[97-04]Galant EAxA/W - [EA6A/W 2.0TD] Galant 2.0 TD, zerwany pasek rozrządu
mate901 - 02-01-2015, 13:25 Temat postu: [EA6A/W 2.0TD] Zerwany rozrząd Witam,
pierwszy dzień roku zacząłem zerwaniem paka rozrządu (na bogato), po ściągnięciu pokrywy zaworów okazało się że pęknięciu uległy 4 dźwigienki zaworowe oraz stopka czy też panewka wałka rozrządu. Moje pytanie dotyczy sensu naprawy takiego uszkodzenia ? Nie wiem czy też resztki podzespołów nie wpadły w kanały olejowe.
P.S może ktoś ma wyżej wymienione części a chciałby je sprzedać albo darować
Pozdrawiam Mateusz
milo - 02-01-2015, 17:21
Musisz jeszcze sprawdzić czy zawory nie pokrzywione są ,były przypadki że nic się nie działo z zaworami ale lepiej sprawdzić
mate901 napisał/a: | Nie wiem czy też resztki podzespołów nie wpadły w kanały olejowe. |
Kanały idą prosto do miski olejowej warto zdjąć miskę i wyczyścić
Części można dostać
P.S
Już widzę jak będą odmawiać naprawy
robertdg - 02-01-2015, 17:38
Warto poczytać
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=36602
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=70948
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=86955
Dread87 - 05-01-2015, 02:13
Przerabialem taki problem... Koszta w przybliżeniu:
- dzwigienki i pestki - 250-300zl
- walek rozrządu - zalezy jak trafisz 50-250zl
- pasek rozrządu i reszta osprzętu - 300-450zl
- olej, filtr oleju - 150-200zl
A co do panewek to watpie żebyś dostal, ale jesli tak to okolo stówka za sztukę
Do wyczyszczenia miska olejowa, smok oleju i plukanie magistrali olejowej.
Koszta jak widać nie są male... Aha zawory nie powinny ucierpieć, prędzej na tloku mogą być odbicia... Dolicz koszt tłoków i pierścieni oraz resztę robocizny, o ile sam tego nie robisz... Mysle ze kwota 2000zl nie będzie przesadzona.
Oczywiście opisujemy przypadek kiedy nie stalo się nic z głowica, bo mogla pęknąć. Jesli tak, to koszt wzrośnie o spawanie i regeneracje głowicy (700-1000zl). Ale jakkolwiek, najlepiej byloby kupic silnik i go wymienic, bo po takich przygodach nie wiadomo ile pojeździsz, wal korbowy tez mogl ucierpieć. Najtaniej będzie kupic silnik. Przerabiałem to wiec nie jest to czcza gadanina i teoretyzowanie...
milo - 05-01-2015, 08:12
Dread87 napisał/a: | zawory nie powinny ucierpieć, prędzej na tloku mogą być odbicia |
Taka zaleta że zawory ustawione są prosto nad tłokami jeśli były by pod katem to na pewno do wymiany
Dread87 napisał/a: | Dolicz koszt tłoków i pierścieni |
Ciekawe po co
Dread87 napisał/a: | A co do panewek to watpie żebyś dostal, ale jesli tak to okolo stówka za sztukę |
Dostanie się
Dread87 napisał/a: | po takich przygodach nie wiadomo ile pojeździsz, wal korbowy tez mogl ucierpieć. |
Najsłabszy punkt czyli góra dzwigienki uszkadzaja sie wątpię żeby wał był uszkodzony
Dread87 - 05-01-2015, 10:11
Walek rozrządu mogl sie skrzywić. Nawet jak tego nienwidac moze byc krzywy co zaowocuje wytarciem panewek.
Troche dziwne pytanie "po co" wymieniać tloki, które sa uszkodzone...
milo - 05-01-2015, 16:17
Dread87 napisał/a: | Walek rozrządu mogl sie skrzywić. |
Jasne że do sprawdzenia
Dread87 napisał/a: | Troche dziwne pytanie "po co" wymieniać tloki, które sa uszkodzone... |
Nie pisałeś że są uszkodzone
W sumie jest trochę roboty
Dread87 - 05-01-2015, 16:51
milo, jak znajde fotke to wrzuce jak wygladaly u mnie tloki po takiej akcjio z paskiem rozrzadu:)
robertdg - 05-01-2015, 21:15
milo napisał/a: | Dread87 napisał/a: | zawory nie powinny ucierpieć, prędzej na tloku mogą być odbicia |
Taka zaleta że zawory ustawione są prosto nad tłokami jeśli były by pod katem to na pewno do wymiany
|
Żadna zaleta, nie jeden silnik tak ma i nie jeden silnik po takim strzale jak sie uda to będzie chodził, z reguły w takim ułożeniu lubi się zrobić "buła" na zaworze, jak nie utknie na zimno to napewno utknie na gorąco
milo - 06-01-2015, 10:30
Zawory ustawione pod katem są bardziej podatne na uszkodzenia
|
|
|