[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Climatronic oraz Obsługa climatronica
roch_27 - 08-09-2006, 21:08
ciąg dalszy dotyczacy "AUTO" - przy takim ustawieniu dodatkowo automatycznie (zmiennie) jest regulowana siła nawiewu (w zależności od stopnia wilgotności).
pozdro
Anonymous - 08-09-2006, 21:38
roch_27 napisał/a: | załaczona klima - ustawienie danej temp np 21 (na wyświetlaczu * - 21 stopni C ) klima działa cały czas z utrzymaniem danej temperatury
-załączona ECO (na wyświetlaczu ECO * ) sprzężarka klimatyzacji załacza się w miarę potrzeb ocszczędzając energię (paliwo) |
Co rozmumiesz przez pojecie w miare potrzeb?
Potrzeba jest taka zeby osiagnac jak napisales 21 C.Wiec sprezarka tak dlugo chodzi az osiagnie te wskazana temp.Jesli juz ja osiagnela to sie wylacza i przechodzi w tryb cykliczny i wtedy to zalacza sie w miare potrzeb aby utrzymywac tę temp.
Przeciez gdyby chodzila non stop to w pewnym momencie temp. zacznie spadac ponizej tych 21 C a przeciez chodzi o to zeby je utrzymywac.
Chyba faktycznie w Mitsu jest to troche inaczej rozwiazane......
roch_27 - 08-09-2006, 21:49
bokciu napisał/a: | Co rozmumiesz przez pojecie w miare potrzeb? | tzn, że jak temperatura wewnątrz wzrośnie lub wilgotność wtedy załącza się sprężarka.
Wiadomo jak na poczatku temperatura jest wyższa to sprężarka działa od samego załączenia do osiągnięcia żądanej temperatury po czym się wyłaczy, czyli jak napisałeś
bokciu napisał/a: | Potrzeba jest taka zeby osiagnac jak napisales 21 C.Wiec sprezarka tak dlugo chodzi az osiagnie te wskazana temp.Jesli juz ja osiagnela to sie wylacza i przechodzi w tryb cykliczny i wtedy to zalacza sie w miare potrzeb aby utrzymywac tę temp | i od samego początku tak to pisałem
natomiast Ty :
Cytat: | funcja ECO to nic innego jak wyłączona sprężarka ......ECO to znaczy ,ze nie pracuje a jesli nie swieci to znaczy ,ze pracuje |
pozdro
Anonymous - 08-09-2006, 22:40
No tak tylko ,ze np. w Oplu np. Vectra C bo taki przyklad dalem wczesniej w momencie jak wylaczymy sprezarke ręcznie (bo mozna w menu) na wyswietlaczu pojawia sie napis ECO co oznacza ,ze poprostu zostala ona wylaczona na stale i juz sie nie zlaczy nawet jesli ustawilismy AUTO na 21 C.Oczywiscie sam nawiew i czujniki beda dazyly do uzyskania tej temperatury aczkolwiek jej nie osiaganal gdyz nie chodzi sprezarka.Co innego w zime ,tez mozemy ustawic 21 C ale tu jest odwrotnie zamiast schladzac bedzie grzal aby osiagnac te temp. a co za tym idzie nie wymaga to sprezarki.
No to zesmy sobie wyjasnili i to mnie cieszy...
Anonymous - 08-09-2006, 23:44
eco w mitsu nie ma nic wspolnego z funkcja eco na klimatronicach szfabskich takich jak w audi.
bo tak jak piszesz eco w audi wylacza sprezarke "na amen", natomiast w mitsu eco oznacza sprezarke dzialajaca w trybie ekonomicznym tzn. pracujaca tak krotko ja sie tylko da dla utrzymania temp. tzn. zanim przewody sie nagrzeja pomimo wylaczonej sprezarki leci zimne powietrze, a sprezarka jest wylaczona.
w manualnej klimie jest identycznie.
zima sprezarka klimatyzacji w niemcach (przynajmniej w audi) jest automatycznie wylaczana ponizej 7 stopni celcjusza, tak wiec klimy sobie tutaj nie pouzywasz nawet jak bys chcial, nie wiem jak jest w mitsu.
Anonymous - 09-09-2006, 09:25
No to w takim razie czym sie rozni AUTO od ECO skoro i w auto utrzymuje zadana temp. i na eco .Tym bardziej ,ze jak piszesz ECO to tryb ekonomiczny a sokoro tez utrzymuje to zdecydowanie lepiej go uzywać ze wzgledu na oszczedność.
Czyli jak piszesz ECO w japoncu to nie to samo co w niemcu.
Natomiast co do co do najnizszej temp. przy ktorej sprezarka sie juz nie zalacza to np. w Mazdzie byla to temp. ponizej zera w Oplu rownież.
Troche dziwi mnie fakt ,ze w AUDI juz przy 7 C sie nie zalacza.Przeciez to wlasnie w temp. ok 0 C czesto uzywa sie klimy do szybszego odparowania szyb.
Musze zapytac tylko kumpla jak jest u niego w A4 z klimatronikiem.
Anonymous - 09-09-2006, 10:51
po co jest tryb eco w mitsu, nie wiem nalezaloby spytac technikow po co go wymyslili.
sam jednak zawsze jezdze w trybie eco, chyba bardziej z "polskiej" mentalnosci do oszczednosci i z racji posiadanego auta w ktorym przy wylaczonej sprezarce wyraznie czuc roznice w mocy auta.
sa jednak sytuacje ze uzywam "sniezynki" czyli pelna moc klimy w bardzo upalne dni lub gdy auto jest mocno nagrzane bo wowczas czuc roznice temp wylatujacego powietrza kiedy auto przechodzi z wylaczonej sprezarki na wlaczona w trybie eco.
co do audi to nie pamietam jak to jest, czy przypadkiem nie da sie jej wlaczyc za pomoca przycisku na climatronicu do szybkiego odparowywania szyby przedniej, bo co do temp przy ktorej sie wylacza klima czyli 7 stopni to fakt.
Anonymous - 09-09-2006, 10:58
Hmmm... no to ciekawe i pewny jestes ,ze w pozycji ECO tez sie zalacza?
W mazdzie mialem zwykla manualna z tym ,ze dzialala ona wlasnie w ten sposob ktory opisujesz przy ECO.Poprstu zalaczala sie i wylaczala co jakis czas.To byl normalny objaw (wszystkie tak mialy)Nigdy nie chodzila nonstop
Anonymous - 09-09-2006, 11:12
jestem pewny, napisze jeszcze raz eco nie ma nic wspolnego z wylaczaniem sprezarki na stale tak jak to ma miejsce w niemcach.
Krzyzak - 10-09-2006, 00:02
Przeciez Roch napisal czym sie rozni:
- ECO - dziala cyklicznie w miare potrzeby
- AUTO - dziala ciagle (wtedy szybciej - w razie potrzeby - jest w stanie dostarczyc powietrze o niskiej temp.)
a co do wychlodzenia (przy pracy ciaglej) o ktorym piszesz, to zapominasz, ze w trybie auto komp steruje takze nawiewem, czyli tez mieszalnikiem - wychlodzenie nie nastapi bo automatycznie wtedy skieruje do nawiewu cieple powietrze z nagrzewnicy - proste?
Anonymous - 10-09-2006, 08:23
Bokciu chlopaki maja calkowita racje i moge to potwierdzic z autopsji. Szkoda tylko, ze nie mozna wlaczyc trybu AUTO bez zalaczania klimy, czasem chcialbym zeby w aucie bylo cieplej niz na zewnatrz i zeby autko samo o to dbalo sterujac wlasnie sila i miejscami nawiewu i tu rozczarowanie, bo jesli automat to odrazu musi byc sprezarka wlaczona, nawet jesli ma ogrzewac To powoduje, ze automatu uzywam tylko w upaly, a caly pozostaly okres ten automat jest do kitu, to jakas bzdura, no chyba ze cos jest nie tak... Wy tez tak macie, nie szkoda na jezdzenie zklima nawet gdy nie jest potrzebna
Anonymous - 10-09-2006, 09:42
Simones napisał/a: | ze nie mozna wlaczyc trybu AUTO bez zalaczania klimy |
No wlasnie.
To co pisalem,ze np. w Oplach tak jest.Auto nie ma tam nic wspolnego z zalączeniem sprężarki.
roch_27 - 10-09-2006, 10:00
Krzyzak napisał/a: | Przeciez Roch napisal czym sie rozni:
- ECO - dziala cyklicznie w miare potrzeby
- AUTO - dziala ciagle (wtedy szybciej - w razie potrzeby - jest w stanie dostarczyc powietrze o niskiej temp.)
a co do wychlodzenia (przy pracy ciaglej) o ktorym piszesz, to zapominasz, ze w trybie auto komp steruje takze nawiewem, czyli tez mieszalnikiem - wychlodzenie nie nastapi bo automatycznie wtedy skieruje do nawiewu cieple powietrze z nagrzewnicy - proste? |
dokładnie wystarczyło dokładnie przeczytać
pozdro
Anonymous - 10-09-2006, 11:31
Simones napisał/a: | Bokciu chlopaki maja calkowita racje i moge to potwierdzic z autopsji. Szkoda tylko, ze nie mozna wlaczyc trybu AUTO bez zalaczania klimy, czasem chcialbym zeby w aucie bylo cieplej niz na zewnatrz i zeby autko samo o to dbalo sterujac wlasnie sila i miejscami nawiewu i tu rozczarowanie, bo jesli automat to odrazu musi byc sprezarka wlaczona, nawet jesli ma ogrzewac To powoduje, ze automatu uzywam tylko w upaly, a caly pozostaly okres ten automat jest do kitu, to jakas bzdura, no chyba ze cos jest nie tak... Wy tez tak macie, nie szkoda na jezdzenie zklima nawet gdy nie jest potrzebna |
Ale możesz nie wciskać auto ani nie uruchamiać klimy tylko przeręcić pokrętło na wyższą temp i leci ciplejsze(bez klimy) No ale cięzko jest dobrze dobrać temp szczególnie zimą bo albo jest zimno albo za gorąco i muszę się tym pokrętłem troszeczkę nakręcić
swees - 10-09-2006, 22:52
ale zaraz zaraz. co ja zauważyłem: sytuacja ma miejsce w zimie. wciskam pokrętło (np. przy temperaturze 24oC), klikam dwa razy na śnieżynkę, żeby ją wyłączyć zupełnie i wtedy mam automatyczne nagrzewanie bez używania sprężarki. wpierw leci bardzo ciepłe, czasami wręcz gorące powietrze, ale z czasem, jak się kabina nagrzewa, zmniejsza się siła dmuchania i temperatura powietrza z wywietrzników zauważalnie spada. proces ten można przerwać poprzez manualne zmniejszenie/zwiększenie siły nachuchu. Wy tak nie macie w swoich EA?
pozdr
|
|
|