To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Kamera cofania gdzie zamontować?

Owczar - 01-08-2010, 20:15

Wiem, że się da. Ja w nim zrobiłem otwór, w który wkręciłem kamerkę. Myślę, żeby do tego dekielka dorobić jakiś uchwyt, dzięki któremu będę mógł skierować kamerę o 20 stopni. To da mi widok tylko na zderzak i to co za autem. ALe nie wiem z czego to zrobić... Może coś ze sklejki, potem pomalować to na czarno?
Owczar - 02-08-2010, 22:36

fj_mike napisał/a:
Owczar, obraz z kamery jest "mirror image:?

Tak ;)

Dzisiaj postanowiłem zmodyfikować umiejscowienie kamery, bo tak wystawała :P Zrobiłem owalny otwór w klapie pod listwą :D Niestety narzędzi brak. Więc młotkiem i wkrętem popunktowałem obwód, a potem wkręcałem w to wkręta... jeden obok drugiego... :P

Właśnie tak:

Otwór nie jest najpiękniejszy ale i tak go przecież nie widać ;)

Kamerka wkręcona pod kątem, a dookoła klej polimerowy do uszczelnienia i zabezpieczenia przed wodą żeby ruda nie weszła ;P Nic lepszego nie miałem pod ręką :)

Niestety teraz listwa lekko przysłania obraz :/ Mogłem dać troszkę niżej, ale już nie chciało mi się kombinować...

Obraz widziany w kamerze jest teraz większy, ale wkurza mnie to przesłonięcie listwą :/ Może jeszcze ją opuszczę, bo otwór na to pozwalał, ale u góry nie było do czego skręcić. W sumie mi nie przeszkadza, a kamery z tyłu nie widać ;)

Punkty na czerwono są jakieś 1,2 za pojazdem w odległości 2m od siebie. Żółta linia przy zderzaku jest w odległości 5cm za autem, więc przyzwoicie widać ;D

Próba parkowania:

Tą przestrzeń obok kamerki zakryję, jak dotnę dekielek.

jkrzysztof80 - 03-08-2010, 08:33

Owczar, odrazu lepiej masz większe pole widzenia
Owczar napisał/a:
ale wkurza mnie to przesłonięcie listwą

a jak byś lekko wyciął tą listwę, takie małe półkole?

Owczar - 03-08-2010, 10:08

jkrzysztof80 napisał/a:
a jak byś lekko wyciął tą listwę, takie małe półkole?

Myślałem nad tym, ale chyba na razie zostawię jak jest ;)

tomrom - 04-08-2010, 22:05

Przez przypadek rozglądając się za nowym Misiem znalazłem coś takiego:

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

swinks_UK - 04-08-2010, 22:43

Ja wybrałem łatwiznę... zderzak, obok wstawionego przeciwmgielnego (wersja JDM, więc przeciwmgielne było dorabiane zaraz po imporcie).
Zaleta: zderzak zawsze można wymienić (łatwiej i taniej dostać), zamiast zostać na stałe z dziurą wyciętą w klapie.

Owczar - 04-08-2010, 23:00

swinks_UK napisał/a:
zamiast zostać na stałe z dziurą wyciętą w klapie.

Tej dziury nie widać, a kamerę zostawię nabywcy ;) Jeśli w ogóle sprzedam kiedyś gala. Mi zależało na perspektywie z góry...

jkrzysztof80 - 04-08-2010, 23:26

tomrom, chodzi ci o zderzak? :D :D :D
sipex - 03-04-2011, 12:38

witam
do Pionieera 3200dvd pasuje każda kamera cofania?od czgo to zależy?i jak poradzililiście sobie z włączaniem automatycznym kamery podczas wbijania wstecznego?pzdr

Owczar - 03-04-2011, 12:56

Musisz sprawdzić jakie masz wejście na kamerę cofania w DVD (pewnie AV). Czy obsługuje system pal/secam/ntsc i porównać z parametrami kamery. Ewentualnie rozdzielczość, ale to już mniej ważne.

Generalnie powinna pasować każda.

Kamerę podłączyłem pod światło wsteczne.

tomrom - 03-04-2011, 13:02

jkrzysztof80 napisał/a:
tomrom, chodzi ci o zderzak?

Bardziej chodzi mi o umiejscowienie kamerki :)

sipex - 03-04-2011, 13:18

Owczar,

dzięki wielkie też myślałem o światle wstecznym:) a na allegro znalazlem kamerki cofania montowane zamiast oświetlenia tablicy

http://allegro.pl/kamera-...1537731157.html

,pewnie znając życie to niepodejdzie w Miśku:P

Owczar - 03-04-2011, 13:22

Musiałbyś zmierzyć rozmiar lampki światła cofania.
Zhan - 03-04-2011, 14:15

sipex napisał/a:

dzięki wielkie też myślałem o światle wstecznym:) a na allegro znalazlem kamerki cofania montowane zamiast oświetlenia tablicy

http://allegro.pl/kamera-...1537731157.html

Moim zdaniem trochę bez sensu jest montować kamerę tak nisko, poniżej linii obrysowej zderzaka. Przede wszystkim nie będziesz widział swojego zderzaka czyli i tak trzeba będzie parkować na czuja (oczywiście mówię o parkowaniu "na żyletkę") no i jeśli kamera jest skierowana w dół to nie zobaczysz przeszkody będącej wyżej niż zderzak czyli parkując obok np. terenówki zobaczysz co najwyżej tylko jej podwozie a przyrżniesz np w zamontowaną wyżej wyciągarkę. Uważam, że najlepsze umiejscowienie kamery w galancie jest takie jak u Owczara.

sipex - 03-04-2011, 18:32

Zhan,

ale generalnie jest na tej samej wysokości tylko ze bardziej z boku..a znalazłem fajne ramki z wbudowana kamera:D tylko czy mi jej nie wykręcą zaraz hehe ... Zamontuje tak jak Owczar albo tą ramke kupię:) biore się za szukanie pozdro.