To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Kazdy galant ma ikone niezapietych pasow ??

pablo diablo - 20-04-2010, 12:52

Ja mam pod fotelem dwie wtyczki wolne do wpięcia tam kabla, biała i czarna, ale z fotela nie wychodzą żadne kable. Pewno u mnie nic takiego jak kontrolka pasów nie możne działać ?
swinks_UK - 20-04-2010, 13:01

Kabel tak naprawdę nie jest przymocowany do fotela, a do wysięgnika z mocowaniem pasów, który jest przykręcony śrubą do fotela. Możesz spróbować dopaść gdzieś ze szrotu taki fotel i spróbować, albo kombinować z taką częścią z foteli z FTO (ale wtyczki są chyba inne).
Najpierw sprawdż, czy w zegarach masz żaróweczkę tam gdzie trzeba. Jak jest i się nie pali, tzn. że instalacja nie jest podłączona, i samo podłączenie wtyczki nic nie da.
Jak nie ma żaróweczki, a po wkręceniu sie będzie palić, to wystarczy poszukać odpowiedniego fotela (jak wyżej).

Matik608 - 20-04-2010, 18:57

ja dzisiaj szukałem tej wtyczki i nie znalazłem, prawdopodobnie nie ma instalacji poprowadzonej...
Żarówki sa wszystki w zegarach, sprawdzałem jak próbowałem zrobić czujnik poziomu płynu spryskiwaczy ale również bez skutku niestety... :?

Kunek - 21-04-2010, 14:36

Nie wiem dlaczego nie świeci? Mam wszystko podpięte i żarówka jest sprawna.
werdew - 21-04-2010, 18:05

Przepraszsm ze zapytam, a tak naprawde to do czego to ma byc?
Bo ja wiem, czy mam zapiete pasy i bez kontrolki. :mrgreen:

Juiceman - 21-04-2010, 18:28

Do tego aby przypomnieć Ci, że masz je zapiąć xD :wink: To tak jak z światłami nie każdy wsiadając pamięta aby je włączyć.
Anonymous - 22-04-2010, 21:16

swinks_UK napisał/a:
fj_mike napisał/a:
Kontrolka niezapiętych pasów przypomina tylko o zapięciu pasów. Nie informuje cię czy masz pasy zapięte lub nie.

No właśnie, że nie.
Opcjonalnie, pod fotelem kierowcy jest kostka do której trzeba podłączyć kabelek zwisający z fotela i połączony z gniazdem zapięcia pasów. Jak pasy kierowcy nie zapięte - obwód elektryczny otwarty - kontrolka się świeci. Zapięcie pasów (wsuniecie do gniazda) powoduje zamknięcie obwodu.

bartekino: Jeśli ci się świeci kontrolka, to pewnie masz rozłączoną kostkę pod fotelem, albo przetarte, naderwane kabelki. Ewentualnie wymieniłeś fotel na taki co nie ma kostki, więc w tej idącej spod podłogi musisz zewrzeć piny. Sprawdź, też gniazdo mocowania pasów. :wink:

A w instrukcji obsługi napisano że "lampka ta błyska po ustawieniu włącznika zapłonu w pozycji "ON" i wyłącza się po kilku sekundach"

Z tego opisu nie wynika interakcja z zapięciem pasów

fj_mike - 22-04-2010, 21:19

cerber napisał/a:
Z tego opisu nie wynika interakcja z zapięciem pasów

Doszedłem do tego samego wniosku.

swinks_UK - 22-04-2010, 22:25

Cóż, niedowiarkom muszę zrobić fotki kontolki na chodzącym silniku :D
Anonymous - 23-04-2010, 08:28

Co gorsze to u mnie też się nie pali ta lampka. A ze mam Hi-contrast to nawet nie bardzo wiem gdzie ta lampka może być zlokalizowana. Może faktycznie przydałaby się fotka ale zapięcia pasu i miejsca z którego z tego zapięcia wychodzi kabel.

EDIT
Już znalazłem, lampka jest tuż pod rysunkiem dystrybutora paliwa,

[ Dodano: 23-04-2010, 12:38 ]
Kunek napisał/a:
u mnie jest tak mam oryginalne fotele elektryczne i oryginalne zegary high contrast, patrzyłem pod fotel i wszystko mam podpięte, jest tam kilka wtyczek, tylko mi nie świeci kontrolka od pasów. Wypatrzyłem przewód idący od zapięcia i jest on wpięty właśnie w białą wtyczkę. Jak przyświeciłem latarką na zegary to widać że kontrolka jest. Co może być przyczyną nie świecenia?

Zaciekawił mnie ten temat :D

A czy wy czasem nie pokazujecie wtyczek od poduszek bocznych ?
Myśłę że czas przepatrzyć schematy elektryczne :)

[ Dodano: 09-09-2010, 23:43 ]
Witam
Postanowiłem odświeżyć temat bo po pół roku znalazłem trochę czasu na wyjęcie wskażników. Niestety lampka która mi nie działała (tak przypuszczałem) nie była spalona. Była sprawna a kontrolka się nie paliła.
Po sprawdzeniu ścieżki zasilającej lampkę okazało się że na wtyczce do zegara D01 nie ma okablowania (wraz z blaszką we wtyczce) rozprowadzonego.
Nie znalazłem też nigdzie schematu elektrycznego który by cokolwiek mówił o tym obwodzie w zegarach H-C.

Prośba więc do forumowiczów o udostępnienie schematu elektrycznego dla obwodu lampki od pasów.
Ponawiam również prosbę do swinks_UK o zdjęcia zapięcia pasów z okablowaniem.

Pozdrawiam