[92-96]Galant E5xA - [E57A 2.0D] Problem z ciepłym silnikiem
PiterK - 03-05-2010, 18:54
Musisz mieć na bank ponad 400 kkm żeby robić remont silnika. Ja też tak pewnie mam. W starszej Toyocie mam prawie 500 kkm i silnik działa bez problemu i prawie nie bierze, a i tak nie wiem czy nie jest krencona . Ale tutaj jest Turbo diesel wiec przyjmuje sie standardowo że 400 kkm wyjeździ.
Czy ktoś sie orientuje ile można przejechać bez problemu po takiej operacji? Pozdro.
DAREX2006 - 03-05-2010, 19:55
Ja moge powiedziec ze mój ma przejechane 230 tys ale miał hak i siadniety tył wiec przypuszczam ze naciagnoł sie przyczep po rozebraniu silnika o dziwo gładzie cylindrów ma w idealnym stanie ale pierscieni to on juz nie miał reszta silnika bez zastrzeżeń więc myśle ze teraz zas kilkanaście tysiecy przed nim dodam ze jezdzi nim żona bardzo delikatnie
[ Dodano: 14-05-2010, 23:58 ]
Witam kolegów jakis czas sie nie odzywałem ale czekałem az autko zrobi troche kilometrów po remoncie na dzien dzisiejszy jest bez zmian na ciepłym silniku nadal kicha ale doszedłem do jednego a mianowicie na ciepłym silniku za krotko grzeją sie świece trwa to około 2 sekundy gdy wezmę i kilkakrotnie przekrece zapłon (włącz ,wyłącz )tak aby podgrzac świece dłużej auto zapali do szczału czyli słabsza kompresja ( nie dotarte pierścienie ) i zakrótki czas grzania świec daje nam lipę i tu moje pytanie jak zwiększyć czas grzania świec ,przecież cos nimi steruje
luki_84 - 15-05-2010, 00:15
W opisie masz 2,5 i 2,0TD.
Z opisu problemu wnioskuję, że chodzi o diesla.
Świece żarowe załącza przekaźnik świec żarowych, ten z kolei pewnie ma wbudowaną czasówkę ( nie ustawialną). Można by spróbować podtrzymać to przez jakąś zewnętrzną czasówkę. Ewentualnie "rozgryźć " czasówkę w przekaźniku i podmienić elementy żeby przedłużyć czas grzania świec.
kuba18 - 15-05-2010, 00:35
świece żarowe grzeja długo jak silnik jest zimny.... chodzi o temperature plynu chlodniczego...innych mozliwosci nie ma jesli chodzi o to jak przekzanik grzania swiec rozszyfrowuje czy ma grzac dlugo czy krotko... wiec trzeba szukac czegos w komputerze silnika... podłaczyc go i tak szukac na dobrym kompie serwisowym..pozdrawiam
Wszyc - 15-05-2010, 01:33
przekaźnikami steruje ECU tylko nie kumam problemu na ciepłym silniku to i bez świec żarowych odpali ja mam tragiczną kompresje wypalone pierścienie i nie mam żadnego problemu z odpalaniem... przez 3 lata moje auto w ogóle nie miało sprawnych świec żarowych do temperatury 0 stopni nie ma żadnego problemu z odpalaniem a bardziej dobitego E57A na forum nie ma niż mój... możesz chyba sobie co najwyżej zrobić przycisk z kabiny od świec żarowych i sobie samemu trzymać dłużej je bo według mnie te 2sek grzania na ciepłym silniku to optymalna wartość
robertdg - 15-05-2010, 08:26
Wyregulowałeś w ogóle prawidłowo zawory
DAREX2006 - 16-05-2010, 22:33
zawory wyregulowane dobrze ciekawostką jest to ze jak zgasze auto i ponownie zapale to jest ok ale jak bym wyskoczył do sklepu po fajki to jest problem juz z zapaleniem chyba ze go podgrzeje na swiecach to w tedy zapali tak sobie mysle czy tu nie ma cos z paliwem ale co by to miało wspólnego z temperaturą to jest dziwne te silniki lepiej palą jak są ciepłe a ten odwrotnie by najmniej w zimie nie bedzie problemu na razie pojezdze i zobacze moze faktycznie pierscienie sie musza dopasowac ale po ilu kilometrach sie dotra to nie wiem
Owczar - 18-05-2010, 11:22
DAREX2006, a czy kopci mocno?
DAREX2006 - 19-05-2010, 19:07
nie nie kopci choc na wolnych obrotach czuc dziwny zapach nie potrafie go opisac
[ Dodano: 01-06-2010, 22:12 ]
Witam auto zrobiło juz troche kilometrów i nadal problem z rozruchem na ciepłym silniku nie stety nie wina to świec żarowych niby lepiej zapala ale nadal musze nim troche pokręcić żeby chycił tak więc nadal problem ,może macie pomysł co by to mogło jeszcze być
|
|
|