[97-04]Galant EAxA/W - [EA3A/W 2.4] Prędkościomierz
Tanpit - 30-05-2013, 19:30
Witam! Podłączę sie pod temat:
Właśnie dziś stałem się szczęśliwym posiadaczem galanta 2.5V6 automat (model Elegance 2001). Niestety, mimo działającej całej reszty wskaźników, prędkościomierz ani drgnie. Podmienialiśmy z Bartkiem i Juiceman'em czujnik od "zdrowego" galanta, niestety nic to nie dało. Szybka podmiana na inne zegary również okazała sie nietrafiona. Czy macie szanowni koledzy jakieś sugestie, co może byc przyczyną awarii prędkościomierza? Serdeczne dzięki za wszelkie porady.
Juiceman - 30-05-2013, 19:32
Podpowiem, że błędy jakie się pojawiły to :
P0500 i P1720.
robertdg - 30-05-2013, 22:53
Juiceman, P0500 związany jest z VSS, wiązką i ECU, ten drugi bład nie jest definiowany przez manual.
Manual podpowiada aby:
sprawdzić licznik
sprawdzić VSS
sprawdzić wiązke
sprawdzić ECU
Wedle schematów elektrycznych skupić uwagę na wtyczkach C-166, C-48
deejay - 31-05-2013, 08:07
robertdg napisał/a: | Wedle schematów elektrycznych skupić uwagę na wtyczkach C-166, C-48 |
Jakaś podpowiedz Robert lub lokalizator tych wtyczek , bo nie mam obecnie dojścia do schematów.
Tanpit - 12-06-2013, 15:17
Witam.
Temat mojego prędkościomierza został zamknięty po wizycie u Deejay'a w zeszły weekend. Powodem "awarii" była rzecz banalna, mianowicie ... kabelek podłączony do nieoryginalnego radia blaupunkt, odpowiedzialny za podgłaśnianie muzy przy większych prędkościach (Bartku, Przemku, o szczegóły proszę Was, jako ekspertów). Oczywiście, aby zdiagnozować problem trzeba było "grzebać" przy galu sporo czasu, za co dziękuje wszystkim zaangażowanym w sprawę Mitsumaniakom:) Myślę, że czas również stworzyć swój temat w dziale "nasze miśki", także zapraszam niebawem do lektury...
Carlitto - 03-08-2013, 10:01
Mam problem z niedziałającym licznikiem. Wymieniłem już trzy ślimaki i jeden licznik, znajomy elektryk powiedział mi żebym znalazł na internecie schemat obwodu instalacji elektrycznej a on mi sprawdzi ciągłość przewodów. Czy ktoś może mi pomóc w znalezienie schematu obwodu instalacji prędkościomierza? Galant 2.0 benzyna 2001r. 133kM. licznik na przewody elektryczne. Elektryk podłączył mi komputer i wyskoczył mu jakiś błąd, powiedział mi że nie mówi to jednoznacznie który element instalacji prędkościomierza jest zepsuty. Może ktoś pomóc?
milo - 03-08-2013, 21:32
Carlitto sprawdzałeś kostke przy slimaku ? może zasniedzieć( u mnie tak było ) i nie przewodzić najlepiej sprawdz w wtyczce kable zasilnie masa i impuls
robertdg - 03-08-2013, 23:27
Jaki kod błedu
Juiceman - 05-08-2013, 09:24
a odłącz kabel od radia który odpowiada za zgłaśnianie muzyki podczas większych prędkości w jednym GDI pomogło ;p
Tanpit - 05-08-2013, 10:36
Przemek nie w GDI tylko V6
Ale racja - odepnij radio i zobacz czy prędkościomierz działa, miałem ten sam problem w swoim galu
kurzaj - 21-04-2014, 12:04
Witam,
Wczoraj podłączałem nową, uniwersalną antenę elektryczną i całkiem możliwe, że przez nieuwagę spowodowałem małe spięcie.
W każdym razie od wczoraj nie działa mi prędkościomierz i wyświetla mi kontrolkę check engine. Dzisiaj odłączyłem radio i antenę ale nie pomogło. Czy ktoś ma pomysł co (i czy w ogóle) mogłem uszkodzić przy podłączaniu anteny i na co zwrócić najpierw uwagę? Czy muszę pokolei sprawdzać:
robertdg napisał/a: | Manual podpowiada aby:
sprawdzić licznik
sprawdzić VSS
sprawdzić wiązke
sprawdzić ECU
Wedle schematów elektrycznych skupić uwagę na wtyczkach C-166, C-48 |
robertdg - 21-04-2014, 22:02
Skoro wyświetla sie chceck engine to sprawdź kody błędów w pierwszej kolejności, nie wszystkie problemy rozwiązuje się schematycznie.
|
|
|