[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Oryginalna antena radiowa odbiera słabo-alternatywa
robertdg - 28-11-2009, 17:10
mar111cin, uzytkownicy byliby wdzieczni jakbys zrobil zdjecia pogladowe jak to wyglada i zamiescil na forum, bo musze przyznac ze ciekawie brzmi combo radia i CB
Owczar - 28-11-2009, 17:47
robertdg, ja też mam taką antenę, jeśli chodzi o CB to jestem zadowolony, ale FM słabiutko....
robertdg - 28-11-2009, 18:12
Owczar, troche krotki ten bacik, jakby byl dluzszy byloby lepiej, ja bym prosil o zdjecie blizej karoserii, kolo mocowania wybaczcie wymagajacy czasami bywam
mar111cin - 29-11-2009, 01:20
u mnie jest postawiony bardziej pionowo ; ) jutro postaram się wstawić jakieś fotki
[ Dodano: 29-11-2009, 12:13 ]
Owczar - 29-11-2009, 14:41
robertdg napisał/a: | ja bym prosil o zdjecie blizej karoserii, kolo mocowania |
Mówisz, masz
Ja niestety muszę kupić nowy bat. Ktoś się chyba pobawił anteną i złamał ją w gumowej nasadzie. Włożyłem tam sprężynkę i było jakiś czas ok, ale teraz gdy bat się rusza to traci kontakt....
robertdg - 29-11-2009, 17:42
mar111cin i Owczar, widze ze macie to samo, musze przyznac ze wyglada to bardzo ciekawie i estetycznie, ale czy jest mozliwosc dokupienia takiej anteny z dluzszym batem? Zastanawia mnie jeszcze jeden fakt, uzytkownik mar111cin pisal ze radio dobrze zbiera, natomiast Owczar ma inne zdanie, moze macie rozny typ anteny ktory rozni sie tylko symbolem (wizualnie jest taki sam), co moze swiadczyc o innych wlasciwosciach falowych?
P.S. Owczar to tylko koncowka tlumika czy uniwersalny uklad wydechowy?
mar111cin - 29-11-2009, 19:51
[Edit by MOD - treść nie wnosząca nic do tematu OT]
fakt faktem przydało by się żeby antenka ta miała z 80cm wtedy CB by odbierało lepiej, ale niestety raczej nie ma możliwości zmieniania bacika.
Owczar - 30-11-2009, 09:19
robertdg, jeśli chodzi o CB to ja jestem zadowolony. Nie jestem maniakiem radiowym ale na trasie daje radę. Wiadomo że nie jest luksus, ale coś za coś... Mi chodziło bardziej o wygodę i estetykę. Te długie baty na dachu według mnie, wyglądają paskudnie. Ona nie musi być długa bo to antena helikalna. Może być pod innym kątem niż prosty do karoserii co nie ma żadnego wpływu na jakość odbioru.
Jak widać na zdjęciu, swoją zamontowałem tak, by patrząc od tyłu tworzyła kąt prosty z powierzchnią klapy, ale była bardziej pochyła patrząc z boku.
Co do FM, to zobaczę na nowym bacie (ale takim samym, nie można kupić dłuższego). Myślałem, że to kwestia radia, ale wkładałem stare z lancera, ale było jeszcze gorzej.
MisiekK - 09-12-2009, 23:48
Bat Sirio Triflex jest helikalny - są to 3 anteny nawinięte na rdzeń - CB, FM i GSM. Dlatego nie da sie wymienić bata.
Ale słaby odbiór radia na pewno związany jest z niedomaganiami wzmacniacza.
Trzeba go po prostu zastapić innym 12V.
Owczar - 10-12-2009, 09:09
MisiekK, ja kupiłem inny wzmacniacz ale to nic nie pomogło. Dziś zmieniłem bat w triflexie na nowy. Tamten był uszkodzony i być moze dlatego radio odbierało gorzej. Póki co ciężko stwierdzić różnicę bo w stolicy radio odbiera nawet bez anteny.
Anonymous - 11-12-2009, 01:41
Jeśli ktoś się zastanawia nad jedną antenką do cb i radia fm, to zamiast triflexa można kupić dowolną antene helikalną do cb, ale sporo dłuższą od triflexa, by zasięg i w fm i w cb był odpowiedniejszy np sirtel gamma, president gamma, sirio dv 27, koszt antenki połowa kosztu triflexa i podłączyć taką antene przez spliter do radia fm, koszt splitera od 40 zl, na takich długościach anten " od 90 cm w góre " radio fm bez żadnych przedwzmacniaczy odbiera w trasie lepiej niż fabryczna " sprawna "antena w kombiaku i na cb można pogadać na większych dystansach, od tych które triflex oferuje. U siebie pod spliterem testowałem tylko różne anteny opisywane jako helikalne, takie jak podałem wyżej, nie wiem jak z odbiorem fm działały by tradycyjne anteny do cb ze spliterem.
fergul11 - 11-12-2009, 17:19
Witam mitsumaniaków i mam pytanie ,auto wyposażone jest jeszcze w oryg. antenę i czasami nie domaga jej zwijanie i rozwijanie , a dokładniej nie rozwija sie czasami jeden z segmentów i nie domyka sie ostatni centymetr !!!
Dodam że antena była czyszczona z kurzu i brudu za pomocą WD40 i podobnych smarowideł na bazie alkoholu itp.lecz defekt pozostał
Macie jakieś sugestie lub doświadczenia z naprawy własnych anten, co odpowiada za ten defekt?
robertdg - 25-12-2009, 17:23
Dla zainteresowanych materiał na temat montażu anteny wewnętrznej, poprzez wykorzystanie podgrzewania tylnej szyby, niestety materiał po niemiecku, ale ładnie obrazowo przedstawione, można bez problemu skorzystać z tłumacza chocby googloskiego
Antena wewnętrzna wykorzystująca podgrzewanie tylnej szyby
wedle treści autora moduł anteny nie koliduje z włączonym podgrzewaniem
zbir - 03-08-2010, 09:04
Witam,
Widze, że to wątek o antenie radiowej ale MOD każe w nim pisać też o CB więc pisze. Jak macie rozwiązany montaż PORZĄDNEJ anteny CB (a nie 50cm-owych popierdółek które tylko wprowadzają zakłocenia na łączach) w Galancie kombi? Czy reling Galanta jest metalowy i można na nim uzyskać dobrą mase? Ew. czy ktoś montował antene w dziurce na dachu po radiowej? nie było problemów ze średnicą otworu?
Owczar - 03-08-2010, 11:08
zbir napisał/a: | Widze, że to wątek o antenie radiowej ale MOD każe w nim pisać też o CB więc pisze. |
zbir, to są anteny FM z CB. Odnośnie CB radia pytamy w tym temacie:
http://forum.mitsumaniaki...p=320671#320671
|
|
|