To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

L200 Ogólne - do użytkowników HP

Anonymous - 19-02-2010, 17:40

namotore napisał/a:
ok, dziekuje :) HP i wczesniejsza wersja tak samo rozumiem?

tak - jedynie zmiany o których wspominał tomekrvf

pablol200 2009 - 13-03-2010, 10:01

potwierdzam u mnie dziwne odgłosy przy dodawaniu gazu, powyżej 3tys. Nic z tym nie robię, wszystko działa poprawnie.
snowrider22 - 03-05-2010, 21:10

snowrider22 napisał/a:
Kibloo napisał/a:
snowrider22, mam podejrzenie, że problem leży w regulacji zaworów, jeśli problem będzie narastał, to polecam sprawdzenie regulacji i ew. regulację- niestety wiąże się to ze sporymi kosztami (400-600 PLN). O ile wiem to również HP nie ma automatycznego kasowania luzów zaworowych. Zwróć uwagę na ten problem w ASO przy przeglądzie.

dzięki tez mi się tak wydawało, że to kwestia luzów w zaworach, ale walczę z nimi jeszcze w innej sprawie (pisałem już w dziale technicznym o tym) że kucyków mi trochę brakuje w silniku i już druga hamownia wykazuje znaczący deficyt. ale koleżka z MMC jest na jakimś zwolnieniu i nic nie mogę ruszyć z miejsca.

i jak?
zrobione wszystko?

Witold_Rybarz - 04-05-2010, 10:28
Temat postu: Re: do użytkowników HP
snowrider22 napisał/a:
witam wszystkich

mam pytanie do kolegów, którzy użytkują nową elkę z silnikiem HP, a mianowicie chodzi mi o dźwięk pracy silnika...
zaobserwowałem w moim przypadku coś zastanawiającego, podczas pracy silnika i to w różnych sytuacjach przez pomruk przebija się czasami dziwny metaliczny dźwięk jakby "klepały zawory" w starym dieslu.
trochę to denerwujące i zastanawiam się czy tylko to moja wyobraźnia słuchowa, czy odosobniony przypadek moje wozu, a może ktoś z Was ma też podobne odsłuchy.

chętnie poznam Wasze odczucia...

pozdrawiam

wygląda to na to co u mnie
na naprawie gwarancyjnej podobno zaznaczam jeszcze raz podobno zmieniono tulejkę na wałku balasowym
naprawa wystarczyła na jakiś 1-1,5 miesiąca- 3 tys km,
jednakże według porad z naszego forum to problem wtrysku - zestrojenia a nie mechaniczny

zbyszekm2 - 04-05-2010, 21:36
Temat postu: Re: do użytkowników HP
snowrider22 napisał/a:
witam wszystkich

mam pytanie do kolegów, którzy użytkują nową elkę z silnikiem HP, a mianowicie chodzi mi o dźwięk pracy silnika...
zaobserwowałem w moim przypadku coś zastanawiającego, podczas pracy silnika i to w różnych sytuacjach przez pomruk przebija się czasami dziwny metaliczny dźwięk jakby "klepały zawory" w starym dieslu.
trochę to denerwujące i zastanawiam się czy tylko to moja wyobraźnia słuchowa, czy odosobniony przypadek moje wozu, a może ktoś z Was ma też podobne odsłuchy.

chętnie poznam Wasze odczucia...

pozdrawiam

Ten dźwięk spowodowany jest prawdopodobnie wałkiem rozrządu, ten który napędzany jest przez pasek rozrządu. Zębatka która jest na tym wałku, która napędza drugi wałek jest złożona z dwóch zębatek, tłumik naprężeń, prawdopodobnie on ma winę.

snowrider22 - 01-09-2010, 12:58

dźwięki znikły po zmianie chłodnicy intercoolera na większą
Witold_Rybarz - 01-09-2010, 13:09

snowrider22 napisał/a:
dźwięki znikły po zmianie chłodnicy intercoolera na większą

z czego intercooler

snowrider22 - 01-09-2010, 13:18

robiony na zamówienie, 2 razy dłuższy i grubszy
Witold_Rybarz - 01-09-2010, 13:34

snowrider22 napisał/a:

jaka cena
i jakie efekty? większy lag? czy moc wzrosła?

snowrider22 - 03-09-2010, 14:48

Witold_Rybarz napisał/a:
snowrider22 napisał/a:

jaka cena
i jakie efekty? większy lag? czy moc wzrosła?

zapłaciłem 800 brutto, a osiągów jeszcze nie badałem bo za gorąco było i na hamowni nie pracowali.

jakoś na dniach planuje zrobić pomiary

[ Dodano: 05-01-2011, 19:13 ]
no trochę minęło zanim udało mi się znaleźć chwilę na pomiary ale wreszcie się udało

zmiana coolera spowodowała wzrost mocy ze 198 na 205 KM