L200 Techniczne od 2006r - Brak klimy na postoju !!
jacek z płocka - 18-07-2010, 22:37
Witam, na biegu jałowym, gdy obroty silnika są niskie wydajność klimy trochę spada (mniejsze chłodzenie chłodniczki od klimy, mniejsza wydajność sprężarki), ale moc klimy eli jest moim zdaniem bardzo wysoka. Ostatnio zrobiłem 2 tys, km na południu Europy w upale 37 -39 st. I w korkach i na autostradzie miałem temp. ustawioną na 27 szt. bo mi rodzinka aż marzła w samochodzie. Dawała radę wychłodzić wnętrze na 150 % . Sprawdźcie czy po załączeniu klimy na max, np. 17 st. silnik podnosi obroty z 900 na ok. 1100. W dużym upale od najniższych obrotów lekko słychać wycie zblokowanego przez wisko wentylatora silnika z którego przecież korzysta też chłodnica klimy. Dobrze działała ale niestety się popsuła. Ciśnienie czynnika uchodzi do zera w ciągu 24 godzin od ponownego nabicia. Wypływu wprowadzonego kontrastu do układu za cholerę nigdzie nie widać. Tylko z dyszy nawiewu czuć jakiś chemiczny zapach - chyba czynnika. Dobrze że jeszcze przez 2 tygodnie na gwarancji, może coś serwis znajdzie. POzdrawiam
maćko z lubań - 18-07-2010, 22:57
No mi też klima na postoju grzeje zamiast chłodzić ostatnio przy 37 na zewnątrz stojąc w korku myślałem, że umrę w aucie, zacznę od wymycia chłodnicy i wymiany czynnika. Co do stania to faktycznie obroty się zwiększały ale to nic nie dawało dmuchała gorącem. Jeśli się okaże że to sprężarka klimy to jak znam swoje przygody z czekaniem na części do eli to zanim ASO ją sprowadzi to mnie jesień w aucie zastanie. Może moje pytanie wyda się dla Was śmieszne no ale cóż na klimie się nie znam i w związku z czyszczeniem tej chłodnicy to trzeba ją demontować i się w jakieś specjalne czyszczenie bawić czy tylko Karcherem potraktować z zewnątrz. Chociaż jak jechałem w trasie to mając ustawione na AUTO bądź na 17 miałem wrażenie że też słabiej chłodzi ale to może tylko złudzenie spowodowane skwarem na zewnątrz. Pozdrawiam
L200 - 29-07-2010, 21:36
?????????????????????????????????????????
namotore - 29-07-2010, 21:56
moze nie wcisneliscie srodkowego kolka (zielona lampka) i chodzila wentylacja bez sprezarki? u mnie o dziwo juz trzeci rok mrozi jak diabli, na dluzszych trasach ustawiam na 27st.C zeby mi sople z nosa nie zwisaly. Jedz na serwis niezalezny, zaplacisz 50-150 i bedzie wiadomo co i jak. W ASO sie dowiesz ze to technologia mitsubishi
L200 - 30-07-2010, 22:51
|
|
|