[92-96]Colt CA0 - [CA5A 1.8] wady i zalety 4g93
rosomak1983 - 25-08-2010, 17:21
j-rules napisał/a: | ross, co plnujesz ze swoim aktualnym 4g92? jakiegos colciaka bedziesz skladal? |
narazie połoze w garażu, kupiłbym jakiego lancera albo colta z zajechanym silnikiem i dobra blacha ale w 99% jest odwrotnie.
Krzyzak - 25-08-2010, 21:48
Bartek napisał/a: | 10000x wolę pobawić się sprężynami zaworowymi niż rozpinać rozrząd |
masz rację Bartku - przejaskrawiłem, ale skoro Piotr wymienia też rozrząd czy uszczelniacze, to chyba nie jest dużo więcej "zabawy" w zdjęciu 2 wałków?
rosomak1983 - 28-08-2010, 19:19
Dokonałem małego przegladziku dzisiaj.
I tak sa dobre i złe wiesci
-wykreciłem swiece i nieco sa czarne o czym to swiadczy ??? (bierze olej czy zle ustaiwony zaplon do wyminay uszczelniacze czy pierscienie jakby co ??? )
-sciagnałem skrzynie biegów i okazało sie ze jest niemal nowe sprzegło
-rozrzad wyglada bardzo dobrze (zmienie za 1000km)
Co jeszcze sprawdzic, wycieków brak....
robertdg - 28-08-2010, 21:58
A masz olej na swiecach Może zapodaj jakies zdjecie swiec, bo nieco czarne o niczym nie swiadczy.
mkm - 28-08-2010, 22:11
Nowe płyny, filtry, swiece i wio! Reszta wyjdzie (albo i nie) podczas eksploatacji.
josie - 28-08-2010, 22:50
rosomak1983 napisał/a: | wykreciłem swiece i nieco sa czarne o czym to swiadczy |
Na przykład o padniętej sondzie lambda i laniu za dużej ilości paliwa.
rosomak1983 - 29-08-2010, 03:37
No załoze i sie okaze... A z ta wiazka to jak ja przedłużyć ???
Wziasc wiazke z 1.6 i porownac gdzie sa dłuzsze kable ???
robertdg - 29-08-2010, 09:51
rosomak1983 napisał/a: | A z ta wiazka to jak ja przedłużyć ???
Wziasc wiazke z 1.6 i porownac gdzie sa dłuzsze kable ??? | Jaką wiązką Przypomnij bo się pogubiłem.
rosomak1983 - 29-08-2010, 11:09
robertdg, mam wiake silnka z wersji angielskiej... trzeba przedłuzyc niektóre kalbe bo sa za krótkie.... Musze Kleja spytać ale moze ktos bedzie wiedział inny
Kleju - 29-08-2010, 11:51
Cytat: | Wziasc wiazke z 1.6 i porownac gdzie sa dłuzsze kable ??? |
Ja tak zrobiłem, jak już pisałem z jednej strony gdzie wchodzi wiązka do auta (od strony kierowcy przy nadkolu) trzeba ją przedłużyć o dobre kilka metrów (2 do 3m). Jak będziesz miał wiązke z glxi będziesz widział że jeden odcinek jest bardzo długi. Jak pamiętam są tam 3 kostki i jakieś 27-28 kabli (różnej średnicy). Kolorystyka i średnica kabli pokrywa się z 90%. Tylko kilka kabli ma inny kolor.
Ja dla pewności jeszcze wszystkie kable przy lutowaniu "prześwietlałem", żeby się nie pomylić. I wszystkie luty w koszulki termokurczliwe, bo taśma po jakimś czasie i max/min temp odkleja się, co może prowadzić do zwarcia. Wiązke przecinałem tak jakieś 10cm od kostki po jednym kabelku. Jeden obcinam przy kostce, sprawdzam kabel który chcę do niego przylutować czy aby dwa końce to ten sam kabel, lutuję z jednej strony, lutuję z drugiej strony i dla pewności jeszcze raz generatorem sprawdzam czy jest przejście. I tak każdy kabel z osobna... Mi to zajeło jakieś 6-8 godzin.
Nie wiem czy planujesz całą wiązke położyć z anglika? Bo ja do siebie musiałem całą kłaść z miveca (dużo innych kabli). Więc jeszcze musiałem przedłużyć jedną kostkę do lapmy z tyłu. Ale u Ciebie pewnie wystarczy tylko wymienić wiązke silnikową. Bo w środku niczym się nie będzie różnić.
Aha i jest jeszcze jedna kostka pod maską którą trzeba przedłużyć, nie wiem od czego, były połączone z wiązką która wchodzi od strony pasażera.
Ja sobie przed lutowaniem już kable ułożyłem w miekkim rękawie, taki bat wyszedł
Tutaj już po scaleniu z seryjną wiązką:
Później to jeszcze ułożyłem w peszlu z tworzywa, bo ta wiązką przechodzi pod chłodnica, więc jest mocno podatna na zalanie, zabrudzenie itp.
Matejo - 30-08-2010, 20:48
witam może nie na temat ale mam nadzieje że nie zostane zlinczowany.
Mianowicie ma też 4g93 i mam prośbe piszecie że jest gdzieś "przepis"
na czyszczenie popychaczy możecie minie nakierować gdzie bo coś niemoge znaleźć
nawet szukajką.
Z góry dzięki
rosomak1983 - 08-09-2010, 09:25
A z ta wiazka to trzeba koniecznie wymienic wiazke swiateł skrzynke bezpieczników itp czy wystarczy tylko to co idzie od kompa to silnika ????
harpagan - 08-09-2010, 12:04
rosomak1983 napisał/a: | czy wystarczy tylko to co idzie od kompa to silnika ???? |
Wystarczy
rosomak1983 - 08-09-2010, 12:45
Potrzebuje pilnej pomocy w sprawie swapa. Chodzi o to czy wiazaka od stacyjki z 1.6 podejdzie pod wiazke od komputera z 1.8 ???
Bartek - 09-09-2010, 10:38
Na 99% tak - wiązki stacyjki/liczniki i tylne są unifikowane w modelach więc tu nie powinno być stresu
|
|
|