Carisma - Techniczne - Bardzo slabe ogrzewanie w Cari 1,6 99r
Bigpawlo - 09-01-2010, 10:36
robertdg, przyznam, że płynu nie sprawdzałem już dość dawno, ale układ mam szczelny, więc raczej bardzo się nie zmienił, klimatronika nie mam
PawlakXL - 24-01-2010, 16:34
to ma ktos jakis pomysł od czego to moze byc ?
Bigpawlo - 24-01-2010, 19:29
Wiesz co, włóż sobie za atrapę chłodnicy tekturę, tylko tak żeby chłodnica nie była zasłonięta w 100%, powiedzmy, że zasłoń 75 %. Prymitywna metoda, ale chyba skuteczna. W takich mrozach jak mamy teraz przy większych prędkościach płyn chłodniczy nie nadąża się nagrzewać odpowiednio.
Ja tak zrobiłem. Nawet dziś widziałem astrę II, które słyną przecież z bardzo dobrego ogrzewania, która miała przeplecioną w atrapie chłodnicy tekturę. W Cari lepiej zrobić tak jak pisałem wyżej, bo metoda jak w tej astrze jest trochę mało estetyczna. Szkoda że nie ma nigdzie pokryw na grill, tak jak to się robiło w polonezie W lanosach też takie widziałem.
W audi jest pięknie rozwiązany problem, bo na zimę producent przewidział gumowe kurtynki które zakłada się na chłodnicę.
W każdym razie ja mam tekturę i jest cieplej.
Pozdrawiam
Ps. Napisz jak efekty.
adaśko - 25-01-2010, 00:18
a w mojej cari juz po przejechaniu 10 km juz z nawiwwów daje ciepłym powietrzem a mieszakm na podlasiu gdzie mrozy na najwieksze a chłodnicyw cari wogóle nie zasłaniam a powietrze daje gorace ze czasami az za goroaco w autku jest.
Bigpawlo - 25-01-2010, 08:49
pozazdrościć, ja mam takiego malucha z 84 roku, co grzeje jak głupi Pali w mrozach Szkoda mi go sprzedać. Podejrzewam, że z Carismami jest podobnie - każdy egzemplarz jest jedyny w swoim rodzaju.
Pozdrawiam
wichura1 - 25-01-2010, 09:01
Pokrętło nadmuchu chłodnym powietrzem na twarz kierowcy, przełącz w pozycję zamkniętą. Znajduje się przy środkowym wylocie po lewej stronie (przełącznik góra/dół). Jeżeli nie to, mam pytanie czy wskazówka od temperatury nie spada podczas przyspieszania?
Bigpawlo żadnych tektur, to nie Polonez. Jeżeli nie nawiewy i nie termostat, to może padać nagrzewnica, lub pompa wody. Pompę wymienia się co drugi rozrząd lub co 160.000km.
Bigpawlo - 25-01-2010, 09:27
wichura1, dzięki za fachową poradę, oczywiście tektura to prymitywna metoda, zgadzam się w 100%, ale chyba trochę pomaga
tkrawcu - 25-01-2010, 10:42
szukam taniej nowej nagrzewnicy do Carismy 99r i kogoś kto mi ją wstawi za mniej jak 500 zł z okolic Opola
wichura1 - 25-01-2010, 22:09
Bigpawlo napisał/a: | wichura1, dzięki za fachową poradę, oczywiście tektura to prymitywna metoda, zgadzam się w 100%, ale chyba trochę pomaga |
Chodzi o to, że układ chłodzący jest niesprawny, jeżeli nie daje sobie rady z wymianą ciepła, powinieneś wyeliminować usterkę, a nie używać półśrodków.
kdkid - 28-01-2010, 08:01
Sprawdź węże idące do nagrzewnicy z komory silnika... Zasilający i spływowy powinien być gorący.. Jeśli nie to spróbuj przez jakiś czas ściskać wąż spływowy (ten po prawej) Jeżeli zrobi się cieplejszy niż był jest to ewidentna oznaka zatkanej nagrzewnicy (wszystko na włączonym silniku oczywiście). Może pomóc płukanie wodą w kierunku przeciwnym do obiegu ale do tego potrzebna jest temperatura dodatnia... no chyba że Masz ogrzewany garaż . Kolejnym problemem może być zerwana,odczepiona linka otwierająca nagrzewnice. W tym przypadku trzeba się niestety do niej dostać co do prostych nie należy.
tkrawcu - 28-01-2010, 14:28
kdkid napisał/a: | Sprawdź węże idące do nagrzewnicy z komory silnika... Zasilający i spływowy powinien być gorący.. Jeśli nie to spróbuj przez jakiś czas ściskać wąż spływowy (ten po prawej) Jeżeli zrobi się cieplejszy niż był jest to ewidentna oznaka zatkanej nagrzewnicy (wszystko na włączonym silniku oczywiście). Może pomóc płukanie wodą w kierunku przeciwnym do obiegu ale do tego potrzebna jest temperatura dodatnia... no chyba że Masz ogrzewany garaż . Kolejnym problemem może być zerwana,odczepiona linka otwierająca nagrzewnice. W tym przypadku trzeba się niestety do niej dostać co do prostych nie należy. |
A ma ktoś może schemat ze zdjąciami jak dostać się do nagrzewnicy w celu jej wymiany ?
Juiceman - 29-01-2010, 01:12
Heh u mnie w Cari to samo lodówka, silnik się nagrzeje a z nawiewu nic cieplego nie leci ehhh
Dopiero po dłuższym czasie zaczyna lecieć ciepłe powietrze...
PawlakXL - 31-01-2010, 13:05
U mnie i po dluzszym czasie nie bardzo ciepło leci .... niestety. Nie wiem chyba trzeba bedzie do jakiegos "znachora" podjechac poprostu i tyle
tkrawcu - 31-01-2010, 16:02
PawlakXL napisał/a: | U mnie i po dluzszym czasie nie bardzo ciepło leci .... niestety. Nie wiem chyba trzeba bedzie do jakiegos "znachora" podjechac poprostu i tyle |
ja właśnie wróciłem od mechanika 2 razy była płukana nagrzewnica ale nic to nie dało
czeka mnie zatem wymiana nagrzewnicy
musiałem się ratowac na trasie specyfikami do zalepiania chłodnic gdyż walnęła i ten syf zaprzał mi nagrzewnice
przewód idący do jest gorący a i tak zimno jak diabli
szukam schematu rozbiórki kokpitu .... ma ktoś?
|
|
|