokazywać to znaczy, że jakiś "syf" w komputerze zapycha Ci łącze. |
_________________ Mówią źle, mówią zły, mówią wariat... |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
|
Wysłany: 13-10-2009, 15:14
|
|
|
A może znasz jakiś dobry program? |
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 13-10-2009, 15:40
|
|
|
poszukaj czy nie załapałes jakiegos spyware,to raz. Dwa sciagnij TPC View i zobacz z czym sie łaczy twój komputer http://technet.microsoft....s/bb897437.aspx
jezeli wszystko gra u ciebie, to modem traci synchronizacje, nalezy zgłosic do usługodawcy netu |
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
|
Wysłany: 13-10-2009, 18:27
|
|
|
Skanowanie dysku pomału kończy się (został 1%), ale myślę że nie mam żadnego wira. Ściągnąłem to TPC View i... co dalej?
EDIT.
Wirusów nie mam żadnych. |
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2009, 08:19
|
|
|
Nie wirusy tylko spyware,malware itp infekcja wirusem jest malo mozliwa w obecnych czasach, chyba ze sie sam postarasz;) tpc view odpal i zobacz czy na liscie nie ma jakis dziwacznych procesow ktore sa polaczone z netem lub czekaj na polaczenie
Ps mozesz dac screena i dac tu lub na PW |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
KowaliK
Mitsumaniak 01339/KMM
|
Wysłany: 24-10-2009, 21:36
|
|
|
Tzn.?
Kablówka.
Kabel.
Nie.
Nie.
Napisałem do usługodawcy, ale cisza... |
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 25-10-2009, 00:01
|
|
|
możliwości:
1 - walnięty modem
2 - złe łącze /technicznie/ i często przerywa łączność, którą najłatwiej i najszybciej przywrócić właśnie po resecie modemu
..
3 - czy nie masz jakiś limitów od usługodawcy??/ np 3GB miesięcznie, a po przekroczeniu tego limitu spada (choć nie koniecznie przez 24h/dobę) Tobie prędkość? |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 25-10-2009, 00:21
|
|
|
Manysh napisał/a: | tpc view odpal i zobacz czy na liscie nie ma jakis dziwacznych procesow ktore sa polaczone z netem lub czekaj na polaczenie |
pozwolicie, ze sie przylacze, ostatnio, od jakis 4-5 dni net strasznie ciezko dzial , odpalilem TPC polecane przez Manysh'a i jest jak reka odial, teraz pytanie, czy to wszystko jest usuwane przez ten program, czy tez te zainfekowane procesy musze usnac jakas recznie ??? ( chodzi mi o usuniecie na stale ) |
|
|
|
 |
Manysh [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2009, 02:16
|
|
|
Tpc view to tylko monitoring łacza, generalnie pokazuje on programy, które wyciekaja poza firewal, lub tez sa na tzn.nasłuchu ( w przypadku otwarcia portów łacza sie ze netem ) mozna zatrzymac połaczenie z poziomu tpc view ,ale jest to tylko tymczasowe, tzn jezeli dany program wznowi połaczenie, pojawi sie ono ponownie na liscie. ten monitoring daje mozliwosc konfiguracji firewall aby nic nie wyciekało bez naszej wiedzy. Z doswiadczenia wiem ze 70% przypadków z netem to tzw spyware, nawet zwykła reklama google jest takim tworem, kradnie informacje o wyszukiwaniach itp analizuje i wyswietla interesujaca nas reklame. Tego typu skrypty ( bywaja bardziej wredne ) sa szkodliwe dla pasma naszego łacza, czesto dochodzi do przekoczenia liczby połaczen z sewerem i necik pada. Tak jak napisałem era wirusów juz sie zakonczyła, trza uwazac na robale
[ Dodano: 25-10-2009, 01:20 ]
akbi napisał/a: | 2 - złe łącze /technicznie/ i często przerywa łączność, którą najłatwiej i najszybciej przywrócić właśnie po resecie modemu | jezeli modem traci synchronizacje z linia reset nic nie da, da ale na 5 min ... takie usterki trzeba zgłaszac do usługodawcy
dadam jeszcze ze posiadacze ruterów, maja ułatwione zadanie w lokalizacji usterki. Po zalogowaniu do (na ) ( niewiem ) rutera, pokazuje on predkosc aktualnego przesyłu danych na linii, jezeli testy predkosci do najbliższego serwera, sa mniejsze niz pokazuje ruter ,mozna wnioskowac ze wina nie jest po stronie łacza
KowaliK napisał/a: | Napisałem do usługodawcy, ale cisza... | dzwon, pisz, itp im trzeba powaznie zniszczyc statystyki aby cos sie ruszyło |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 25-10-2009, 11:28
|
|
|
jest jakis program ktory ma w swojej pamieci wszystkie robale i moze je wyeliminowac ? |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
|
|