Carisma - Techniczne - PROJEKT: swap większego silnika do Carismy
robertdg - 17-12-2009, 17:11
rasiak1980 i leser, sam właśnie dokładnie to samo stwierdzam, ale do niektórych osób to nie przemawia, jednostka GDI 2.4 jest nieoplacalna w stosunku do 2.5V6 w wersji przed liftem GDi ma wiekszy moment obrotowy od V6, dlatego pisze o najkorzytniejszej opcji T4.
rasiak1980 napisał/a: | Swap na T4 brzmi kusząco ale należy pamiętać że ten silnik żłopie paliwo w ilości większej niż 2l V6 | jednak uwaga do silnika T4 nie ma praktycznie zadnego problemu z zakupem jakichkolwiek czesci i jeszcze raz powtarzam silnik ma kute bebechy,napisz ile złopie 2l V6, a ja Ci napisze ze jezdziłem swojego czasu V40 T4 i po jezdzie miejskiej spokojnie w granicach 11-12l benzyny, i to normalna jazda, wiadomo ze jak bedziesz ciagnal auto do czerwonej skali to wciagnie 16, wiec nie bardzo rozumiem okreslenie żłopa jako silnika T4, po trasie mozna zejsc z powodzeniem do 8l/100km (predkosc srednia 90km/h). Tych informacji nie wyssalem sobie z palca tylko wytestowałem na takim aucie, bo moj wujek mial takie (kupil 2letnie w niemczech z przebiegiem 80 000km ale to bylo pare lat temu, wiec silnik pracowal jeszcze jak nowka)
Anonymous - 17-12-2009, 17:57
Mój pracownik ma Volvo S40 z silnikiem 1,9l i mocy coś koło 160KM(?). Autem wcześniej jeździł jego ojciec. Komputer pokazuje mu spalanie średnie, czyli trasa/miasto 8,5l/100km. W obecnej chwili jak już jest zimno i włącza się klimatyzację aby szyby odparowały. Więc nie jest to auto paliwożerne.
Nie tak dawno temu jak kupiłem IS - a to porównywaliśmy przyspiesenia. I przyznam się że to jego Volvo mnie odstawiło Ma nisko maksymalny moment obrotowy. Więc jeździ się tym jak klekotem z turbiną. W dodatku mój pojazd spala raczej dyszke na sto przy gorszej dynamice przyspieszania.
Ze swojej strony mogę dodać iż trzy lata temu miałem Hyundai`a S - Coupe z silnikiem 1,5l, 12V z turbinką i mocą 115KM. Często spotykałem się z innym właścicielem Kupejki z Wrocławia który miał tą samą jednostkę ale wolnossącą. I spalanie na jego korzyść było 1l pędziwa na 100KM. Ale za to moje po przekroczeniu 3000 obr/min miało duże lepsze pięrdnięcie A były takie asy co do tego samego silnika wkładali turbiny od Lublina II i III (te francuskie) i na hamowniach osiągali moce rzędu 140KM
Pozdrawiam
PS. Nie da się do Twojego silnika po małej sztuce dołożyć wiertolota lub choćby kompresor co byś miał lepsiejsze pierdnięcie na niższych obrotach ? Wiadomo, spalanie szkoczy. Ale skoro Cię stać na rzeźbe z przekładkami to może niższym kosztem dodasz doładowanie
Hubeeert - 17-12-2009, 18:48
robertdg napisał/a: | a Galanta 2.5V6 nie jest tak latwo kupic w podobnym stanie i za podobna cene, ponadto Carisma jest mniejsza od Galanta, nie twierdze ze by ten silnik tam nie wszedl, ale to byłby istny pocisk na drodze i nie chcialbym sie z czyms takim spotkac (niezrównowazenie masy osi przedniej wzgledem osi tylnej - o takich rzeczach tez trzeba pamietac). Ponadto jest bardziej skomplikowane przeróbka półosi i zawieszenia, ja widze najbardziej racjonalna opcje silnik T4 Volvo, nawet znam gosci w okolicy co maja mnóstwo gratów w wiekszosci do V40, sami ostatnio nawet zakupili V40 T4 angola i chwalili mi sie ze braklo mu licznika na autobahnie, ponadto ten silnik kreci sie do 100km/h w niecale 7s, czego chciec wiecej?. Dla ludzie nie zaznajomionych w temacie napisze ze silnik T4 ma wszystkie bebechy kute, a co za tym idzie mozna bez problemu podkrecac moc, bez obaw ze cos sie stanie (oczywiscie w granicach rozsadku), niespelna 1,5 roku temu stal T4 na allegro o mocy 380KM, czarny w zólto-czarnej skórze, taki pocisk na drodze ze nawet S60 z silnikiem D5 nie miala szans. | Śmiem twierdzić, że Bartek wie lepiej niz Ty a Ty wyłacznie teoretyzujesz nie mając pojęcia o czym mówisz. A 2,5 V6 nie jest wykoanany z ołowiu - Bartek wytłumacz Panu
robertdg - 17-12-2009, 21:44
Hubeeert napisał/a: | a Ty wyłacznie teoretyzujesz | pod jakim wzgledem teoretyzuje? Hubeeert napisał/a: | A 2,5 V6 nie jest wykoanany z ołowiu | no napewno nie jest, ale sam gabaryt jest spory, a gdzie miejsce na chłodnice oraz reszte aparatury, jak juz wczesniej pisalem nie twierdze ze tego sie nie da zrobic, bo nie ma rzeczy niemozliwych, a jedyne co nas ogranicza to my sami, ale tu chodzi o racjonalne podejscie do tematu, po co pakowac 2.5 V6 to takiego autka? Oryginalna karoseria tego nie wytrzyma, kielichy zejda sie do siebie, jakie w tym teoretyzowanie?
Jak kazdy dobrze pamieta wyszla seria Renault Clio Sport z silnikiem 3.0 V6, przypomnijcie sobie gdzie to autko mialo zalozony silnik i jaki naped mialo, dlaczego Renault zrezygnowal pozniej z tego projektu tu nie trzeba uzasadniac. obecnie jest dostepna wersja Clio Sport 2.0 170KM i to jest pocisk na drodze, w tym momencie teraz nalezy uzwglednic modtfikacje techniczne obu aut, zawieszenie wielowachaczowe, wzmocniony uklad hamulcowy, poszerzony rozstaw osi, wiec w tym przypadku wsadzajac do Carismy bydle jakim jest silnik 2.5V6 trzeababyloby conajmniej pomyslec o zrobieniu tych podstawowych rzeczy, ja tutaj pisze o racjonalnych rozwiazaniach a nie robieniu niewiadomo jakiego wariackiego auta po to aby pozniej stalo a nie jezdzilo, bo w aucie bedzie brakowac trakcji.
Hubeeert - 17-12-2009, 21:56
robertdg napisał/a: | pod jakim wzgledem teoretyzuje? | nie wiesz a wygłaszasz bzdury delikatnie mówiąc takie jak:
robertdg napisał/a: | Oryginalna karoseria tego nie wytrzyma, kielichy zejda sie do siebie, jakie w tym teoretyzowanie? | Własnie takie.
Może zanim COKOLWIEK więcej napiszesz poszukasz postów Bartka w temacie o SWAPie który planował rafal_szczecin i który w końcu nie doszedł do skutku.
I proszę każdego o jedno - w temacie takim jak ten TRZEBA WIEDZIEĆ ŻEBY COŚ PISAĆ. Wodolejstwo jest zabawne, pisanie ogólnikami również, ale do czasu.
robertdg - 17-12-2009, 22:36
Hubeeert, znalazlem TUTAJ poczytałem i nie wiem głupieje, ale sam w tym poscie sugerowałes wiekszość rzeczy o których ja wspominałem, przecież wiadome jest że SWAP na wiekszy motor zwiazany jest ze zwiekszeniem bezpieczenstwa w aucie, wkoncu chodzi o to aby auto po takich przeróbkach było PEWNE a ja cały czas próbuje to uskutecznić w swoich wypowiedziach
Morfi - 17-12-2009, 22:38
A więc temat poruszylismy na spocie.
Chyba troszke zmieniłem zdanie po przemysleniu.
Masz silnik w super stanie z b. niskim orginalnym potwierdzonym przebiegiem.
Szkoda taki silnik wywalać.
Moja rada założyć turbo, dmuchnać 0,4- 0,5 bara i cieszyć się mocą w okolicach 160-170 KM.
Hubeeert - 17-12-2009, 22:50
robertdg LOOOL wyciągnąłes temat z modelem gdzie SWAP jest najprostszy na swiecie.
C5xA jest idealnym biorcą silników 4G6x czyli
4G61 - był seryjnie w C53A
4G61T - seryjnie C53A
4G63 - Galant E33A, Eclipse 1G,
4G63T - seryjnie w E39A, Eclipse turbo
4G64 - galant USA, Eclipse
4G67 - był seryjnie w C58A
robertdg - 17-12-2009, 23:02
Hubeeert, poszukalem jak pisałeś i to znalazłem, chyba że nie o to się rozchodziło, to poszukam jeszcze dalej. Fajnie byłoby jeszcze jakby Bartek rzekł swoje zdanie w tym temacie, bo co do moich "teorii" nie mam zamiaru nikogo przekonywać, choć pragnę zaznaczyć, że przy nieumiejetnej przeróbce stawia sie na szali bezpieczeństwo własne i pozostałych użytkowników dróg.
Hubeeert - 17-12-2009, 23:05
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=82
Matejko - 17-12-2009, 23:21
robertdg napisał/a: | 1948ccm czyli zaokraglamy do 1.9 T4 198KM |
no akurat nie zaokraglamy do 1.9, bo 1.9 to 1855ccm, a 1948 to 2.0(w volvo)
robertdg napisał/a: | kompletny silnik z osprzetem to koszt okolo 4000zł |
te 7000zl to juz bardziej, z tym, ze za tyle juz mozna kupic calego anglika - tylko loteria na co sie trafi, te silniki lubia gdy sie o nie dba, gdy nie, to koszta, koszta i jeszcze raz koszta, t4 nie jest tania zabawka, mimo niskiej ceny zakupu, zawsze dobije do progu 20000zl lub przekroczy, czyli kupisz za 12tys zl 8000zl dolozysz, chyba, ze masz duzo szczescia, ale to rowniez w lotto mozna zagrac
robertdg napisał/a: | przerobka polosi |
po co ?
robertdg napisał/a: | dostoowanie zawieszenia do napedu |
po co, skoro
robertdg napisał/a: | ponadto z tego Volva musisz wydlubac silnik ze skrzynia i instalacja |
enanthate napisał/a: | Startując z 1.6 jest więcej roboty niż z GDI. |
dokladnie, przy nowszym gdi zawieszenie i hamulce moga zostac, jesli masz tarcze 280mm, przy 1.6 wywalasz wszystko aczkolwiek przy swapie na v6 pokusilbym sie o wsadzenie mcphersonow z T4(mocniejsze amortyzatory, twardsza sprezyna)
robertdg napisał/a: | łatwiej kupic cale Volvo z silnikiem T4 |
kupic owszem, moze i latwiej, ale mimo malej ilosci volvo jak i galantow, latwiej o niezajezdzonego gala niz volvo, dlaczego - to juz na v40.pl zapraszam w celu zaznajomienia sie z wymaganiami jednostki napedowej w volvo t4
robertdg napisał/a: | Ponadto jest bardziej skomplikowane przeróbka półosi i zawieszenia |
jak przy v6 zostawiasz skrzynie z gdi, to nic nie przerabiasz, jesli w gdi jest skrzynia M56 to do t4 tez skrzyni nie potrzebujemy, jesli inna to swapujesz t4 ze skrzynia i polosiami, rozstaw kol w cari i s/v40 jest ten sam
robertdg napisał/a: | łatwiej kupic cale Volvo z silnikiem T4, powiedzmy auto lekko uszkodzone(draslo sie o barierki na drodze, albo przekrecilo sie na dach ~4000zł) |
powtarzam - kupic latwiej, kupic z zadbanym silnikiem i sprawna turbina juz o wiele trudniej
robertdg napisał/a: | ponadto ten silnik kreci sie do 100km/h w niecale 7s |
7.3s to ponad 7s, a nie "niecale"
robertdg napisał/a: | Dla ludzi nie zaznajomionych w temacie napisze ze silnik T4 ma wszystkie bebechy kute, a co za tym idzie mozna bez problemu podkrecac moc, bez obaw ze cos sie stanie (oczywiscie w granicach rozsadku), niespelna 1,5 roku temu stal T4 na allegro o mocy 380KM, czarny w zólto-czarnej skórze, taki pocisk na drodze ze nawet S60 z silnikiem D5 nie miala szans. |
kute? to dla mnie nowosc, ale jako uzytkownik v40 moge sie nie znac, moc mozna podkrecac i jest do uzyskania 360-380koni, ale tylko z silnika 1855ccm 200ps, 1948ccm zrobi bum przy ok 280ps, uzyskanie mocy ok 360ps to koszt ok 10tys zl. wytrzymalosc silnika gora 50tys km(wiemy, ze mamy taka moc ale z niej nie korzystamy za czesto-wiec sredni sens)
D5 to diesel gora 180 konny wiec jak ma miec szanse z 200konnym, 200kg lzejszym autem??
jesli miales na mysli s60 t5, to nie ma absolutnie zadnych szans z nim t4 (skad wiem - a bo wiem )
volvo o ktorym piszesz mialo cos kolo 300ps
robertdg napisał/a: | dochodzi jeszcze przeróbka instalacji elektrycznej RHD-LHD |
jest to ciut starsze auto, bez skomplikowanej elektryki, w ktorym przedluzenie jakiegos kabelka o 1cm, nie bedzie skutkowalo wywaleniem 15 bledow i 22 ostrzezen, ze cos jest nie tak
rasiak1980 napisał/a: | też nad tym myślałem bez kontroli trakcji z takim balastem V6 wysuniętym mocno za przednią oś ciężko będzie o stabilność w zakrętach z wciśniętym nawet lekko gazem, nie mówiąc już o zrywaniu przyczepności podczas ruszania także auto tylko na suche drogi ale za to zabawa może być przednia |
biorac pod uwage mase galanta v6 i volvo t4, gdzie roznica jest rzedu 20-30kg, a carisma jest dobre 150-200kg lzejsza od t4, to cari z silnikiem v6 bedzie lzejsza niz T4, z ktorego mozemy wsadzic zawieszenie... dalej chyba nie musze pisac, ze wszystkie twoje obawy mijaja
rasiak1980 napisał/a: | Swap na T4 brzmi kusząco ale należy pamiętać że ten silnik żłopie paliwo w ilości większej niż 2l V6 z Fto |
nie wiem ile pali fto, ale wydaje mi sie ze 12.5l/100km po miescie(czesto korzystajac z mocy+mam podniesione doladowanie na 0,9bara) nie jest duzo, zwazajac ze cari 1.6 potrafila tyle wziac, t4 spali litr wiecej(kolega ma, stad mam porownanie)
leser napisał/a: | kupić gala 2.5 albo volvo t4
i lepiej sie na tym wyjdzie,
oraz więcej spokojnie przespanych nocy |
przez to mam v40 turbo, zamiast cari z turbem, chociaz w obecnym momencie pewnie juzbym smigal T4risma
robertdg napisał/a: | jeszcze raz powtarzam silnik ma kute bebechy |
kurcze,no nie ma kutych
robertdg napisał/a: | V40 T4 i po jezdzie miejskiej spokojnie w granicach 11-12l benzyny, i to normalna jazda |
pisalem juz wyzej o spalaniu, 12l/100km po miescie dla t4 jest absolutnym minimum, praktycznie nie do osiagniecia
8l w trasie - jak najbardziej, nie ze srednia 90km/h, a z maksymalna 90km/h
robertdg napisał/a: | nie ma praktycznie zadnego problemu z zakupem jakichkolwiek czesci |
nie ma, ale ich ceny czasme przyprawiaja o zawrot glowy:
przegub ~600zl
sprzeglo, ze jeszcze dwumas, bo szkoda roboty pojedynczo, moze 2000zl starczy,
w t4 zaleznie od stylu jazdy(50-100 tys km.) poduszki silnika 2szt. po 300zl, 2szt. po 500zl
Morfi napisał/a: | Moja rada założyć turbo, dmuchnać 0,4- 0,5 bara i cieszyć się mocą w okolicach 160-170 KM. |
z czego z 1.6? zreszta nawet z 1.8 bys nie uzyskal, przy takim doladowaniu, takiej mocy, a koszt uturbienia... to juz bym sam na plecach wsadzil silnik z t4 i by taniej wynioslo
Anonymous - 17-12-2009, 23:30
Morfi napisał/a: |
Moja rada założyć turbo, dmuchnać 0,4- 0,5 bara i cieszyć się mocą w okolicach 160-170 KM. |
Matejko napisał/a: | z czego z 1.6? zreszta nawet z 1.8 bys nie uzyskal, przy takim doladowaniu, takiej mocy, a koszt uturbienia... to juz bym sam na plecach wsadzil silnik z t4 i by taniej wynioslo |
a moja rada sprzedac w .... i kupic cos mocniejszego
robertdg - 17-12-2009, 23:31
Hubeeert, kolejny temat który dowodzi ze do dużego silnika dysponującego ogromna moćą trzeba modyfikować zawieszenia, układ hamulcowy, nie wspominajac juz z upychaniem gratów/osprzętu silnika, wiec wszystko wiaze sie z racjonalnym podejsciem do tematu, a przede wszystkim Bezpieczeństwo. Seryjne zawieszenie i układ hamulcowy nie przetrzyma próby silnika V6, natomiast wiekszość gratów z Volviaka T4 pasuje do Carismy co ulatwia wszelkiego rodzaju prace zwiazane z zawiecha, układem hamulcowym, oraz pozostałościami innych detali. Wiec moje "teoretyzowanie" pokierowane jest ku racjonalnej i prostej przeróbce dajacej zadawalajace efekty.
Matejko - 17-12-2009, 23:34
robertdg napisał/a: | Seryjne zawieszenie i układ hamulcowy nie przetrzyma próby silnika V6, |
pozegnam sie z kazdym, kto zrobi swap do cari 1.6 na cos mocniejszego i nie zmieni hamulcow
arturro napisał/a: | a moja rada sprzedac w .... i kupic cos mocniejszego |
kupilem i mniej pali niz twoje
Anonymous - 17-12-2009, 23:42
Matejko napisał/a: | pozegnam sie z kazdym, kto zrobi swap do cari 1.6 na cos mocniejszego i nie zmieni hamulcow |
a ja z kazdym ktory nawet swapa nie zrobi, a wybiera sie w "szybka" trase
lub "energiczne" miasto
Matejko napisał/a: | kupilem i mniej pali niz twoje |
zmienilem na zimowki i litr mniej pali
|
|
|