Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] problem z sonda lambda
siwek - 10-06-2010, 18:36
Kristofer85, znajdź kogoś z rejonu u siebie kto by ci podłączył Cari pod kompa i się wtedy przekonasz czy to rzeczywiście sonda. Ten mechanik... Hmm nie wiem co myśleć...
Jak chcesz kupować sondę to nie radzę na allegro bo jak będzie niesprawna to nawet nie sprawdzisz tego bez miernika lub podłączenia pod kompa a przy ew. reklamacji narazisz się na dodatkowe koszta.
Anonymous - 15-06-2010, 12:23
Dzisiaj na komputerze wyszło mi, że mam wadliwą pierwszą sondę lambda przed katalizatorem w Carismie 1.6 76kW (103KM). Czy taka sonda była również w Carismie 1.6 73kW (99KM)? Dla pewności chcę przełożyć sondę z 99KM do 103KM. Pytam dlatego, że w wersji 103KM została dodana jedna sonda lambda więcej i przed rozpoczęciem zabawy w mechanika chcę wiedzieć czy wogóle znajdę poszukiwaną sondę w 99KM.
plecho1 - 15-06-2010, 12:42
Druga sąda jest do sprawdzania sprawności katakizatora żeby bezkarnie go nie można było wywalić jak padnie i jeździć bez niego. W niektórych autach jak padnie katalizator i druga sąda to wyłapie to auto traci część mocy by zmusić właściciela do naprawy. Chyba związane to jest z euro 4 ale niech mnie ktoś poprawi jak źle piszę bo wiem to jedynie ze słyszenia.
A pierwsza jeśli ma tyle samo przewodów to radzej powinna pasować.
robertdg - 15-06-2010, 12:48
plecho1, teoretycznie bym się zgodził z Tobą, ale szczerze przyznam jak widziałem nie jedno auto z 2-ema sondami, które jeździły bez kata, albo z uszkodzonym katem, bez permanentnego CE, żadnego trybu awaryjnego
enanthate, sprawdź wedle oznaczenia, pierwsza sonda znajduje sie bodajże na kolektorze, tak ze jak otworzysz mache to widac
Kristofer85 - 17-09-2010, 10:35
hej postanowilem wymienic ta sade i kupilem uniwersalna bosch-a i kontrolka zgasla i juz sie nie zapala.
|
|
|