[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Stukające zawory. Szarpanie autem.
xor - 07-07-2010, 16:11
Hugo, i Ty Brutusie... Praktycznie wszystkie 'pełne syntetyki' to oleje HC.
Ten ELF LDX 5w40 to świetny olej, polecam, jeszcze nikt na niego nie narzekał.
Hugo - 07-07-2010, 16:40
xor napisał/a: | Ten ELF LDX 5w40 to świetny olej, polecam, jeszcze nikt na niego nie narzekał | A ja? Po 5 000 km zaczął cykać jeden popychacz, teraz na Mobilu 0W 40 cisza jak makiem zasiał po ponad 5 000 km.
s8n - 09-07-2010, 22:03
Drodzy właściciele Miśków.
Dzisiaj (tj. 9.07) nastąpił D-day. Idąc za waszymi radami wymieniłem olej wraz z filtrem, wcześniej czyszcząc silnik preparatem z allegro proponowanym mi wcześniej. Zalałem preparatem silnik, odczekałem jakieś 7-8 minut żeby sobie z nim silnik popracował po czym, rzecz jasna nie od razu zlałem olej i wymieniłem filtr (trochę zabawy z tym było, bo nie mam dostępu do kanału) zalewając następnie silnik olejem proponowanym przez jednego z forumowiczów.
Zdecydowałem się na Mobil1 0W40 pełny syntetyk produkcji niemieckiej. Odpaliłem silnik i ...
Problem nie znika, nadal co najmniej jeden z popychaczy - jak mówiliście wcześniej - stuka. Załamałem ręce. Dałem silnikowi troszkę popracować po czym zabrałem Miśka na dość ostrą przejażdżkę - nie wiem czy nie zrobiłem mu jeszcze większej krzywdy, ale oczywiście zimny nie był.
Co dalej? Proponowane przez was sposoby nie do końca się sprawdziły, a może silnik potrzebuję trochę kilometrów żeby się przyzwyczaić do zaistniałej sytuacji? Mam nadzieję, że tak ...
Czekam na propozycje dot. rozwiązania mojego problemu. Jedna rzecz się chyba wyjaśniła. Nie wiem czy to dzięki olejowi ale chyba to 'szarpanie' autem zniknęło, ale stanowczo będę mógł to jedynie potwierdzić w momencie gdy wrócę nim jutro z pracy.
Na jutrzejszy dzień zaplanowałem wymianę obydwóch pasków i filtra powietrza, tak ponad programowo.
Pozdrawiam.
Hugo - 10-07-2010, 10:13
Pojeździj trochę i może popychacz się uspokoi, a jak nie, to oznacza, że jest on zużyty i tylko jego wymiana rozwiąże problem.
s8n - 31-07-2010, 13:41
Witam, odświeżam temat.
Popychacz po czyszczeniu silnika jak stukał tak stuka pozostaje chyba tylko wymiana. Mniejsza o to bo nie o tym chcę napisać.
Problem z szarpaniem autem nie znika. Wymieniłem świece - nic nie dało. Byłem dzisiaj sprawdzać czy to przypadkiem nie wina cewek zapłonowych bo tak zasugerował mi kolega. Wymieniłem obie na 'nowe', używane ze szrotu - dalej to samo, więc nie widziałem sensu by je kupować.
Objawy:
Silnik pracuje w 100% w porządku gdy jest zimny. Gdy się zagrzeje zaczyna wariować, zapala się kontrolka check'u, szarpie autem, zdarza się tak, że w ogóle gaśnie i nie reaguje na gaz (pedał gazu), muszę go kręcić parę razy żeby zaskoczył by móc przejechać te parę kilometrów. Postoi z pół godziny i znowu pracuje normalnie.
Tylko wizyta na komputerze? Widziałem, że ktoś napisał, że to mogą być jeszcze kable wysokiego napięcia - realne?
Jeszcze jedna sprawa - czy to jest możliwe, że to ten popychacz sieje zamęt w silniku?
Pozdrawiam.
robertdg - 31-07-2010, 17:07
s8n, zacznij od http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3245
s8n - 31-07-2010, 17:37
Przepraszam, że tak bezpośrednio. Ale jak odczytać kody błędów? Jest jakiś tutorial, krok po kroku jak to zrobić?
Cytat: | podłączasz pin 1-y z 4-ym w złączu OBD2 i włączasz zapłon - kontrolka silnika wymruguje błędy równocześnie z ABS |
Gdzie jest to złącze OBD2? Mam zewrzeć ze sobą te piny? W jaki sposób mam odczytać mrugania?
robertdg - 31-07-2010, 17:51
s8n napisał/a: | Gdzie jest to złącze OBD2? | Nad nogą od gazu
s8n napisał/a: | Mam zewrzeć ze sobą te piny? | Tak jak opisane w instrukcji s8n napisał/a: | W jaki sposób mam odczytać mrugania? | kontrolki będą mrugąc, interesuje Cię kontrolka CE, szybki sygnał, to cyfra jedności, długi sygnał to sygnał dziesiątek, np:
-- -- - - - będzie to kod 23
s8n - 31-07-2010, 18:11
Może i głupie ale pytam. Ikona check pojawia mi się dopiero po zagrzaniu się silnika. Teraz zwarłem ze sobą piny 1 i 4 i kontrolka check nie mrugała czy muszę zagrzać auto żeby wyświetliło błędy?
btw. czy to możliwe, że gdy błąd zaczyna występować check pokazuje numer błędu podczas jazdy?
Jeszcze jedno. Masz pojęcie jak numerowane są piny?
robertdg - 31-07-2010, 19:25
Zwierasz pin 1 i 4, schemat kości:
Przekrecasz kluczyk do pozycji zapłonu i kontrolka CE wymruguje sekwencje, nastepnie spisujesz kody i podajesz na forum, a my dumamy co z tym fantem zrobić.
s8n - 31-07-2010, 19:36
Mimo wszystko dzięki za pomoc. Zdążyłem ogarnąć to zanim przeczytałem Twój post.
Wydawało mi się bo sprawdzałem kilka razy bo sekwencja kodów się zapętlała. Wskakiwało mi cały czas 23.
A wcześniej nie chciało zadziałać bo mam kość odwróconą i pewnie wcześniejszy kabelek mi nie działał ale to nie ważne.
Kod błędu 23: czujnik TDC 1 cylindra Określa moment, kiedy 1 cylinder jest w TDC (Top Dead Centre), czyli kiedy jest w cyklu sprężania - maksymalnie podniesiony do góry, tuż przed zapłonem.
Nie mam najmniejszego pojęcia co to oznacza.
robertdg - 31-07-2010, 19:43
Bład 23 oznacza uszkodzony czujnik połozenia wałka rozrządu, albo bład jego odczytu - przestawiony wałek rozrządu, sprawdź rozrząd, czy się nie przestawil.
s8n - 31-07-2010, 19:56
To tłumaczy wariacje silnika po rozgrzaniu?
robertdg - 31-07-2010, 19:58
Może tłumaczyć, ze względu na przestawienie rozrządu.
s8n - 05-08-2010, 19:50
No i przyszedł czas znowu coś naskrobać.
Niestety - choć miałem taką nadzieję, że jednak to będzie ten wałek rozrządu - nie, nie, nie, kolejny raz - nie. Ręce opadają bo ile można walczyć?
Dzisiaj Misiek był u mechanika, który go rozkręcał i sprawdzał wałek. Wałek się nie przestawił, wszystko było na swoim miejscu, tak jak zapewniał handlarz - niemiec zdążył go wymienić i jest w bardzo dobrym stanie.
Dowiedzieliśmy się również, że w okolicach jest jeden bardzo dobry mechanik w sprawach japończyków i polecił nam wymianę czujnika położenia wałka rozrządu - obstajecie za tym?
Kończą mi się pieniądze już na ten miesiąc, znalazłem czujnik za 180 zł, potrzebowałem auto na przyszłą sobotę na około 120km trasę do Lubiąża ale nie wiem czy jeśli wymienię czujnik to coś zmieni, bo straciłem już wszelką nadzieję na to, że kiedyś uda mi się Miśka naprawić.
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam.
|
|
|