To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełn± wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Temperatura silnika w trakcie jazdy

mar111cin - 29-11-2009, 18:44

korzystaj±c z tematu, jak wam podchodzi wskazówka od temperatury? u mnie jest równo poziomo, czyli równo w połowie.
jafo2 - 29-11-2009, 20:47

U mnie też poziomo, czyli dokładnie na ¶rodku skali.
Hugo - 29-11-2009, 21:33

mar111cin napisał/a:
jak wam podchodzi wskazówka od temperatury? u mnie jest równo poziomo, czyli równo w połowie.
jafo2 napisał/a:
U mnie też poziomo, czyli dokładnie na ¶rodku skali.
I tak powinno być w każdym.
Anonymous - 08-06-2010, 18:45

Witam, mam pytanie u mnie wskazówka temperatury silnika jest nieco niżej niz zwykle bywała - czyli nie jest poziomo - pytanie mam następuj±ce - czy to będzie termostat ? Dzi¶ to zauważyłem jak holowałem kolegę. Proszę poprowadĽcie mnie gdzie jest termostat i czy wymiana jest ciężka ?! :roll:
Krzyzak - 08-06-2010, 22:26

u mnie w każdym Misiu jest ciut poniżej połowy i jest to normalne
nigdy nie było równo na połowie czy wyżej

Anonymous - 08-06-2010, 23:10

Witaj Krzyżak !
Dzięki za odp. Natomiast u mnie w Misiaku zawsze było idealnie poziomo - naprawdę jak od poziomicy i dzi¶ jak holowałem kolegę to od razu zobaczyłem i się wystraszyłem :(

wilukce - 14-01-2011, 21:26

Dokładnie jak w temacie. Dzi¶ na trasie mnie to spotkało. Podczas jazdy czasami wskazówka od temperatury silnika skacze w dół i wraca do poprawnego położenia. Czasami spadnie 2mm czasami 1cm a czasami do położenia zerowego. Czasami spadnie na 0.5s czasami na 2s, ale zawsze wraca do położenia w połowie skali. Czasami dostaje padaczki i skacze przez 30s do zera i do połowy. Co to może być ?? Kabelek od czujnika się odczepia ?
Hugo - 14-01-2011, 22:17

wilukce napisał/a:
Kabelek od czujnika się odczepia ?
Możliwe, że nie ł±czy, albo czujnik szwankuje.
wilukce - 14-01-2011, 22:37

A w którym miejscu znajduje się ten czujnik ? To bym sobie jutro rzucił okiem na niego :-)
Hugo - 14-01-2011, 23:00

1 pinowy wkręcony w obudowę termostatu albo kolektor ss±cy. Nie wiem gdzie jest dokładnie w tym silniku.
KaWu - 15-01-2011, 12:07

wilukce napisał/a:
Podczas jazdy czasami wskazówka od temperatury silnika skacze w dół i wraca do poprawnego położenia. Czasami spadnie 2mm czasami 1cm a czasami do położenia zerowego. Czasami spadnie na 0.5s czasami na 2s, ale zawsze wraca do położenia w połowie skali. Czasami dostaje padaczki i skacze przez 30s do zera i do połowy. Co to może być ??

Zapowietrzony uklad chlodzacy.
Jaki masz reduktor: Magic :?:

wilukce - 15-01-2011, 13:51

KaWu, być może masz racje, bo jaki¶ czas temu wymieniałem płyn chłodniczy. Dzi¶ jeszcze zauważyłem, że wskazówka głupieje często jak dodaje gazu i przyspieszam.
A je¶li chodzi o reduktor to niestety nie pamiętam, ale chyba nie Magic. Nie mam teraz jak sprawdzić nawet bo nie mam papierów. A przyczyna może leżeć po jego stronie ?

KaWu - 16-01-2011, 07:59

wilukce napisał/a:
KaWu, być może masz racje, bo jaki¶ czas temu wymieniałem płyn chłodniczy. Dzi¶ jeszcze zauważyłem, że wskazówka głupieje często jak dodaje gazu i przyspieszam.
A je¶li chodzi o reduktor to niestety nie pamiętam, ale chyba nie Magic. Nie mam teraz jak sprawdzić nawet bo nie mam papierów. A przyczyna może leżeć po jego stronie ?

To szybko odpowietrz dobrze uklad bo nie za dobrze tak jezdzic.

Marti - 16-01-2011, 20:18

Jak Krzyzak pisał powinno być lekko poniżej połowy skali. W lecie pod górkę może myć równo ale w tedy chodz± wentyle. U mnie też zauważyłem tej zimy że co¶ się dzieje z chłodzeniem - wskazówka potrafi spa¶ć do poziomu przy którym klimatronic w zimie wchodzi na full grzanie (w opcji auto - zorientowani wiedz± o co chodzi). Póki co poniżej 0 st C pozostaje kartonik pomiędzy chłodnice..... :(
wilukce - 16-01-2011, 21:05

Ja dzisiaj zrobiłem trasę 300km i o dziwo wskazówka już nie wariowała. Przed wyjazdem odkręciłem korek od chłodnicy i dolałem trochę płynu do zbiornika wyrównawczego. Szukałem też czujnika temperatury i co¶ znalazłem, ale nie wiem czy to jest to. Jedno-pinowy, wkręcany (chyba w termostat), który znajduję się pomiędzy wężem głównym dolnym a górnym. Taki jeden mały drucik. Poruszałem nim lekko, sprawdziłem czy się trzyma. No i na trasie wszystko spoko. Ciekawy jestem co mu pomogło :D