[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Automat nie redukuje biegów
Maretzky85 - 06-12-2009, 09:56
Albo zgłoś się do Trawora i dobierzcie coś z Colta C5x, albo szukaj na allegro Galantów na części i kup całą przepustnicę, albo sam TPS jak się koleś zgodzi
charzun - 06-12-2009, 10:05
A jest sens kupować używane A pasowałby ten czujnik z Galanta 1.8
Maretzky85 - 06-12-2009, 10:09
Jak nie chcesz używki to zawsze możesz zgłosić się do serwisu Mitsu i poczekać na sprowadzenie Ewentualnie możesz też zadzwonić do Japaneze i zapytać czy ma ori lub jakiś zamiennik.
A czy pasowałby z 1.8 ciężko powiedzieć. W każdym razie musisz szukać TPSów w samochodach od 90 roku.
charzun - 06-12-2009, 10:44
No ale z serwisu to będę musiał polowe wartości samochodu zapłacić
Będę szukał na Allegro. Dzięki za pomoc
[ Dodano: 10-12-2009, 19:10 ]
Panowie pomocy Już mam dość tej elektroniki w tym samochodzie
Kupiłem sprawny czujnik przepustnicy i okazało się ze nadal nie redukuje biegów i je źle zmienia.. Nieraz ma taki stan ze zredukuje a nieraz nie.. Jak wcisnę gaz na maxa i powera to raz się kreci do 4tys obr/min a raz do 6,5 tys obr/min. Czyli raz jest źle a raz dobrze
Gdy odpalę silnik od razu zapala się Check i wyświetla usterkę nr. 14 czyli czujnik przepustnicy. Jak wcisnę gaz na maxa to Check gaśnie ale jak puszcze to znowu się zapala. Macie jakieś pomysły na to Pozdro
mario mario - 12-12-2009, 18:30
Jeżeli przed "strzałem skrzynia pracowała bez zarzutów to skrzyni nie czepiaj się, komputer skrzyni czyta parametry z kilku czujników i dopiero dobiera odpowiednie parametry jej pracy. Dopatrywałbym się usterki przepustnicy lub czujników związanych z przepływem powietrza. Tak jak wszyscy radzą napraw to co stwierdziłeś że jest zepsute wskutek strzału, następnie kasacja błędów, reset komputera i skrzynia wróci do normalnego działania. Posłuchaj kolegów dobrze radzą i jeszcze raz, skrzyni nie dotykaj, a przy takich objawach nie katuj, bo to powoduje szybsze zużywanie się elementów skrzyni. Pozdro.
Jeszce odnośnie czujnika przepustnicy, jeżeli kupiłeś drugi czujnik, założyłeś, a komp dalej pokazuje błąd to chyba sam rozumiesz, że jest z nim coś nie tak tzn. z czujnikiem.
charzun - 14-12-2009, 18:14
Kupiłem następny czujnik i komputer już nie pokazuje błędu i działa tez KICK, lecz jest taki problem ze jak ruszam z miejsca i dodam mało gazu to rusza z jedynki i po chwili włącza czwarty bieg, natomiast gdy ruszę ostrzej to rusza z jedynki, niepewnie włącza dwójkę a jak załącza trójkę to się robi tak jakby luz i po chwili przełącza na czwórkę Lecz jeżeli jadę na czwórce i wyłączę OVER... (ten na lewarku) to ładnie włącza trójkę i skrzynia dobrze pracuje..
Jest jakaś metoda aby nauczyć skrzynię zmieniać biegi Pozdrawiam
PS. Jak mam wciśnięty gaz cały czas na max to skrzynia rusza z jedynki i włącza wszystkie biegi po kolei ładnie bez problemu.
mario mario - 14-12-2009, 21:36
szukaj uszkodzonych czujników, jest to ewidentne podawanie błędnych danych z jakiegoś czujnika, nie jestem pewny ale wydaje mi się, że czujnik położenia przepustnicy mógłby robić coś takiego. Komputer do skrzyni też się uczy poszczególnych parametrów ale w tym przypadku to raczej nie to.
Jeszcze dodam, że czujniki które zakładałęś mogą być sprawne. Jak chcesz wykluczyć problem z przepustnicą, poszukaj innej przepustnicy albo kogoś kto taką ci użyczy na sprawdzenie, jest przy tym trochę dłubania, szczególnie teraz w zimie jest sprawa utrudniona ale wykluczyłbyś problem z przepustnicą.
Maretzky85 - 15-12-2009, 22:20
Chodzi o czujnik położenia przepustnicy ?
Jeśli tak to chciałbym zaznaczyć, że nie wystarczy go po prostu wymienić. Trzeba go jeszcze odpowiednio ustawić, a potem jeszcze najlepiej obroty wyregulować, inaczej często będzie wywalał CE, powodował nieprawidłową pracę silnika, a możliwe że też skrzyni.
charzun - 16-12-2009, 15:05
W takim razie jak go dobrze ustawić A i jakie wartości powinien mieć ten potencjometr w czujniku U mnie na jednej ścieżce ma wartość stałą 0,03 na drugiej od 0 do 4,40 (w zależności od którego momentu mierzę) Jeżeli kręcę nim wartości zmieniają się proporcjonalnie i niema żadnych przeskoków, wszystko jest płynnie.. (mierzyłem miernikiem, wartości w omach)
Maretzky85 - 16-12-2009, 23:02
Nie pamiętam dokładnie. W manualu musisz sprawdzić, albo na stronie Krzyżaka.
Na włączonym zapłonie, co najmniej 15 sek po przekręceniu stacyjki na którymś pinie musisz ustawić 0,5 V. Nie pamiętam teraz na którym.
charzun - 17-12-2009, 11:55
ok. dziękuję Jak po tym będę miał jeszcze problemy to się odezwę Pozdro
Maretzky85 - 17-12-2009, 22:40
Powodzenia
mario mario - 21-12-2009, 02:39
A jak nie będziesz miał problemów to też się odezwij. Co do pracy skrzyni to na 100 % wpływ ma położenie przepustnicy. Wyobraź sobie, że otwierasz przepustnice prawie na max, w manualu silnik zacznie wyć, tutaj komputer nie pozwala silnikowi wkręcać się na takie wysokie obroty wysyłając odpowiedni sygnał do układu sterowania skrzyni. Jeżeli masz źle ustawiony czujnik położenia przepustnicy lub uszkodzony to podaje on błędne parametry do komputera, wtedy te parametry nie zgrywają się z parametrami prędkości obrotowej silnika, prędkości pojazdu i kilkoma innymiodpowiednimi dla danego biegu i skrzynia wariuje. Przy otwarciu przepustnicy na max w twoim przypadku prawdopodobnie komputr dostaje sygnał spełniajacy parametry otwarcia jej ponad połowę. W sprawnym aucie przy otwarciu przepustnicy ponad połowe skrzynia ciągnie na poszczególnych biegach do 4500 - 5000 obrotów i dopiero zmienia bieg na kolejny i tak dalej aż do 4 biegu w przypadku naszych skrzyń. Co do ustawienia przepustnicy to czytałem, chyba w poście Bartka, że optymalne jest 0,42, mniejsze nie da rady, ale nie wiem czy do wszystkich jest ono odpowiednie. Po ustawieniu przepustnicy musisz wyregulować bieg jałowy i nauczyć komputery poszczególnych parametrów pracy silnika i skrzyni. Strzał w przepustnice mógł ni tylko uszkodzić sam potencjometr ale również jej elemety mechaniczne łącznie z wykrzywieniem ośki przepustnicy wtedy przy sprawym czujniku nie wyregulujesz jej a napewno biegu jłowego.
charzun - 21-12-2009, 09:20
Ustawiłem wszystko jak jest w opisie na stronie Krzyżaka.. Zginął mi błąd czujnika przepustnicy lecz pojawił się od silniczka (kod nr 15) Wartość potencjometra ustawiłem na 0,5v i skrzynia pracuje już dobrze, nieraz ma tylko jakiś humor ze przełączy szybko z 3 na 4 z szarpnięciem, ale myślę że jeszcze trzeba dopracować te moje ustawienie czujnika i wolnych obrotów.. Jak przejdą te mrozy Wezmę się jeszcze raz za ustawianie..
PS. Stary czujnik przepustnicy (ten zepsuty) rozciąłem na pół, obok ścieżki z węglika pomalowałem różnymi rodzajami ołówka i ma takie same wartości jak ten co kupiłem.. (czyli prawidłowe) Przekręciłem go już z 500 razy i nadal nie zmienił swoich wartości.. Więc myślę że na niedługi okres można co jakiś czas zregenerować swój czujnik Pozdro!!
[ Dodano: 27-12-2009, 13:55 ]
Próbowałem jeszcze raz ustawić wolne obroty i wszystko poszło ok gdyby nie to ze gdy ustawie czujnik przepustnicy na 0,5v dodam gazu i puszcze i wtedy na czujniku raz wskazuje 0,3 raz 0,5 a raz 0,7v i o co tu chodzi? Za każdym razem ma różne wartościi
|
|
|